Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2009 00:00
Referans Gazetesi ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen "Hızlı Balık Ödülleri" sahiplerini buldu. Artan rekabet ortamında Türkiye’nin en yenilikçi ve en hızlı firmalarını bulma hedefiyle yola çıkan Hızlı Balık ödüllerinde 2008 yılının "En Hızlı Balığı" Pegasus Havayolları oldu.
BU yıl 3’üncüsü düzenlenen "Hızlı Balık Ödülleri" sahiplerini buldu. "Büyük balık küçük balığı değil, hızlı balık yavaş balığı yutar" felsefesiyle hareket eden Referans Gazetesi’nin, Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) işbirliğiyle bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Hızlı Balık Ödülleri’nde 13 firma sektörünün en hızlısı oldu.
Bu yılki ödül için değişik sektörlerden 252 firma yarıştı. PricewaterhouseCoopers’ın (PwC) yaptığı ön değerlendirme sonrasında iş dünyasının 15 önemli isminin oluşturduğu jüri tarafından incelenen 102 aday arasında başarı hikayeleri ve büyümeleriyle dikkat çeken 13 firma sektörlerinin en hızlı balıkları seçildi. Hızlı Balık yarışmasında, ulaştırma ve taşımacılık sektörünün en hızlı balığı Pegasus Havayolları, büyük ödülün de sahibi oldu. Bu arada TEB KOBİ TV Ödülü Eras İnşaat’ın oldu.
13 Hızlı Balık
Yılın en hızlı balığının yanı sıra 2008’in sektörlere göre, Hızlı Balıkları da seçildi. Bu firmalar şöyle: "Mobilya ve Orman Ürünleri’nde Yıldız Entegre Ağaç Sanayi, metal ve metal ürünlerinde Kurtoğlu Bakır ve Kurşun, makine sektöründe Hidromek, ulaştırma ve taşımacılıkta Pegasus Havayolları, bilgi ve iletişim teknolojilerinde Savronik Elektronik Sanayi, kimya- petrokimya-plastik sektöründe Polinas Plastik Sanayi, techizatta Subor Boru Sanayi, yapı malzemeleri sanayinde Aşkale Çimento, gıda sanayinde Keskinoğlu Tavukçuluk, tarıma dayalı sanayide Matlı Yem, taşıt araçları ve yan sanayide Ford Otosan, tekstil-giyimde Ayaydın-Miroglio Grup ile ticarette Groseri."
2015’te 43 uçak
Bu yıl iki ödüle birden layık görülen Esas Holding bünyesinde faaliyet gösteren Pegasus Hava Havayolları, kısa zamanda çok iş başararak tarifeli yolcu sayısını 2008’de 3.2 milyona çıkardı. Şu an 15 olan uçak sayısını 2015’e kadar 43’e çıkarmayı planlıyor. Konuklar arasında yer alan THY Genel Müdürü Mehmet Büyükekşi’yi de alkışlatan Sabancı, yaptığı esprilerle konukları da güldürdü. İki yıl önce Easy Jet’ten bir danışmanının kendisine "Hemen herkesi tanıyosun ve şefkat gösteriyosun. Ama iki kat büyüdüğünde ne olacak" diye sorduğunu anlatan Sabancı, "Şimdi Pegasus ailesi daha büyük ama iki kat şefkat gösteriyorum. Bir sürü engel var, rekabetçi ortam, oyuncular çok büyük ama insanlar takdir ediyor. Bu iş yavaş yavaş oluyor" dedi.
ÖDÜL ALAN FİRMALARESKİŞEHİRSAVRONİK ELEKTRONİK
ANADOLU Üniversitesi’nde elektrik-elektronik mühendisliği bölümünde okurken, birlikte stajyer olarak başladıkları Savronik Elektronik’te uzun yıllar çalışan Mustafa Kula ve Kenan Işık, daha sonra satın aldıkları şirketi, Türkiye savunma sanayinin yıldızları arasında soktu. Zarar eden şirketi satın alıp 6 yılda 50 milyon TL cirolu bir şirket haline getiren iki ortak, savunmada dünya lideri ABD’ye bile ihracat yapıyor.
MANİSAKESKİNOĞLU TAVUKÇULUK
YAKLAŞIK 46 yıl önce marangoz İsmail Keskinoğlu’nun minyatür bir tavuk çiftliğiyle temellerini attığı Keskinoğlu Grubu, yumurta, tavuk ve yem sektörünün sayılı firmalarından biri haline geldi. Kimlik kartı sayesinde yumurta ve piliç üretim süreçlerinde tam izlenebilirliği sağlayarak kuş gribi krizini doğru yöneten, yatırıma devam eden şirket, 2008’i yüzde 25 büyüme ve 368 milyon TL ciroyla kapattı.
MANİSAPOLİNAS PLASTİK
GAZETE ve kartonun ambalaj olarak kullandığı 1980’li yıllarda Ülker Grubu ve Anadolu Endüstri Holding’in kurduğu Polinas, bisküvi, çikolata, şekerleme, meşrubat gibi pek çok ürünün ambalajında kullanılan polipropilen
film üretimiyle 276 milyon TL cirolu bir şirkete dönüştü. Şirket, hızlı ve esnek üretim modeli, çalışanların önerilerine kulak veren yönetim sistem sayesinde, son 4 yılda yüzde 40’ın üzerinde büyüdü.
