Güncelleme Tarihi:
KOÇ Topluluğu’nun teknoloji yatırım şirketi İnventram, Türkiye’de 60 yıldan beri yatırımlar yapan dünyanın en büyük yatırım gruplarından Mitsui ile ortaklık anlaşması imzaladı. 97 milyar dolara ulaşan toplam varlığa ve 42 milyar dolarlık ciroya sahip olan Mitsui, imzalanan anlaşmayla İnventram’ın yüzde 30’una ortak oldu. Böylelikle Koç Topluluğu ile Japon şirketler arasında gıda ve sigorta sektörlerinden sonra üçüncü kez iş anlaşması imzalandı.
DEVLET MESELESİ
Mitsui ile görüşmelerin 2 yıl önce başladığını belirten Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, 29 Temmuz’da yani 15 Temmuz darbe girişiminden sonra anlaşmayı tamamladıklarını ifade etti. Koç, “Teknolojik kalkınma artık bir devlet meselesidir. Biz Koç Holding olarak ülkemiz için üzerimize düşenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. İnventram, üzerinde çalıştığı ileri teknoloji projeleriyle, uzun süredir yabancı yatırımcılar tarafından da ilgiyle takip ediliyordu. Ülkemiz yurtiçi ve yurtdışı çalkantılara rağmen ekonomik direncini koruyor. Bu önemli anlaşma, Türkiye’nin son dönemde içinde bulunduğu tüm olumsuzluklara karşın, hâlâ yabancı yatırımcıların ilgi odağı olduğunun da güzel bir örneğidir” dedi.
Türkiye’de yaklaşık 60 yıldan beri yatırımlar yaptıklarını belirten Mitsui Avrupa Kurumsal Planlama Başkanı Naotaka Hayashi, “Bu süreç içinde Türkiye’de hem iyi zamanlar, hem de kötü zamanlar gördük. Mitsui olarak her zaman en iyi fırsatları yakalamaya çalışıyoruz, yaptığımız işlerin topluma faydalı olması gerektiğine inanıyoruz. Bu noktada İnventram’ın gelişmiş teknoloji ve inovatif projelere odaklanmasının yanı sıra bu teknolojilerin insanlığa fayda sağlayacak hale dönüştürülmesine öncülük etmesi bizim kurumsal iş anlayışımızla önemli ölçüde örtüşüyor. Bu ortaklığın sadece Koç Holding ve Mitsui’ye değil aynı zamanda Türk ekonomisinin büyümesine de katkı sağlayacağını ümit ediyorum” diye konuştu.
İNVENTRAM NELER YAPIYOR?
Opet ortaklığında kurulan Kuantag şirketi, araçlardaki yakıt ve yağları quantum parçacıklarla etiketleme üzerine çalışıyor.
Artırılmış sanal gerçeklik ve giyilebilir akıllı görüntüleme teknolojileri üzerine yatırımlar yapıyor.
Kanamayı durduran elektrostimülatör teknolojisi ile ‘ilk yardım’ ve ‘acil servis’ ürünü olarak dünya pazarlarını hedefliyor. Bu teknoloji aynı zamanda, Amerika
Savunma Dairesi tarafından da inovatif buluşlar arasına seçildi.
Robotik dokunma sensörü teknolojisi ile NASA’nın ilgisini çekti ve ilk ABD yatırımı olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Parkinson semptomlarını ilaç seviyesinde azalttığı klinik çalışmalarla kanıtlanmış giyilebilir stimülatörü dünyaya sunmaya hazırlanıyor.
İşitme engellilerin kullandığı Türk İşaret Dili’ni sese çeviren akıllı eldiveni hayata geçirmek üzere.
‘EĞİTİME BAKIŞ AÇIMIZ DEĞİŞMELİ’
TEKNOLOJİ yatırımlarını ve inovasyonu besleyecek iklimin yaratılması için gerekli teşvik, eğitim ve teknoloji alt yapı ve yasal çerçevenin geliştirilmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Koç, “Son dönemde hükümetimizin bu alanda attığı öncü adımları takdirle karşılıyoruz. Merhum Vehbi Koç, ‘En önemli sermayem insan kaynağımız’ derdi. İnsan kaynağı kalitesinden sonra teknoloji, inovasyonun en önemli girdisi. Fikir olmadan, teknolojinin altı doldurulamıyor. Girişimciliğin yanı sıra fikir üretme ve icat geliştirme konusunda da ülkemizde anlayışın hızla değişmesi gerekiyor” dedi. Koç, şunları söyledi: “Sorgulayan, araştıran, fikir yürüten, hür düşünceye sahip bir gençlik yetiştirmemiz lazım. Eğitim sistemini gözden geçirmemiz gerekiyor.”
‘CUMHURİYET’E GEÇMİŞ OLSUN’
CUMHURİYET Gazetesi muhabirinin son dönemlerdeki yaşanan gelişmeleri değerlendirmesini istemesi üzerine Koç şunları söyledi: “Bir tarafta hâlâ büyüme oranları, Türkiye’deki yatırım araçlarının batıya göre getirisinin yüksek olması gibi olumlu şeyleri de söyleyebilirim. Ama bununla beraber güvenli liman olma olayında da son zamanlarda erozyona uğrama durumunu da uzun uzun anlatabilirdim. Ama şimdilik sadece Cumhuriyet gazetesine geçmiş olsun diyorum. Bu sorunun cevabını daha uzun uzun ve sağlık bir ortamda cevaplayabilirim” dedi.