3 milyon kişi her gün şekerleme tüketiyor

Güncelleme Tarihi:

3 milyon kişi her gün şekerleme tüketiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2008 10:50

Ülker Baycan Genel Müdürü Türkiye’de 3 milyon kişinin her gün şekerleme tükettiğini belirtti.

Haberin Devamı

Ülker, bu bayramda tüketicilerin karşısına 63 çeşit ikramlık çikolata ve 123 çeşit de şekerleme ile çıktığını açıkladı.

Bayram dönemlerinde çikolata satışlarının üç kat, şekerleme ürün satışlarının da dört kat arttığını dikkate alan Ülker, bu bayramda tüketicilerin karşısına 63 çeşit ikramlık çikolata ve 123 çeşit de şekerleme ile çıktığını açıkladı. Ülker’in bağımsız araştırma kurumlarına yaptırdığı pazar araştırma sonuçları, Türkiye’de satılan ikramlık çikolatanın yüzde 80’inin, ikramlık şekerlemenin de yüzde 60’ının bayramlarda satıldığını ortaya koydu.

Genel çikolata pazarında yüzde 65, ikramlık çikolata pazarında da yüzde 41 pazar payı ile lider olduklarını belirten Ülker’in çikolatadan sorumlu Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Şebnem Nasi, 68 çeşit ikramlık çikolata ile en geniş ürün yelpazesine sahip marka olduklarını söyledi.

Ülker’in bayram öncesi çikolata ve şekerleme ürünleri kapsamında yaptığı hazırlıkları ve pazara ilişkin son gelişmeleri paylaşmak üzere ilgili şirketlerin üst düzey yetkilileri ve Ülker Kurumsal İletişim Genel Müdürlüğü yöneticileri ekonomi basını temsilcileri ile bir iftar yemeğinde bir araya geldi.

11 TON VE 150 MİLYON YTL CİRO

Çikolata sektörü ile ilgili bilgi veren Şebnem Nasi, toplam pazarda ikramlık çikolata satışlarının bayram döneminde üç kat artığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Türkiye’de ikramlık çikolata ürünleri 2007 yılında 11 bin ton satılarak 150 milyon YTL’lik bir ciroya ulaştı. Ülker olarak her sene bayram için özel bir ürün tasarlıyoruz. Bu bayramın yıldızı ise İstanbul Hatırası adlı ürünümüz. Kutunun üzerine yerleştirilmiş şık kartpostalda ise İstanbul’un sembolleri olan Kız Kulesi ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yer alıyor. Buradaki amacmız kartpostallı bayram kutlaması geleneğini hatırlatmak."

Nasi, Ülker’in çikolata üreten 4 fabrikasında yılda 100 bin tonun üzerinde üretim gerçekleştirdiğini ve her yıl toplam üretim rakamının tonaj olarak yüzde 10’unun yeni ürünlerden meydana geldiğini belirterek, her yıl 35’in üzerinde araştırma ile tüketicilerin yeni taleplerini anlamaya çalıştıklarını vurguladı.

EN ÇOK TÜKETEN MARMARA

Pazar verilerini paylaşan Şebnem Nasi, yaptırdıkları araştırmaların Türkiye’de ailelerin yılda iki kez ikramlık çikolata satın aldıklarının ve her alışverişte de iki kutu satın alındığının belirlendiğini ifade ederek, ikramlık çikolatada bölgesel tüketim payının en yüksek olduğu bölgenin yüzde 59’luk oranla İç Anadolu ve yüzde 49 ile de Ege olduğunu söyledi.Nasi, bölgelere göre ikramlık çikolata satış dağılımında en yüksek payın ise yüzde 56 ile Marmara bölgesi olduğunu kaydetti.

FINDIK GİRESUN'DAN, FISTIK ANTEP’TEN, ÇİKOLATA KAKAO YAĞINDAN

Çikolata üretim süreçleri hakkında bilgi veren Ülker Çikolata Genel Müdürü İrfan Demiryol ise, Ülker’in Türkiye’de çikolata üretim sürecini kakao çekirdeğinden başlayarak kendi bünyesinde gerçekleştiren en büyük ölçekli kuruluş olduğunu ifade ederek, “Ülker hammaddeden paketlemeye kadar her aşamada kendi bünyesindeki firmaları ile üretimde entegrasyonu sağlamıştır. Bu sistemle rakiplerine göre maliyet avantajı sağlayarak en iyi kaliteyi en iyi fiyata sunma avantajını yakalamıştır. Çikolatanın lezzetini belirleyen en önemli etken olan süt tozu da özel bir formülle Ülker fabrikalarında üretilmektedir” dedi.

