3.4 milyar liralık kredi kartı borcuna ’kolaylık’ çıktı, aidat yasaya girmedi

Güncelleme Tarihi:

3.4 milyar liralık kredi kartı borcuna ’kolaylık’ çıktı, aidat yasaya girmedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2009 00:00

Meclis'ten dün çıkan yasayla 3,4 milyar lira dolayındaki takipteki kredi kartı borcuna yeniden yapılandırma kapısı açıldı.

Bankaların 35 liradan başlamak üzere kredi kartı aidatı almasını yasal hale getiren madde ise, iktidar ve muhalefetin ortak önergesiyle çıkarıldı. Kart aidatıyla ilgili belirsizlik, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda hazırlanan yasa taslağıyla daha sonra giderilecek. Yeni yasa çıkıncaya kadar, kart sözleşmesinde varsa banka aidat almaya devam edebilecek.

Kart faizinde neler değişecek

Yasayla 31 Mayıs 2009 itibariyle takipteki kart borçluları yeni ödeme haklarından yararlanacak. 31 Mayıs’tan önce kendisine ödeme için ihtar çekilmiş veya haklarında icra takibi başlatılmış ya da banka alacağı olarak sınıflandırılmış borcu bulunan kart sahipleri, 60 gün içinde yazılı başvuruda bulunacak. Kart sahibi, ödeme planını kabul ederse icra takibine konu takip, dava masrafı ve harçlarını ile yasal vekalet ücretinin yüzde 25’ini ödeyecek. Borçlunun temerrüde düştüğü tarihle 31 Mayıs 2009 arasında Merkez Bankası’nın belirlediği endekse göre faizlendirme yapılacak. Örneğin bin liralık borç 6 ay önce temerrüde düşmüşse faizi 30 lira, 3 yıl önce temerrüde düşmüşse faizi 501 lira olacak. Aynı miktara kredi kartı faizi uygulandığında 6 ay için 300, 3 yıl için Bin 980 liralık yük oluşuyordu. Yeni endekse göre hesaplanan ödeme planı 30 gün içinde nakit ya da taksitler halinde ödenirse hemen kapatılacak.

3 taksit ödenmezse bozulur

Taksit yapılırsa 6 ay için 1,04, 12 ay için 1,08, 24 ay için 1,18, 36 ay için 1,26 oranında vade farkı uygulanacak. Taksitin ödemesi şartıyla icra işlemleri duracak ve İcra ve Yasası’nda belirtilen süreler işlemeyecek. Borçlunun önceden yaptığı itirazlar ortadan kalkacak. Son taksitin ödenmesiyle icra takibi sona erecek. Bir yıl içerisinde 3 taksidin ödenmemesi halinde sağlanan haklar kaldırılabilecek ve gecikme faizi üzerinden mevcut icra takip işlemlerine devam edilebilecek. Yeni hükümler, kart sahibine, yasanın yürürlüğe giriş tarihinden önce yapılmış ödemeleri geri isteme hakkı vermeyecek.

Ödemeyene yüksek asgari oran

Sözleşmede belirtilen asgari tutar dönem borcunun yüzde 20’sinden aşağı olamayacak. Bu oranı yüzde 40’a kadar artırma konusunda BDDK’ya yetki verildi. Uygulamada, kart borcunu ödemekten kaçınan kişiler için asgari ödeme limiti yüzde 40’lara yükseltilecek. Asgari tutar ödenmediği takdirde gecikme faizi dışında hiçbir masraf ve faiz uygulanamayacak. CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz da Türkiye’de bankacılık lobisinin etkili olduğunu belirterek"Bunu kırmamız lazım. Bankalar yüzde 12 faizle Merkez Bankası’ndan para alıyor, işletmelere yüzde 43’le satıyor. Bu nedenle bankacılık yüzde 10 büyürken reel sektör yüzde 9 küçüldü" dedi.

Borçlu mu mağdur mu

BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Arınç, Mayıs 2009 itibariyle aktif kullanılan kredi kartı sayısı 25 milyon 476 bin olduğunu belirtti. Kredi kartlarının yüzde 9,4’ünün takip hesaplarında izlendiğini belirten Arınç, "Takipte izlenen kredi kartı sayısı 1 milyon 914 bindir. Takipteki tutar 3.3 milyar liradır. Şu söz üzerinde durulması gerekir; yani kredi kartı mağdurları mı, kredi kartı borçluları mı" dedi.

Kürsüde banka kartlarını kesti

MUHALEFET sözcüleri, kart faizleri ve diğer krediler üzerindeki yükleri eleştirdi. "Yüce Meclis bankaların icra dairesi değildir. Bankalar vicdanlı davranmıyorlar" diyen DTP’li Hasip Kaplan, cebinden çıkardığı kredi kartlarını kürsüde makasla keserek bankaları protesto etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!