Güncelleme Tarihi:
GALATASARaY’A BENZETTİ
Borsa İstanbul’un bu yıl ya da en geç 2016’nın başında halka açılacağını da hatırlatan Turhan, “Amacımız Borsamızın en iyi değerle en uygun ortaklıkları gerçekleştirdikten sonra halka arzını yapmak. Anonim şirket olarak yeniden yapılandırılan Borsa İstanbul özel bir şirket statüsünde olsa da, Türkiye’nin önemli stratejik kurumlarından biri. Çünkü Türk sermaye piyasalarını işleten bir şirket. O nedenle geleceğe yönelik adımlarını çok iyi tartarak atmak gerekiyor. Yaklaşık 1.5 yıldır süren stratejik ortaklık görüşmelerimizde çok ince eleyip sık dokuduk. Borsamızın bugünü değil, gelecek uzun yıllarını planlayan adımlar attık” diye konuştu.
Dünyada bir süredir büyük borsaların küçük borsaları satın alması şeklinde bir trend görüldüğünü kaydeden Turhan, “Borsa İstanbul olarak büyük borsalar tarafından yutulmak yerine şu anda attığımız stratejik ortaklık adımları ile, birlikte büyüme yoluna gidiyoruz. Aksi halde büyük balıklar gelip bizi satın alacak, yutacak. Bunun olmaması için Galatasaray gibi maçı karşı sahaya yıkıyoruz” dedi. Turhan, Borsa İstanbul’un olası ortaklıklar konusunda müzakere yürüttüğü kurumlara ilişkin detay vermekten kaçınırken, önceki açıklamalarında Borsa İstanbul’a likidite kazandıracak piyasa yapıcılar veya likidite sağlayıcılarla görüştüklerini belirtmişti.
LONDRA İLE İŞBİRLİĞİ
BORSA İstanbul’un geçtiğimiz günlerde Londra Borsası ile gerçekleştirdiği işbirliği anlaşması ile Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nın (VİOP) BİST 30 endeksine ve pay senetlerine dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin Londra Borsası Türev Ürünleri Piyasasında işleme açıldığını hatırlatan İbrahim Turhan, bu işlemlere ilişkin takas işlemlerinin de LCH. Clearnet tarafından gerçekleştirileceğini söyledi. Turhan anlaşma ile Borsa İstanbul’da işlem gören finansal türev ürünlere likidite sağlanarak, Borsa piyasalarının derinliği ve etkinliğinin artırılması amaçlandığını kaydetti.