Güncelleme Tarihi:
Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED) tarafından İstanbul Fuar Merkezi’nde 17-24 Şubat tarihleri arasında Bosphorus Boat Show düzenlenecek. Fuarda 250’den fazla katılımcının 1500’den fazla ürünü sergilenecek. YATED Başkanı Murat Bekiroğlu ve yönetim kurulu fuar öncesi İstanbul’da gazetecilerle bir araya gelerek hem fuarla ilgili hem de sektördeki son durum hakkında bilgiler paylaştı. Murat Bekiroğlu, fuarda şu ana kadar 40 bin metrekarenin üzerinde bir alanın satıldığını belirterek, “Fuar zamanına kadar yüzde 100 doluluklara ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Düzenleyeceğimiz fuarda sadece tekneler, yatlar ya da sektörün ihtiyaç duyduğu ürünler sergilenmeyecek. Fuarımız süresince sektörümüzün sorunlarını tartışıp, gelecek için de hazırlıklar yapacağız” dedi.
3 KAT ARTIŞ VAR
Marina doluluk oranlarının yüzde 100’e ulaştığını ve 2023 ile 2024 arasında TL bazında 3 kat fiyat artışı olduğunu da belirten Bekiroğlu, şöyle konuştu: “Dolayısıyla arz talep dengesizliği var. Dernek başkanı olarak Ankara’da Bakanlık ile görüşüp durumu anlattık. Ama bu durum bugünden yarına değişecek bir olay değil. Kısa süreli bir çözüm için balıkçı barınakları marinalara dönüştürülebilir. Hem balıkçılar daha iyi şartlara sahip olur, hem de tekne bağlama kapasitesi arttırılır. Kesin çözüm ise marina yatırımları ile sağlanır. 550 yat kapasiteli 5 yıldızlı bir marinanın bugün yatırım değeri 80 milyon dolar seviyelerinde. Eğer bu yatırımları yaparsanız yurtdışındaki tekne ve yat sahiplerini Türkiye’ye çekersiniz.”
‘ORTA SEGMENTİ KAYBETTİK’
Şu an marina fiyatlarının Avrupa’nın en pahalı marinaları olduğunu ifade eden Bekiroğlu, “Sektörü ciddi bir şekilde etkiliyor. Çünkü 7-8 metre tekneyi orta segmente satıyoruz, 200-250 bin liraya tekneler var. Ama bu fiyatları verirken de marina yıllık bağlama ücretleri 70-80 bin lira tutuyor. Dolayısıyla orantısızlık söz konusu ve orta segmenti şu an tamamen kaybetmiş durumdayız. Tekne sahipleri bir araya gelip balıkçı barınaklarına ödeme yapıp, orada bir görevli çalıştırmaya başladı. Koylarda yıl boyu park eden tekneler olmaya başladı. Bu da kirliliği artırıyor” diyerek sözlerini sürdürdü.
RUSLAR ALIYOR
“Rusya-Ukrayna savaşında uygulanan ambargo sebebiyle Rus alıcı Avrupa’daki markalara yönelemediği için Türk markalarına gelmeye başladı” diyen Bekiroğlu, savaşın etkilerini şöyle anlattı: “Ambargonun ne zaman biteceğini hiç birimiz kestiremiyoruz. Dolayısıyla oradaki iş adamları ya da varlıklı insanlar buradaki satıcılardan teknesini alıyor. Biz onlara paket servis de koyuyoruz. Ciddi bir şekilde Türk personel de o teknelerde çalışıyor. Ayrıca orta segmentteki Rus ya da Ukraynalı müşteri Türkiye’den ev aldı ve tekne alıyor. Sektördeki arkadaşlar bununla meşgul. Dolayısıyla bir yandan kriz var, satışlarımız düşüyor ama krizi fırsata çevirmeye çalışıyoruz.”