Güncelleme Tarihi:
BUGÜN üniversitelerde okuyan 3 milyon öğrencinin yıllık harçlığı dev bir ekonomi yaratıyor. Günlük ortalama 20 lira harçlık alan öğrenciler yılda 22 milyar lira harcıyor. Bu harçlıklar Eskişehir gibi illerde şehrin ekonomisini de ayakta tutarken, öğrencilerin sadece yüzde 13’ü çalışıyor. Youth Republic ve Synovate ortaklığıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre, vakıf üniversitelerinde ayda 3 bin 500 lira harçlık alan öğrenci bulunuyor. Bu rakam devlet üniversitelerinde ise 146 liraya kadar düşüyor.
‘Öğrenci aylığı’ 614 lira
Öğrencilerin ailelerinden aldıkları harçlık, burs-krediler, kredi kartları, ailelerin harçlık dışında çocukları için ekstra yaptıkları harcamalar ve çalışma durumu dikkate alınarak hesaplananan, ‘aylık öğrenci harçlığı’, okul dönemi ve tatilde değişiyor. Türkiye genelinde üniversiteli öğrencilerin okul döneminde aldığı aylık ortalama harçlık 614 TL’yken, tatil dönemlerinde bu rakam 522 TL’ye kadar düşüyor. Vakıf ve devlet üniversitelerinde okuyanlar arasında da önemli farklılıklar göze çarpıyor. Devlet üniversitelerinde okul döneminde aylık ortalama harçlık 577 TL, tatil döneminde 483 lira. Vakıf üniversitelerinde ise okul zamanı aylık ortalama harçlık 846 TL’yken, tatil döneminde 767 lira oluyor.
Cep telefonu yüzde 93
Üniversite öğrencileri son dönemlerde elektronik eşyalara da büyük ilgi gösteriyor. Öğrencilerin yüzde 93’ü cep telefonu sahibiyken, yüzde 57’sinin dizüstü bilgisayarı bulunuyor. Fotoğraf makinesi sahipliği ise yüzde 42’yken, kullanım oranı yüzde 55’e çıkıyor. Öğrencilerin en çok tercih ettikleri diğer elektronik eşyalar ise sırasıyla video kamera, Mp3, İpod ve Playstation oluyor.
Kamerayla 100 ev izlendi
Öğrencilerin harcama günlüğünü izleyebilmek için 100 eve kamera yerleştirdiklerini söyleyen Synovate Türkiye Genel Müdürü Ali Muharremoğlu, şöyle konuştu: “Kolay bir araştırma olmadı. Öğrencilerin yaşam tarzları çok farklı. Bu yüzden evlere kameralar yerleştirdik. Bu kameralar ile öğrencileri bir süre gözlemledik. Çantalarında ne taşıdıklarına kadar her şeyi öğrendik. Evlerde yemek yapımında kullandıkları malzemeleri de gördük. Okullarda öğrencilerin arasına girdik. Uzun bir süre öğrencilerin yeme-içme ve yaşam koşullarını inceledik.”
Vakıf üniversitesi öğrencisinin yüzde 51’i otomobil sahibi
TÜRKİYE’de özel üniversitelerde öğrencilerin aylık ortalama 846 lira harcadığını söyleyen Youth Republic Genel Müdürü Serhat Gürcü, yaptıkları araştırmada, Türkiye’de bazı vakıf üniversitelerde 3 bin 500 liraya kadar çıkan öğrenci harçlıkları tespit ettiklerini belirtirken, şöyle konuştu: “Bu özel üniversiteler arasında en ilginç olanı ise Adnan Menderes üniversitesiydi. Burası Öğrenci harçlıklarının en yüksek olduğu okullardan biri olarak dikkat çekiyor. Çünkü toprak sahipleri ve çiftçilerin çocukları bu okulu tercih ediyor. Ayrıca öğrencilerin yüzde 51’i otomobil sahibi.”