Demiryol, çikolatanın kakao, kakao yağı,şeker ve süt tozundan oluştuğunu ve gerçek çikolatanın mutlaka kakao yağı içermesi gerektiğine işaret ederek, “Biz ürünlerimizde kakao yağı kullanıyoruz. Fındığı Giresun’dan temin ediyoruz. Giresun sadece Türkiye’de değil, dünyada da en kalite fındığın yetiştiği bölgedir. Antep fıstığını ise Gaziantep’ten alıyoruz. Üretimin 626 ayrı aşamasında kalite kontrolü yaparak her zaman aynı kaliteyi aynı lezzeti ve aynı tadı bu sayede elde edebiliyoruz. Bunun sırrı da Ülker de“ diye konuştu.

GİRESUN DA FINDIK İŞLEME TESİSİ KURULUYOR

Türkiye’de işlenmiş iç fındığın üçte birlik bölümünün Ülker tarafından kullanıldığını açıklayan İrfan Demiryol, “Giresun’da şu anda fındık kırma tesisimiz bulunuyor. Bu tesisi tam bir entegre tesis haline getirip Ekim ayı sonunda hizmete açacağız.Bu tesiste yılda 25 bin ton fındık işlemeyi hedefliyoruz. Bu üretimle fındık püresi elde edeceğiz. Böylece kakaodan sonra, fındık işleme süreçlerini de kendi tesislerimizde gerçekleştirmiş olacağız” bilgisini verdi.

BAYCAN’I 2001 YILINDA ALDIK ŞİMDİ İKİNCİ EN BÜYÜK

Şekerleme pazarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan ve pazara ilişkin veriler sunan Baycan Çiklet ve Gıda Sanayi Genel Müdürü Turgut Ziyal,Ülker Grubu’nun Baycan’ı 2001 yılında bünyesine kattığını ve bu süreçte şirketi şekerleme pazarında ikinci en büyük şirket haline getirdiklerini söyledi. Ziyal, şeker tüketiminin bayramda yaklaşık dört kat arttığını dile getirerek bayramlık şekerin yüzde 80’inin Ramazan Bayramı’nda, yüzde 20’sinin de Kurban Bayramı’nda satıldığını söyledi. Sektörler ilgili rakamsal bilgileri aktaran Ziyal, bayramda ikramlık şekerleme tüketiminin 2006 yılında 15 bin 500 olduğunu, 2007 yılında bu rakamın 17 bin tona ulaştığını belirterek “ Ülker olarak toplam şekerleme pazarında yüzde 16’lık pay ile ikinci sırada bulunuyoruz. Tüketicilere tam 123 çeşit seçenek sunuyoruz” dedi.

3 MİLYON KİŞİ GÜNDE , 39 MİLYON KİŞİ ARALIKLA ŞEKER YİYOR

Türkiye’de 39 milyon kişinin değişik aralıklarla şeker tükettiğini belirten Ziyal bu konuda Mayıs 2008’de yapılan Nielsen araştırmasına dayalı şu bilgileri verdi:

“Türkiye’de 3 milyon kişi her gün şekerleme tüketiyor. Araştırmalara göre İç Anadolu’da nüfusun yüzde 78’i, Doğu Anadolu’da ise yüzde 67’si şeker tüketiyor. Bu bölgelerde yaşanan uzun kışlar taze meyvenin daha az bulunmasına neden olduğu için belli tadları özleyen tüketiciler bu ihtiyaçlarını şekerle gideriyor.”

Ziyal, anlık tüketime yönelik (impulse) şekerleme pazarının 17 bin 700 ton olduğunu, bu pazarın tonaj bazında yüzde 14, YTL bazında da yüzde 20 arttığını ve 242 milyon YTL’lik bir ciro oluştuğunu söyledi. Ziyal, anlık şekerleme pazarı ile ikramlık şekerleme pazarının toplam büyüklüğünün de 400 milyon YTL’nin üzerinde olduğunu kaydetti.

Türkiye’de şeker fiyatlarının yüksek olması dolayısıyla şekerli ürün ihracatının önünde güçlükler bulunduğuna dikkat çeken Ziyal, Ülker’in buna rağmen yıllık 5 milyon dolar civarında bir ihracat gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!