Güncelleme Tarihi:
Almanya'nın başkenti Berlin'de 3. Berlin Enerji Dönüşüm Diyaloğu Konferansı düzenlendi.
Konferansın açılışında konuşan Zypries, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjinin, enerji dönüşümünü geçekleştirmek için iyi bir yol olduğunu ifade ederek, yenilenebilir enerji ve enerji dönüşümünün oldukça önemli bir alan olduğunu söyledi.
Zypries, dünyada rüzgar enerjisinin toplam enerji tüketimi içindeki payının yüzde 10'dan fazla olduğu az sayıda ülke bulunduğunu kaydetti.
Hükümetlerin enerji alanındaki yatırımlar için zemin hazırlaması gerektiğine işaret eden Zypries, "Politika yapıcılar olarak hükümetler, enerji politikalarında gerekli yatırımları ve yenilikleri tetiklemek için doğru çerçeveyi sağlamalıdır." değerlendirmesinde bulundu.
Zypries, özellikle enerjide verimlilik konusuna odaklanılması ve yenilenebilir enerjinin doğrudan kullanımına önem verilmesi gerektiğini vurguladı.
Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjinin yeni yatırım standartları olduğunu belirten Zypries, konferans kapsamında hükümet ve özel sektör temsilcileriyle enerji alanındaki yatırımları değerlendireceklerini dile getirdi.
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de enerji dönüşümünün artık ulusal bir proje olmadığını, küresel bir misyon taşıdığını söyledi.
Enerji projelerinin refah ve istikrar içinde bir gelecek için önemli fırsat oluşturduğunu ifade eden Gabriel, konferansta küresel enerji gelişmelerinin değerlendirileceğini kaydetti.
"1,2 MİLYAR İNSANIN ELEKTRİĞE ERİŞİMİ YOK"
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol da Almanya’nın dönem başkanlığını yürüttüğü G20'nin, IEA ve enerji dünyası için çok önemli olduğuna işaret ederek, G20 ülkelerinin yalnızca küresel ekonominin yüzde 80'ini temsil etmediğini, aynı oranda enerji kullanımı ve karbondioksit emisyon salınımının da bu ülkelerden geldiğini anımsattı.
Alman hükümetinin birkaç yıl önce enerji dönüşüm çalışmalarına başladığını dile getiren Birol, bu başarılı sürecin tüm dünyadaki ülkeler açısından ilham kaynağı olacağını aktardı.
Birol, enerji sektörünün şu an iklim değişikliği tartışmalarının merkezinde yer aldığını vurgulayarak, "Çünkü iklim değişikliğine neden olan emisyonların üçte ikisinden fazlası enerji sektöründen geliyor. Bu, enerji sektöründeki sorunları çözmeden iklim değişikliği sorunumuzu çözme şansımız olmadığı anlamına geliyor." şeklinde konuştu.
Enerji sektöründe karşılaşılan sorunlardan birinin de hava kirliliği olduğunu belirten Birol, şehirlerdeki hava kirliliği nedeniyle milyonlarca kişinin genç yaşta hayatını kaybettiğine dikkati çekti.
Günümüzdeki diğer bir sorunu da hala insanların elektriğe ulaşamaması olarak nitelendiren Birol, "Günümüzde 1,2 milyar insanın, küresel nüfusun yüzde 20'sinin elektriğe erişimi yok. Bu kabul edilemez. Bazı ülkelerde enerji tüketimini nasıl azaltacağımızı tartışıyoruz ve bugün Güney Asya'da, Sahra Altı Afrikasında yüz milyonlarca insanın elektriğe erişimi yok." ifadelerini kullandı.