En yüksek harçlığı İstanbul’da okuyan alıyor
ÖĞRENCİ harçlıklarının iller bazında değişiklik gösterdiğini de söyleyen Synovate Türkiye Genel Müdürü Ali Muharremoğlu, “Okul zamanı alınan harçlık miktarı İstanbul ve Ankara’da diğer illere göre farklılık gösteriyor. Bu illerde ulaşım ve yaşam masraflarının daha pahalı olması öğrenci harçlıklarını diğer illere göre biraz daha yukarıya çekiyor. İstanbul’da 23 TL olan ortalama günlük harçlık, Ankara’da 21 lirayı buluyor. Bu rakam İzmir’de ise 19 liraya kadar düşe biliyor” diye konuştu.
Üçte biri alışverişi internetten yapıyor
ÖĞRENCİLERİN internetten alışveriş yapma oranı da Türkiye ortalamasının üzerinde seyrediyor. Üniversitelinin yüzde 33’ü internetten alışveriş yapıyor. Bu alanda daha çok öğrenciler elektronik eşya ve kitap alımını tercihe diyor. Öğrenciler bu alanda 4 internet sitesini kullanıyor. hepsiburada.com, gittigidiyor.com, sahibinden.com ve ebay.com öğrencilerin en çok tercih ettiği internet siteleri oluyor.
Aileler harcamayı görmesin diye kredi kartı tercih edilmiyor
ÖĞRENCİLERİN önemli bir bölümünün kredi kartını ‘zor durumlar’ için kullandığını söyleyen Youth Republic Genel Müdürü Serhat Gürcü, şu gözlemlerini aktardı: “Öğrencilerin önemli bir bölümü kredi kartı sahibi. Ancak kullanım oranı çok yüksek değil. Bunun en önemli sebebi ise harcamaların izlenebiliyor olması. Çünkü öğrencilerin çoğu yaptıkları harcamaları ailelerinin görmesini istemiyor. Bu yüzden de kredi kartı kullanımı üniversite gençleri arasında düşük kalıyor.”
Yüzde 40’ı kiralık evleri paylaşıyor
ÜNİVERSİTELİLERİN çoğu ailelerinden ayrı yaşıyor. Daha çok okula yakın bölgelerde oturmayı tercih eden öğrenciler bu sayede yol parasından tasarruf ediyor. Üniversite öğrencilerinin yüzde 40’ı arkadaşlarıyla öğrenci evlerinde yaşıyor. Yüzde 29’luk bölüm ise kendi evlerinde aileleriyle yaşarken, yüzde 23’ü öğrenci yurtlarında yaşamayı tercih ediyor.
Harçlık araştırmasından hangi sonuçlar çıktı
Türkiye nüfusunun yüzde 20’sini 15-25 yaş arası gençler oluşturuyor.
Bu da yaklaşık 15 milyonluk dev bir kitle anlamına geliyor.
Bunun 5 milyonu lise, 3 milyonu üniversite, 7 milyonu ise çalışan gençler.
Üniversite gençlerinin yüzde 93’ü ailelerinden harçlık alıyor.
Aileler krizde harçlıkları azaltmıyor zam da yapmıyor.
Üniversite öğrencilerinin büyük bölümünde kredi kartı bulunuyor.
Harçlık dışı alışverişin yüzde 54’ü giyim için yapılıyor.
Üniversite öğrencilerinin yüzde 13’ü çalışıyor.
Öğrenciler daha çok özel ders vermeyi tercih ediyor.
Garsonluk, satış elemanı ve fuar hostesliği de ilgi görüyor.
Eskişehir ekonomisinin önemli kısmı öğrenci harçlığına dayanıyor.
Vakıf üniversitelerinde ayda 3 bin 500 lira alan öğrenciler var.
Bu üniversitelerdeki öğrencilerin yüzde 51’i otomobil sahibi.