Güncelleme Tarihi:
BİLİŞİM Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Başkanı Turgut Gürsoy, katma değer üretmek için bilişimin stratejik olarak desteklenecek sektörler arasına girmesi gerektiğini savunurken, bazı işadamlarının bu alana ilgisizliğinden yakındı. Gürsoy, özellikle KOBİ’lerde bilişim teknolojilerinin kullanılması konusunda farkındalık yaratılması gerektiğini vurguladı. “Üç tane ortağımız hem eşlerine hem kendilerine üçer tane cip alabiliyorlar ama verimlilik ve katma değer artışı yaratacak bilişim yatırımına 10 bin dolar ayırmıyorlar” diyen Gürsoy, devletin uygulamalarını da eleştirdi.
1 dolara 29 sentlik hizmet
“Malın bir yerden bir yere transferi sırasında oluşan değer, yavaş yavaş bilgi ve içeriğin bir yerden bir yere transferi sırasında oluşan değerle yer değiştiriyor” diyen Gürsoy, dünyada 1 dolarlık donanıma 2 dolarlık hizmet, gelişmiş ülkelerde 1 dolarlık donanıma 1 dolarlık hizmet, Türkiye’de ise 1 dolarlık donanıma 20 sentlik hizmet üretildiğini ifade etti. Gürsoy, bu durumun hem kendilerine hem iş yaptıkları sektörlere maliyetinin çok yüksek olduğuna dikkat çekti.
Stratejik sektörlerden biri
Gürsoy, sektörü geliştirmek için somut önerilerini şöyle sıraladı: “Yeni ticaret kanunu yasalaşmalı, bilişimde liberalleşme sağlanmalı ve devlet alımları sektöre özel yöntemlerle yapılmalı, e-dönüşüm farkındalığı yeniden canlandırılmalı ve G-20’de olduğu gibi bilişimde de ilk 20 ülke arasında olmak hedeflenmeli, doğru veri ve doğru bilgiye dayalı karar verme ortamı yaratılmalı, finans, telekom gibi sektörlerde ve KOBİ’lerde çözüm odaklı yaklaşımlar getirilmeli ve katma değer anlatılmalı, katma değer üretmek için bilişim sektörü stratejik olarak desteklenecek sektörler arasına girmeli, eğitim programlarında bilişimin yeri artırılmalı, üniversite ve sektör ortak çalışmalı, sektördeki vergi yükü azaltılmalı.”
30 milyar dolar
TÜBİSAD’ın telekom ve yeni medya şirketlerinin de katılımıyla genişlediğini belirten Turgut Gürsoy, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün Türkiye’nin geleceğinde stratejik önceliğini sahiplenmek, bunu devlet politikalarının içinde yerleşik hale getirmek için bir inisiyatif başlattıklarını bildirdi. Gürsoy, telekomünikasyon, bilgi teknolojileri, tüketici elektroniği ve yeni medya alanlarında faaliyet gösteren 200’den fazla aktif üye ve 30 milyar dolarlık bir hacimle toplam pazarın yüzde 95’ini temsil ettiklerini kaydetti.
Baz istasyonları ızgara et kadar zararlı değil
AVEA CEO’su ve TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Akdemir, baz istasyonlarına ilişkin bir soru üzerine, “Dünya Sağlık Örgütü’nün yayımlamış olduğu zararlar listesinde, ilk 100 listesinde baz istasyonlarıyla ilgili hiç bir şey bulunmuyor. Yediğimiz ızgara et, içtiğimiz sigara var, baz istasyonu yok” dedi. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener de, Türkiye’deki 36 bin baz istasyonuna karşılık, Türkiye’nin yüz ölçümünün yarısına sahip İngiltere’de 51 bin baz istasyonu bulunduğunu söyledi.
Halka açılabilecek en az 50 teknoloji şirketi var
LOGO Yazılım CEO’su ve TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi Ali Güven, İMKB’deki şirketlerin toplam değerinin yaklaşık 245 milyar dolar olduğunu belirtirtti ve teknoloji şirketlerinin bunun içinde sadece 1.3 milyar dolarlık paya sahip bulunduğuna dikkat çekti. “Bu 1.3 milyar doların da 900 milyon dolarını sadece Aselsan’ın oluşturuyor” diyen Güven, şöyle konuştu: “New York Borsası’na bakarsak, 11 trilyon dolarlık değerin içinde sadece IBM yüzde 1.8’lik paya sahip. Türkiye’de bir teknoloji endeksi altında halka açılabilecek en aşağı 50 tane şirket var. Bilişim, ‘1 koy 5 al’ getiri sağlayabilecek tek sektör.”
Artık Avrupa’nın bilgisini yöneten ülke olmak istiyoruz
KOÇ Bilgi Grubu Genel Müdürü ve Bilgi Teknolojileri Komisyonu Başkanı Mehmet Nalbantoğlu, “Teknoloji sektöründe hep fırsat dalgaları var. Bu dalgalarla ilgili olarak Türkiye’de büyük dalgayı yakalayıp, uluslararası arenada bir rekabet gücü oluşturamadık” diye konuştu. Nalbantoğlu, “Biz, TÜBİSAD yönetim kurulu olarak 2010’lu yıllarda Avrupa’nın çöpünü toplayan değil, bilgisini yöneten bir ülke olmak istiyoruz” dedi.