Güncelleme Tarihi:
HÜKÜMETİN 3 yıldır üzerinde çalıştığı, kamuoyunda “2B” diye bilinen, orman niteliğini yitirmiş arazilerin satışına ilişkin düzenleme TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. AK Parti’nin son dakika müdahalesiyle 2B arazilerinin satış bedeli arttırılırken, ödeme süresi ve taksit sayısında da indirime gidildi. Rayiç bedelin yüzde 50’si olan satış bedeli yüzde 70’e çıkarıldı. 10 eşit taksit halinde 5 yıla yayılan ödeme süresi belediye ve mücavir alanlarda 3 yıla yayılan 6 eşit taksite, bunların dışındaki alanlarda da 4 yıla yayılan 8 eşit taksite indirildi. Faizsiz olacak ödemelere yüzde 20’lik peşin indirimi getirilirken, en az yarısının ödenmesi halinde de yüzde 10 indirim uygulanacak. Bu arazileri satın almak isteyen hak sahiplerine de 3 aylık başvuru süresi tanındı. Elde edilecek gelirden Vakıflar’a da pay verilecek.
68 kentte dev operasyon
Kabul edilen yasa 68 ildeki 2B arazilerinin hak sahipleri ya da kullanıcılarına satışının yolunu açtı. 15-20 milyar lira gelir beklenen toplam 410 bin hektarlık 2B arazileri Hong Kong, Singapur, Malta, Andorra, Bahreyn, Madivler, Şeyseller ve Bermuda’nın toplamından daha büyük. Yasa, satışın yanı sıra ormanların içinde ya da bitişiğinde yer alan köylerin, ekonomik olarak kalkınmalarının yanı sıra deprem, heyelan, sel gibi doğal afet riski ile baraj, gölet gibi devlet yatırımları nedeniyle alternatif başka alanlara taşınmalarına da olanak sağlıyor.
3 ay içinde başvuracaklar
2B alanlarında bulunan taşınmazlar için, 31 Aralık 2011’den önce kullanıcısı ya da üzerindeki muhdesatın (arazi üzerindeki yapı ve ağaçlar) sahibi olarak gösterilen kişiler, bu taşınmazları satın almak için 3 ay içinde idareye başvurarak, bedeli karşılığında kendilerine satılmasını isteyebilecek. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından düzenlenecek güncelleme listeleri ya da kadastro tutanaklarına göre oluşturulacak tapu kütükleriyle yine 31 Aralık 2011’den önce kulanıcısı ya da hak sahibi olduğu belirlenen kişiler de 6 ay içinde başvurabilecek.
Yüzde 20 peşin indirimi
Peşin ödemelerde yüzde 20, bedelin yarısının peşin ödenmesi halinde yüzde 10 indirim uygulanacak. Başvuru sahipleri, satış bedellerine mahsup edilmek üzere; belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan yerler için 2 bin lira, dışında olan yerler için 1000 lira başvuru bedeli ödeyecek. Satış işlemleri 1 Mayıs 2010’dan itibaren saptanan rayiç bedeller üzerinden gerçekleşecek.
Hangi araziler satılmayacak
Hak sahiplerine doğrudan satılması gereken taşınmazlardan ağaçlandırılmak üzere Orman Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilen, kamu hizmetlerine ayrılan, özel kanunlar gereğince değerlendirilmesi gereken yerler satılmayacak.
Maliye Bakanlığı’nca belirlenen, içme ve kullanma suyu havzalarındaki maksimum su seviyesinden itibaren 300 metrelik bant içerisinde kalan yerler, hak sahiplerine satılmayacak.
Hak sahipleri, bu taşınmazların yerine taşınmazın rayiç değerine eşdeğer, öncelikle aynı il sınırları içerisinde bulunan 2-B alanlarında taşınmaz alabilecek.
Kıyılara özel düzenleme
DENİZLERDE kıyı kenar çizgisine 5 bin metre, tabii ve suni göllerde kıyı kenar çizgisine 500 metreden az mesafede bulunan alanlar ile içme suyu amaçlı barajların koruma alanları içinde kalan yerler, satış tarihi itibariyle arazi toplulaştırılması yapılacak yerler ile diğer sebeplerle satılamayacağı Maliye Bakanlığı’nca belirlenecek Hazineye ait tarım arazilerin satışı yapılamayacak. Konya ve Adana’da, TİGEM’e ait bazı araziler, uzun yıllardır kullanan kişilere satılabilecek.
Gelir, orman köylerinin ıslahında kullanılacak
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, 2B kanunundaki amacın kesinlikte devletin para kazanması olmadığını belirterek, “Elde edilecek paralar yine ormanların ve orman köylerinin ıslahı için kullanılacak” diye konuştu.
Üniversitelere 2B kolaylığı
TAPUDA kişiler adına kayıtlıyken, orman sınırları içerisinde kaldığı için tapuları iptal edilen yerler üzerinde bulunan ve 31 Aralık 2011 tarihinden önce müsaderelerine karar verilen, Orman Genel Müdürlüğü sabit kıymetlerine alınan tesislerden Türk Ticaret Kanunu kapsamında fabrika veya ticarethane niteliğindeki tesisler, öncelikle kullanıcılarına olmak üzere 29 yıla kadar kiraya verilebilecek. Vakıf üniversiteleri hariç, yükseköğretim kurumlarının orman alanlarında, bedeli karşılığında, eğitim ve araştırma tesisi kurma imkanı da getiriyor. Ayrıca izin verilen bu alan içinde, yurt da inşa edilebilecek. Bu tesislerin özel ormanlarda yapılması halinde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca izin verilebilecek. Bu binaların taban alanlarının toplamı, özel orman alanının yüzde 15’ini geçemeyecek. Kulanım bedeli, süresi, yapılan bina ve tesislerin devri, genel hükümlere uygun olarak taraflarca tespit edilecek.