Güncelleme Tarihi:
Türkiye, 181 milyon dolarlık “Erciyes modernizasyon projesi” ile birlikte C-130 nakliye uçağı kullanan yabancı ülkelerin de uçaklarını modernize edebilecek. Erciyes projesinin sözleşmesi, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile Tusaş Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) arasında 4 Ocak 2007 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girdi. Edinilen bilgiye göre tasarım ve geliştirme aşaması tamamlanarak yeni uçuş sistemleri uçaklara monte edildi. Böylece uçaklar, uluslararası havacılık seyrüsefer kurallarına uyumlu hale getirilerek, uçuş emniyeti artırıldı. Milli imkanlarla modernize edilen sistemler sayesinde uçaklara uzun yıllar dışa bağımlı olmadan bakım yapılabilecek. Uçakların teslimatından sonra 20 yıl boyunca destek hizmeti verilecek.
3.5 MİLYON SATIR KOD
C-130 modernizasyon projesi ile ilk uçuşunu 1956’da yapan ABD üretimi uçakların elektronik sistemleri modern bir yapıya kavuştu. Dünyanın en gelişmiş savaş uçağı olan F-35’te de bulunan “cam kokpit” özelliği bu uçaklara eklendi. Uçakta daha önce olmayan tüm diğer kara, hava ve deniz platformlarıyla haberleşme imkanı kazandırıldı. Milli olarak üretilen çok amaçlı görev bilgisayarı ve yer görev planlama sistemi ile gece görüş uyumlu gösterge ve aydınlatma sistemleriyle donatılan uçakların uzun süre Hava Kuvvetleri’ne hizmet etmesi planlanıyor. Uçağa entegre edilen görev yazılımı için 3.5 milyon satırlık bir yazılım geliştirildi. Modernizasyon kapsamında C-130 uçaklarının ABD’deki “Gun Ship” versiyonları gibi silahlandırılmasının şu anda gündemde olmadığı bildirildi.
LINK-16’YA ENTEGRASYON
NATO’nun kullandığı ortak sistem olan “Link-16” için taktik veri işlemcisi de uçaklara yerleştirildi. Gelişmiş savaş uçaklarında bulunan Link-16 sistemi ile NATO üyesi ülkelere ait karargahlar ile görüntü, ses, metin mesajı gibi veriler paylaşılabiliyor. Öte yandan Türkiye’de uygulanan Erciyes modernizasyon programının bu uçaklara dünyada uygulanan en kapsamlı geliştirme olduğu da bildirildi. C-130’lar, envantere yeni giren A400M’lerden sonra Hava Kuvvetleri’nin en büyük nakliye uçağı olma özelliğini taşıyor.