Güncelleme Tarihi:
İspanya Dış Ticaret Enstitüsü (ICEX), 10 milyon dolar harcayarak İstanbul'da Expotecnia Fuarı düzenleyecek. Bu fuarla 2 milyar dolar olan İspanya-Türkiye ticaret hacminin artırılması amaçlanıyor. Ancak, Bask Parlamentosu'nun PKK'lılara kucak açar tavrı, İspanya'da sıkıntı yaratıyor. İspanya Sanayi Bakanı Josep Pique, ‘Türkiye’nin bizim için stratejik önemi var’ dedi.
İspanya'nın Türkiye ile halen 2 milyar dolar düzeyinde olan dış ticaretini artırmak için hazırlandığı atılıma ‘‘Bask-PKK gölgesi’’ düştü. İspanyo Dış Ticaret Enstitüsü (ICEX), İstanbul'daki Dünya Ticaret Merkezi'nde 1-6 Haziran 1999 tarihleri arasında ‘‘Expotecnia 99 Fuarı’’nı açacak. ICEX, 10 milyon dolar (3.5 trilyon lira) harcayarak gerçekleştireceği bu fuarla, 2 milyar dolar olan İspanya-Türkiye ticaret hacmini daha da artırmayı hedefliyor. Ancak, tam bu atılımlar yapılırken Bask Parlamentosu'nun sözde Kürt Parlamentosu'na temmuz ayında ev sahipliği yapma kararı alması, hem İspanyol hükümet yetkililerini, hem de işadamlarını sıkıntıya soktu.
İspanya Dış Ticaret Enstitüsü (ICEX), haziran ayında İstanbul'da açılacak Expotecnia'nın ön tanıtımını yapmak amacıyla Türk gazeteciler için bir İspanya gezisi düzenledi. Bu geziye katılan gazetecilere başta Sanayi Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Josep Pique olmak üzere bütün yetkililer, ‘‘İspanya'nın büyük bir sanayi ve teknoloji gücü var. Almanya'yı, Fransa'yı, İtalya'yı bırakın, teknolojiyi bizden alın. Zaten iyi giden ilişkilerimizin daha da gelişmesini hiçbir olay engelleyemez’’ mesajı verildi.
STRATEJİK ÖNEMİ VAR
İspanya Sanayi Bakanı Josep Pique, ‘‘İspanya açısından Türkiye ile ilişkiler stratejik bir önem taşıyor. Sadece ekonomik yönden değil, Türkiye'nin her açıdan bizim için stratejik önemi var. Biz istiyoruz ki, hem İspanya'nın Türkiye'ye satışı artsın, hem de Türkiye'nin İspanya'ya. Yani, olaya tek taraflı bakmıyoruz’’ dedi.
İspanyol firmalarının Türkiye'de kalıcı olmasını istediklerini belirten Pique, şunları söyledi:
‘‘Biz, kendimize yeni pazarlar yaratmak durumundayız. Bu çerçeveden bakınca Türkiye hem büyük pazarıyla, hem de çevresiyle, özellikle de Türki cumhuriyetlerle bağlantısıyla bizim açımızdan önem taşıyor. İspanya ile Türkiye Akdeniz'in iki ekstrem ülkesi. Karşılıklı ciddi faydalar sağlayabiliriz. İspanyol firmalarının Türkiye'ye gitmesinin yanısıra, Türk firmalarının da İspanya'ya gelmesini istiyoruz. Türk firmaları İspanyol firmaları ile birlikte başta Latin Amerika ülkeleri olmak üzere üçüncü ülkelere açılabilir. Yani, globalizasyondan karşılıklı olarak yararlanmak gerekiyor.’’
410 MİLYON DOLAR
İspanya'nın Türkiye'ye yönelik 410 milyon dolarlık kredi vermesiyle ilgili anlaşmanın daha önce imzalandığını hatırlatan Pique, şöyle konuştu:
‘‘Gerek Expotecnia Fuarı'nın açılacak olması, gerek kredi ilişkileri, bunların hepsi ilişkilerimizin iyi yönde gelişeceğinin göstergesidir. Ancak, hepimizin bildiği gibi son günlerde bazı tatsız gelişmeler de olmuştur. Bu, Bask Bölgesi Parlamentosu'nun aldığı karardan kaynaklanmıştır. Biz İspanya Hükümeti olarak bu kararın Türkiye ile ilişkilerimizi zedelemesine, bozmasına müsade etmeyeceğiz. Bask'ın istediği toplantının gerçekleşmemesi için elimizden geleni yapacağız. Biz, Bask'ta Kürt toplantısının yapılmasına Türkiye'ye yönelik ekonomik çıkarlarımız için değil, PKK'yı terörist olarak gördüğümüz için karşıyız. Sayın Aznar da bunu daha önce ifade etmiştir. Zaten biz bu konuyu kendi iç sorunumuz olarak görüyoruz.’’
Pique, İspanya olarak Avrupa Birliği'nde (AB) halen 15 olan üye ülke sayısının artmasından yana olduklarını da belirterek, ‘‘Bu çerçevede biz her zaman Türkiye'nin AB'ye katılmasından yana tavır koyduk. Bunu bütün platformlarda ifade ediyoruz. Biz Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıl içinde AB üyesi olacak ülkeler arasında yer almasını istiyoruz. Türkiye'nin üyeliği ikinci 10 yıllık döneme kalmamalıdır.’’
ONLARI YENERİZ
Expotecnia 99'u düzenleyecek olan ICEX'in Tanıtım Direktörü Emilio Carmona Pertinez de, Bask Parlamentosu'nun kararını engellemek için lobi yapacaklarını belirterek, şunları söyledi:
‘‘İstanbul'da açacağımız Expotecnia Fuarı'nın başarısı Bask'ın radikal tutum içerisinde aldığı kararın yenilmesi olacaktır. Gerek İspanyol işadamları, gerekse Bask Bölgesi'ni temsil eden işadamları, Bask Parlamentosu'nun kararına karşı tavır koydular, koymaya da devam ediyorlar. İspanya ile Türkiye arasındaki ticaret son yıllarda hızla gelişiyor. 1983'de 200 milyon dolar olan ticaret hacmimiz, bugün 2 milyar dolara çıkmıştır. Türkiye, İspanya'nın dünyadaki 11'inci müşterisidir. İstanbul'daki Expotecnia'ya 15 ayrı sektörden toplam 300 İspanyol firması katılacak. Biz bu fuar için 10 milyon dolar harcayacağız. Fuara sadece satış ve pazarlama noktası değil, işbirliğinin gelişmesinin adımı olarak bakıyoruz. Buradan Türkiye'ye de teşekkür etmek isteriz. Expotecnia'yı açmamız için her türlü yardımı gösterdiler. Bu konuda Türkiye Odalar Birliği ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ile işbirliği içindeyiz. İspanyol firmaları son dönemlerde İzmir-Aliağa ile İstanbul-Ankara demiryolu taşımacılığı ile ilgilendiler. GAP'a sulama teknolojisi götürme girişimlerimiz var. Bu konuyla ilgili firmalar geçen yılın son günlerinde GAP'a gidip döndüler. Ayrıca, kurduğumuz ilişkiler çerçevesinde bazı Türk firmaları da Barselona'da 15-18 Mart'ta açılacak Türk Ürünleri Sergisi'ne katılacaklardır.’’