Erkan ÇELEBİ
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2010 00:00
Borusan, Eczacıbaşı ve Doğuş Holding’in patronları kazı çalışması 150 yıldır süren ancak yeterli kaynak olmadığı için yüzde 15’i gün ışığına çıkarılabilen Efes Antik Kenti için yeni vakıf kurdu. Efes Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, yeni kazılara ilk aşamada 1 milyon Euro kaynak aktaracaklarını söyledi.
ECZACIBAŞI Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ile Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık’ın öncülüğünde bir araya gelerek, Efes Antik Kenti’nde kazı çalışmalarına hız vermek ve uluslararası tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla kolları sıvadı. Bu 3 holding patronu, kazı çalışmaları 150 yıldır sürmesine rağmen, yeterli kaynak oluşturulmadığı için bugüne kadar sadece yüzde 15’i gün ışığına çıkarılabilen Efes Antik Kenti’ne kaynak aktarmak için yeni bir vakıf kurdu.
Efes Antik Kent’e ilk etapta 1 milyon
Euro kaynak aktaracaklarını söyleyen Efes Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, “Vakıf, kazı ve restorasyon çalışmalarının yanı sıra, dijital arşiv oluşturup, bir de kütüphane kuracak” dedi. Bülent Eczacıbaşı da, kurucu üyelerin kişisel bağlantılarını kullanarak, uluslararası sponsorların Efes Vakfı’na fon ayırmalarının sağlayacağına dikkat çekti.
Gelir 40 milyon TL10 bin yıl öncesine uzanan geçmişi ve coğrafi konumuyla sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da en büyük kültürel ve tarihi varlıkları arasında yer alan Efes Antik Kenti’ni yılda 2 milyon turist ziyaret ediyor. Efes Antik Kenti’nde sadece bilet satışından elde edilen gelir 40 milyon TL’yi buluyor. Buna rağmen, kazı ve restorasyon çalışmaları Avusturya Arkeoloji Enstitüsü’nün aktardığı 600 bin Euro’luk (1 milyon 200 bin TL) kaynakla yürütülebiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise bölgenin temizliği ve güvenliği için kaynak aktarıyor. Bu da yıllık 2 milyon TL’yi (1 milyon Euro) geçmiyor ve 150 yıldır süren kazı ve restorasyon çalışmalarının yüzde 15’i geçememesinin en önemli nedenini oluşturuyor.
Avusturya desteği Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Avusturya Arkeoloji Enstitüsü’nün bu yıl Efes Antik Kenti için 600 bin Euro kaynak ayırdığına dikkat çekerek, “Efes’te yeni kazı alanları belirlendi. Bakanlık olarak, Pagan, Hıristiyan, Müslüman ayrımı yapmaksızın bu topraklardaki tüm medeniyetlere sahip çıkıp, kazıları destekliyoruz” dedi.
Avusturya’nın en büyük faaliyetiAVUSTURYA Federal Bilim ve Araştırma Bakanı Beatrix Karl, Efes Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazıların Avusturya’nın yurt dışında gerçekleştirdiği en büyük bilimsel faaliyeti olduğunu söyledi. Efes kazılarını yürüten Sabine Ladstatter de, İsa’dan Önce 7’nci yüzyıla uzanan Efes’te, Yamaç Evler gibi yeni kazı çalışmalarına ağırlık vereceklerine dikkat çekerek, “Şehir pazarını ortaya çıkarıp, şehrin görünürlüğünü sağlamayı planlıyoruz. Selçuk ile Efes Antik Kent arasında da yeni bir yürüme yolu, bir kütüphane ve sanal dökümanların bir araya toplanacağı dijital arşiv oluşturmayı amaçlıyoruz” dedi.
Kişisel bağlantıyla yeni sponsorlar bulunacakEFES Vakfı kurucuları arasında Borusan Holding, Eczacıbaşı Holding ve Doğuş Holding’in kurumsal katılımlarının yanı sıra, Ahmet Kocabıyık, Zeynep Hamedi, Nükhet Özmen, Alexander E. Gertner ve Yasemin Pirinçcioğlu da yer alıyor. Vakfın ilk yıl giderlerinin, çoğunlukla yerel kurucularından sağlayacağı gelirler ile karşılanması, sonra çoğunun uluslararası bağışlar ile karşılanması hedefleniyor. Vakıf Komitesi ve Yönetim Kurulu’nun ana görevleri arasında, arkeoloji ve Efes Antik Kent’e ilgi duyan sponsorlar ile kişisel bağlantılarını kullanarak bu kaynakları sağlamak da yer alıyor.