Sadi ÖZDEMİR
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2006 20:23
Tekstilkent kuleleri kooperatif yönetimi ile üyelerin arasını açtı. Yönetimin, inşaat için kat karşılığı anlaşarak kulleri devretmesini ’150 milyon dolarlık yolsuzluk’ olarak niteleyen murakıplar ve 100 civarında üye, suç duyurusunda bulundu. Tekstilkent Başkanı Atalay Şahinolu ise "Herşey kanuna uygun, ben de onları mahkemeye vereceğim" dedi.
TÜRKİYE’nin en büyük toplu işyeri kooperatiflerinden biri olan S.S. İstanbul Tekstil İmalat ve Satıcıları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (Tekstilkent Kooperatifi)’nin ’tamamlanamayan’ ikiz kuleleri, kooperatif yönetimi ile üyelerin arasını açtı. Yönetimin, kulelerin inşaatını tamamlamak için Mehmet Şükrü İlkel’e ait Garanti Koza İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile kat karşılığı anlaşmasını ’150 milyon dolarlık yolsuzluk’ olarak niteleyen murakıplar ve üyeler, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Devir işleminin iptalini isteyen üyelere göre; kabası bitmiş, 88 kattan oluşan plazaların 23 katının ince işlerinin yapımı karşılığında 65 katı Garanti Koza’ya devredildi. Bu işlemle edimler ve menfaatler arasındaki aşırı oransızlığın kooperatif aleyhine olması, üyelerin hakları kanuna aykırı olarak birilerine devredildi.
150 MİLYON DOLARLIK DEVİR: Tekstilkent kulelerinin Garanti Koza İnşaat’a devrinin yasa dışı yöntemlerle yapıldığını savunan ve işlemin iptali için yönetime ihtar çekip savcılığa suç duyurusunda buulunan Ferit Çiftçioğlu, Fehmi Turanlı, Gürdoğan Atagören, Hamit Öztaşkın ve Kamil Sal şu görüşü savundular: "16 katı 29 milyon dolara sattılar. 4.5 katı kulenin cam giydirme işi karşılığı verdiler. 65 kat kalmıştı. Bu 65 katı da sadece 16 katın iç dekorasyonu karşılığı verdiler. Yani 3 milyon dolarlık işi yaptırmak için 65 katı devrettiler. Garanit Koza’nın şu andaki satış metrekare birim fiyatından (metrekaresi 1.500
dolar) hesap yapılsa bile bu devirin bedeli 150 milyon doları buluyor. Kooperatifin 700 adet bitmiş ve satışa hazır işyeri var. Ayrıca bu devir yapıldığında da kasasında 10 trilyon lira nakiti bulunuyordu."
PLAZALARDAN FERAGAT: 100 civarında üyenin bu konuyla ilgili olarak örgütlendiğini söyleyen Tekstilkent Kooperatifi üyesi Hamit Öztaşkın, Tekstilkent Kuleleri’ni ve arsasını kooperatif üyelerinden ’hukuki olarak koparılmasının’ 19 Nisan 2003 tarihli Genel Kurul’da somutlaştığını söyledi. Bu Genel Kurul’da plazaların Garanti Koza’ya kat karşılığı devrini sağlayan karar 28 Nisan 2003 tarihli ticaret sicil gazetesinde şöyle yansıdı: "Çok katlı binalarımızın plazaların kapladığı arsa alanının ana gayrimenkulden ifrazı ile ayrı müstakil bir parsel haline getirilip tapuya tescilini, tescilinden sonra plazalardan işyeri almış olan bütün ortakların noterden muvafakatlarıı alınarak kooperatifteki bütün hak ve taleplerinden tamamen feragat ettirilmesinin sağlanmasını, müteahhit Garanti Koza’nın kooperatife olan alacağının satın alacaklara borcun nakledilmesine ve oradaki tüm ortakların bu borcu kabul etmesine ve de İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’ne yaptırılan ekspertiz değerlendirmesi hariç plazaların giydirilmiş maliyetlerinin 24,9 milyon dolar maliyet dikkate alınarak bu iki plazanın asgari 26 milyon dolardan aşağı olmamak üzere satılmasını, satışın öncelikle plazalardan yer alanlara öncelik verilmesine, satın almayı isteyen diğer şahıslara yukarıdaki şartlara uymak koşuluyla ve ayrıca müteahhik Garanti Koza firmasının borcunu ödemek koşulu suretiyle satılmasına."
Şahinoğlu: Her şey kanuna uyularak şeffaf yapıldıTEKSTİLKENT Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu bazı üyelerin ve murakıpların bu girişiminin kanuna aykırı olduğunu, şahsının ve kooperatif yönetiminin itibarını zedeleyici bir eylem niteliği taşıdığını belirterek, "Biz kooperatifi bitirdik, işyerlerini teslim ettik ama kuleleri bir türlü bitiremedik. Depremler ve krizler nedeniyle satamadık, kaynak da bulamadık. Bu anlaşmayı da bu nedenle yaptık. Her adımımızı hukuka ve kanuna uygun attık. Herşey genel kurul kararlarıyla şeffaf bir şekilde yapıldı. Şimdi herhalde gayrimenkul piyasası yükselince birileri yönetimi ele geçirip başka işler yapmak istiyor. Şimdi bu işin kanuna aykırı olduğunu savunan iki murakıbın da (Avni İşcan, Mesut Balta) kararların altında imzaları var" dedi. Şahinoğlu kulelerde iskeletten 30 milyon dolarlık satış yapabildiklerini, 18 milyon dolar da inşaatına harcadıklarını belirterek, "Kooperatifimize ait bitmiş diğer işyerlerini satsak burayı da kendimiz yapardık ama aynı nedenlerle o işyerlerini de satamadık. Kulelerin içi için 35-40 milyon dolar arası harcama gerekiyordu. Bu binalardan kat alanlarla da konuştuk ve ’buyurun sizler kat karşılığı bu kuleleri bitirin’ dedik, olmadı. Dışarda da herkese öneri götürdük."
Tekel kuleleri kadar değeri yok muTEKSTİLKENT kulelerinin Ankara’daki Tekel Kuleleri’ne göre çok daha değerli olduğunu savunan Tekstilkent Kooperatifi’nin bazı üyeleri, "TEKEL kuleleri TOBB’a 100 milyon dolara satılmıştı. Tekstilkent kullerinin bu şekilde elden çıkarılması hangi vicdana sığar. Kuleleri, arsayı, otel yerini herşeyi devretmişler. Ticaret Sicil gazetelerindeki genel kurul ilanlarını inceledik, hem genel kurullarda konuşulmayan şeyleri eklemişler hem de özellikle kulelerin Garanti Koza’ya devriyle ilgili ayrıntıları genel kurullarda gizlemişler" dedi. Bazı üyeler de kooperatifin bu devri yaparken kasasında 10 trilyon TL nakiti bulunduğunu ve kooperatife nakit girişi sağlayacak 700 adet bitmiş işyerinin de kasıtlı olarak satışa çıkarılmadığını ileri sürdüler.