ERZURUMHİDROMEK HİDROLİK
ERZURUMLU makine mühendisi Hasan Basri Özkurt, 32 yıl önce 150 metrekarelik bir atölyede kurduğu Hidromek’i, bugün 5 kıtada 50 ülkeye ihracat yapan bir deve dönüştürdü. Ürettiği iş makineleri ile adından söz ettiren Hidromek’in biri İzmir’de üçü Ankara olmak üzere dört tesiste üretim yapıyor. 2003-2007 yılları arasında yıllık ortalama şüzde 43 büyüme hızı yakalayan şirkette 1000’e yakın kişiye istihdam sağlanıyor.
TEKİRDAĞKURTOĞLU BAKIR
BAKIR üretimi yapan Kurtoğlu’nu batmak üzereyken 1998 yılında satın alan ve alüminyum profil üretimine başlayan Muzaffer Öztel ve Fazlı Saral, 2001 krizinden bu yana 17 kat büyüdü. Geçtiğimiz yıl 102 milyon TL ciroya ulaşan şirket 2008’de 75 milyon TL’lik ihracat yaptı. Araştırmalarına ara vermeyen firma, İran, Libya, Irak, Türki cumhuriyetler ve Rusya pazarlarına yoğunlaşmış durumda.
KOCAELİYILDIZ ENTEGRE
CUMHURİYETTEN önce Trabzon’da bir kereste atölyesiyle temelleri atılan Yıldız Entegre, bugün mobilya ve orman ürünleri alanında Rusya ve Ortadoğu’da lider olmayı hedefleyen yaklaşık 1 milyar TL cirolu bir dev oldu. Bir ailenin 4 kuşak boyunca emek vererek yeşerttiği bir şirket, 120. yaşını kutlamaya hazırlanıyor. 1200 kişiye istihdam sağlayan Yıldız Entegre, bu yıl İran’da 40 milyon dolara yatırımla yeni bir tesis açacak.
BURSAMATLI YEM
ÖZER ve Önder Matlı kardeşler, babaları Ömer Matlı’nın vefatıyla başına geçtiği Matlı Yem, her yıl yüzde 50 büyüyerek 12 yılda Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesine 449’uncu sıradan girmeyi başardı. 2008’de 200 milyon TL ciroya sahip olan Matlı Yem’in bugün yarısı veteriner ve mühendis olmak üzere 230 çalışan bulunuyor. Firma 2010 yılı ortasında Çorlu’da yeni bir tesisi daha devreye sokacak.
İSTANBULSUBOR BORU
SULAMA, içme suyu, atık, enerji ve kimya gibi alanlara yönelik cam elyaf takviyeli plastik (CTP) boru üretimi yapan Subor, sadece Türkiye’de değil 27 ülkede aranan bir marka haline geldi. CTP boruları, GAP’ta da kullanılan Subor, 351 çalışanıyla geçen yıl 158 milyon TL ciro gerçekleştirdi. Subor’un bu yılki ciro hedefi 200 milyon TL. Şirket Avrupa ve Rusya pazarına daha hızlı ulaşabilmek için Balkanlar’da yeni bir tesis yatırımı planlıyor.
MARDİNAYAYDIN MIROGLIO
MARDİN’in bir dağ köyünde "hayal" olarak başlayıp, önce Anadolu’da ardından yurtdışında gerçeğe dönüşen bir başarı hikayesinin sahibi olan Ayaydın Miroglio Grubu, markaları İpekyol, Twist ve Machka’yı 2015’e kadar "dünyaca bilinen" bir marka yapmak için atağa geçti. 2007’de 25 mağaza açan firma, Edirne’de üretim tesisini devreye soktu. Grubun hedefi 2009 hedefi yaklaşık 140 milyon TL ciro.
ADANAGROSERİ MARKET
ADANALI 4 girişimcinin ellerindeki birikimlerle temellerini attığı Groseri, bugün dev perakende zincirlere kafa tutar hale geldi. Groseri, 3 kasalı bir şube ile başladığı yolculuğuna 13 şube ve 84 kasa ile devam ediyor. 2008 yılı cirosu 145.6 milyon TL olan firmanın hedefi Londra ve Paris gibi dünya şehirlerine kadar uzanan bir zincir haline gelmek. Firma Meseri adıyla bir de butik manav zinciri oluşturacak.
ERZURUMAŞKALE ÇİMENTO
ÖZELLEŞTİRİLDİĞİ 1993’de bölge insanlarından oluşan bin ortaklı ER-ÇİM-SAN tarafından satın alınan Aşkale Çimento, 250 bin tonluk üretim kapasitesini 15 yılda 3 milyon tona taşıdı. Bugün itibariyle toplam üretiminin yüzde 10’unu yurtdışına ihraç eden Aşkale Çimento, Trabzon, Gümüşhane ve Erzincan’da da üretime geçerek Doğu Anadolu Bölgesi’nin lider çimento üreticisi konumuna geldi.
KOCAELİFORD OTOSAN
YENİ pazarlarla büyümeye devam eden Ford Otosan, dünyada girilmedik pazar bırakmadı. Mevcut ürünlerine sıfırdan kamyon üretimini de ekleyen Ford Otosan, 4 yılda 20 ülkeye ihracat yapar hale geldi. 4 yıldır ihracat şampiyonluğunu kimseye kaptırmayan şirketin Gölcük tesisleri 6 yıldır üst üste dünyadaki en iyi Ford fabrikası seçiliyor. Gölcüklü Ford Transit Connect, mayıs ayının ikinci haftası ABD yolculuğuna başlıyor.