Güncelleme Tarihi:
TBMM’ye sevkedilmesi beklenen 2B arazilerinin satışını öngören tasarının hazırlık sürecinde ilginç bir gerçek ortaya çıktı. Orman vasfını yitiren arazilere yerleşenler arasında çok sayıda kamu kuruluşu bulunuyor. Sahipleri belirlenen 410 bin hektar 2B arazisinin, 110 bin hektarında kamu binaları yer alıyor. Satış işlemleri 300 bin hektar arazi üzerinden yapılacak. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, son bir yıldır, 2B satışı konusununun gündeminin büyük bölümünü aldığını söyledi. Eroğlu, bir grup gazetieciyle sohbetinde, twitter mesajlarında bile 2B’nin öncelikli olduğu belirterek, “Çekler, Ay’dan arsa satın alacaklarmış, ben de twitt’e ‘aman dikkat edin, 2B arazisi olmasın’ şeklinde yazdım” diye espri yaptı. Eroğlu, 2B arazilerinin satışıyla ilgili şunları söyledi:
Bankalar 2B kredisi verir
Burada en önemli çalışma, hak sahiplerinin belirlenmesiydi. Aylarca bununla uğraştık. Simsarların devreye girmesi mümkün olmaz, çünkü hak sahipleri önceden belirlendi. Vatandaş parasını hazırlamakla meşgul. Olmayanlara da bankalar kredi verir, görüyoruz oralarda da hazırlık var. İpotekli tapuları verilecek. Çok hisseli arazilerde de hisseli tapu verilecek. Mutlaka sorunlar çıkacak, ama çözüm için en geçerli yolu bulduk.
110 bininde kamu var
Daha önceki hükümetler döneminde de 2B arazilerinin satışı düşünülmüş, bakanları yanıltmışlar. Hak sahipliği belirlenmeden buralar
2B arazisi diyemezsiniz.
Tapu ve tescil yapılmadan satamazsınız, biz önce bunu yaptık. En zor iş buydu. Önce 2B’nin sınırlarını belirledik, sonra içindeki alanlarda tek tek hak sahiplerini tespit ettik. 410 bin hektar alanın satışı yapılacak öncelikli. Bunun 110 bin hektar alanı resmi kurum, okul, kamu binaları, belediye binaları ve yol var. Bunu çıkarsak, 300 bin hektar alanın satışı yapılacak.
Devletin de ihmali var
2B tasarısını hazırlarken, fiyatla ilgili olarak çok tartıştık. ‘Emlak vergisi olsun’ dedik, ama baktık ki ilçeden ilçeye, ilden ile çok farklılık var. ‘Adaletsizlik olmasın’ diye vazgeçtik. ‘Rayiç bedel’ dedik, ama bu işte devletin de ihmali olduğu için yüzde 30 indirime gittik. Peşin ödemede de indirime gidiyoruz. Böylece devletin hatasını da telafi etmek istedik.
Satılan arazilerin iki katı kadar orman yaparız
ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “2B satışından gelecek gelirin kullanılacağı yerler belli. Satılan arazini iki katı kadar alana orman yapacağız. Yani en az 600 bin hektar. Orman köylülerin desteklenmesinde kullanacağız. Geri kalana çarpık kentleşmenin önlenmesi için kentsel dönüşüm harcamalarına gidecek. 2012 yılının sonuna kadar bitereceğiz. Değeri düşük olan arazilerin satışı belki 2013’e kalır” dedi.
WSJ: İstanbul’un gökdelenleri minarelerini gölgede bıraktı
ABD merkezli Wall Street Journal (WSJ) gazetesi İstanbul’un minareleriyle ünlü tarihi silüetine göndermede bulunarak, inşaat sektöründeki gelişmeleri ilişkin bir haber yayınladı. Varyap-Gap İnşaat Ortak Grişimi’nin gerçekleştirdiği ‘Metropol İstanbul projesini anlatan WSJ haberi, “İstanbul’un gökdelenleri minarelerini gölgede bıraktı” başlığı ile verdi. WSJ, ‘Metropol İstanbul’ projesi kapsamında inşa edilecek yaklaşık 300 metre yüksekliğindeki gökdelene dikkat çekerek, Avrupa yakasındaki modern gökdelenlerin çoktan Osmanlı yüzyılının minareleri ve kulelerinin dikkat çektiği manzarasıyla ünlenen geleneksel Boğaz görüntüsünü değiştirdiğini vurguladı. Haberde Türk mimarların ve şehir planlama uzmanlarının İstanbul’da giderek artan yüksek binaların aşırılığını eleştirdiği belirtildi. WSJ, Topkapı Sarayı ve Sultanahmet Cami’nin görünümlerini engelleyen yüksek yapıları durdurmak için halk kampanyasının başarılı olduğunu hatırlattı.