29 Şubat bereketi

Güncelleme Tarihi:

29 Şubat bereketi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2016 21:07

Sanayi üretimi geçen yıla göre arındırılmış olarak yüzde 5.8 arttı.

Haberin Devamı

Türkiye sanayisi fazla işgününü fırsata çevirmeye devam ediyor. Büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi 29 günlük şubatta geçen yıla göre takvim etkisinden arındırılmış olarak yüzde 5.8 ile çok güçlü bir artış gösterdi. Yüzde 4.5-5 seviyelerindeki beklentileri aşan yıllık üretim artışı 6 ayın da en yükseği. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre ocak ayına göre takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış artış yüzde 0.5. Aylık üretim artışı yüzde 1 seviyelerindeki beklentinin altında kaldı. Ancak yıllık üretim artışında ihracatçı sektörlerin toparlandığına ilişkin sinyaller olması büyüme için de oldukça iyi haber. Geçtiğimiz aylarda sanayi üretimi hep iç tüketime yönelik sektörlerin ivme kazanmasıyla artıyordu. Şubatta ise hem iç tüketim hem de ihracatçı sektörler sanayiyi sırtladı. Türkiye ihracatı, büyümesi ve sanayisinin lokomotifi otomotiv sektöründe geçen yıla göre yavaşlamanın yüzde 0.3’te kalması ise en olumlu haberlerin başında geldi. Tekstil, kimya, giyim gibi diğer ihracatçı sektörler de çift haneye yakın ve çift haneli büyüme gösterince tablo olumluya döndü.

BÜYÜMEYE GÜÇLÜ KATKI

Türkiye ekonomisinin büyümesi için sanayi üretiminde ‘arındırılmamış’ veri baz alınıyor. Bu veri şubatta yüzde 8.5 ile oldukça güçlü bir artış gösterdi. Bu durum yılık ilk iki ayında yüzde 6 seviyesinde büyüyen sanayiden Türkiye ekonomisine oldukça olumlu katkılar geleceğini ortaya koyuyor. Ancak, turizmdeki gibi gelişmeler büyümeyi olumsuz etkileyebilir. Arındırılmamış olarak sanayi üretimi aralıkta yüzde 4.5, son çeyrekte ise yüzde 7.5 artmış, 2015’te yıllık artış ise yüzde 3.2 olmuştu. sanayi üretimi ocak ayında ise arındırılmamış olarak yüzde 3.6 yükselmişti. Takvim etkisinden arındırılmış olarak yıllık büyümede dikkat çeken sektörlerin başında eczacılık ürünleri geliyor. Sektör 2015 yılından beri hızlı büyümesini sürdürürken şubatta geçen yıla göre yüzde 27 üretim artışı sağladı. Giyimde yüzde 15.2, tekstilde yüzde 8.8’lik üretim artışı hem iç talebe hem dış talebe yönelik artışı ortaya koydu. Ocak ayından beri asgari ücret zammı tüketim malı ürünlerinin üretim artışında belirleyici oluyor. Öte yandan aylık olarak mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında, bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 2.1 ile dayanıklı tüketim malı imalatında görüldü.

Haberin Devamı

AĞUSTOSTAN BERİ EN HIZLI BÜYÜME

Haberin Devamı

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yaptığı yazılı açıklamada, sanayi üretimindeki yıllık artışın, ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktığını dile getirerek “Türkiye’nin ihracatı şubat ve mart ayında artış gösterdi. Önümüzdeki dönemde, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere pazarlarımızdaki toparlanma, İran’a ambargonun kalkması ve yeni pazarlara açılım çalışmalarımız da ihracatımıza ve dolayısıyla sanayi üretimine olumlu yansıyacak. Avrupa Birliği’nin parasal genişleme hamlesi de Türkiye ekonomisine olumlu etki yapacak. Bu gelişmeler hem dış hem de iç talebi canlandıracak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!