3.5 milyon cep telefonu bakım için dışarı gidiyor

Güncelleme Tarihi:

3.5 milyon cep telefonu bakım için dışarı gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2005 00:00

Telekomünikasyon Kurulu Başkanı Tayfun Acarer, "Türkiye’den her yıl yaklaşık 3.5 milyon cep telefonu yurtdışına bakıma gidiyor. Bunun bedeli çok ciddi bir rakam eder" dedi. Acarer, bakım merkezlerinin oluşturulması halinde çevre ülkelerden bile cep telefonlarının buraya gönderilerek tamirinin yapılabileceğini kaydetti.

TÜRKİYE’nin özellikle yüksek fiyattan satılan cep telefonlarının tamiri için yurtdışına ödediği para, büyük boyutlara ulaştı. Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, "Türkiye’den her yıl yaklaşık 3.5 milyon cep telefonu yurtdışına bakıma gidiyor. Bunun bedeli çok ciddi bir rakam eder" dedi. Acarer, cep telefonlarının kayıt altına alınmasını öngören 5392 sayılı kanunun yürürlüğe girmesi ve kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından, ikinci el cep telefonu satışlarının ciddi ölçüde düştüğünü belirtti.

İKİNCİ ELE DİSİPLİN:

İkinci el telefonlar konusuna çok önem verdiklerini ve bu alanı disiplin altına almak istediklerini vurgulayan Acarer, konuya ilişkin çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Bunun için Türkiye’deki nitelikli personele sahip kuruluşların artırılması gerektiğini vurgulayan Acarer, Türkiye’nin GSM teknolojisi için 11 yılda 30 milyar dolara yakın para ödediğini dile getirdi.

80 MİLYON TELEFON:

Cep telefonlarının bakımı ve tamiri için de Türkiye’nin çok para ödediğini ve ödemeye devam ettiğini kaydeden Acarer, şunları söyledi: "Türkiye’ye 11 yılda 80 milyon telefon girmiş. Bu telefonlar arızalandığında telefon eski ve ucuzsa atılıyor ama değerliyse servise götürülüyor. Servisteki onarımda mekanik arızalar kolay çözülüyor ama donanım arızaları giderilemiyor ve bu makina yurtdışına gönderiliyor. Yurtdışına gönderilen makinaların çok büyük kısmı, değerli makinalardır. 100 milyonluk değil, milyarlık makinalar gidiyor. Türkiye’den her yıl yaklaşık 3.5 milyon cep telefonu yurtdışına bakıma gidiyor. Bunun bedeli çok ciddi bir rakam eder."

KULLANIM SÜRESİ UZAR:

Bakım ve tamir konusunda Türkiye’nin genç nüfusundan dolayı büyük bir potansiyele sahip olduğuna işaret eden Acarer, bakım merkezlerinin oluşturulması halinde çevre ülkelerden bile cep telefonlarının buraya gönderilerek tamirinin yapılabileceğini kaydetti. Acarer, şunları söyledi: "Eğer Türkiye’de bu iş oturursa cep telefonu kullanım süresi de artar, belki bir cep telefonunu kullanım süresi 3 yıla çıkar. Türkiye’de 2 senede telefonlar değiştiriliyor. Bununla ilgili altyapı ve yönetmeliklerin çok güzel konulması lazım. Tamirden, tersine döndürülecek bir girdi sağlayabiliriz. Türkiye, GSM’de bir sistem ve altyapıyı üretemiyor, makina da üretemiyor. Buradan kaybettiğimizi hiç olmazsa bakımdan telafi edelim. Türkiye bu konuya girerse GSM’de en azından kaybettiğinin büyük bir kısmını telafi edebilir, istihdama da çok olumlu katkı yapabilir."

Özel İletişim Vergisi 24.15 YTL oluyor

BİR kez cep telefonu aboneliği sırasında bir defalık alınan Özel İletişim Vergisi gelecek yıl 24.15 YTL olarak uygulanacak. Gelir İdaresi Başkanlığı’nca yayınlanan Özel İletişim Vergisi Sirküleri’ne göre, operatör değişikliği hariç, ilk kez cep telefonu aboneliği sırasında alınan özel iletişim vergisi 1 Ocak 2006’dan geçerli olmak üzere yüzde 9.8 oranında artırılarak 24.15 YTL’ye çıkarıldı. 2005 yılında 22 YTL olarak uygulanan özel iletişim vergisi yasa gereğince her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılıyor.

Cepte ’sanal radyo’ başlıyor

CEP telefonlarında, dinlenen şarkının ve şarkıcının isminin ya da resminin de görülmesini sağlayan ve yayın içeriğiyle ilişkili görüntülerin cep telefonuna indirilmesine olanak tanıyan radyo servisi "Visual Radio" için, Turkcell, Nokia ve HP arasında anlaşma imzalandı. Turkcell’den yapılan açıklamaya göre, Nokia tarafından geliştirilen ve HP tarafından sunulan Visual Radio teknolojisi, sağladığı etkileşimli içerik ve hizmetlerle FM radyoya yeni bir boyut kazandırıyor. Visual Radio ile telefonlarından FM radyo kanallarını dinleyen cep telefonu kullanıcılarına yayın içeriğiyle ilgili bilgi ve görüntüler de etkileşimli bir ortamda eşzamanlı olarak gönderiliyor. Servis sayesinde Turkcell aboneleri radyo yayınıyla ilgili içeriği telefonlarına indirebilecek, çalan şarkıyla ilgili ayrıntılı bilgi alabilecek ve radyoda sorulan sorulara cevap verebilecekler. Avrupa’da servisi ilk sunan operatörlerden biri olacak Turkcell’in Genel Müdür Yardımcısı Cenk Serdar, cep telefonunun işlevlerindeki değişimin bir parçası olan Visual Radio’nun Turkcell abonelerinin hayatına yeni bir renk getireceğini bildirdi. Turkcell’in ilk olarak geçtiğimiz bilişim fuarında tanıttığı Visual Radio servisinin 2006 yılında hizmete girmesi planlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!