25 fon daha tarih oluyor

Güncelleme Tarihi:

25 fon daha tarih oluyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2001 00:00


Haberin Devamı

Hükümet, IMF'nin isteği doğrultusunda sayıları 80'i aşan fonları tasfiye etmeye devam ediyor. Daha önce 27 fonu kapatan hükümet, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen tasarı ile 25'ini daha ortadan kaldırdı.

Hükümet, IMF'nin isteği doğrultusunda sayıları 80'i aşan fonları aşama aşama tasfiye ediyor. Daha önce 27 fonu tasfiye eden hükümet, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen tasarı ile 25'ini daha ortadan kaldırdı. Hükümetin tasfiye listesinde 16 fon daha bulunuyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, fonların tasfiye edilmesine ilişkin tasarıyı kabul etti. Hükümetin bayrama kadar yasalaştırmayı planladığı düzenlemeler arasında bulunan tasarı hakkında bilgi veren Devlet Bakanı Recep Önal, fonların sayılarının 1986 yılından sonra hızla arttığını, kamu dengesini bozan bir yapıya kavuştuğunu söyledi. 1980-1992 yılları arasında fonların hem kaynaklarının hem de harcamalarının hızla arttığını belirten Önal, ‘‘Uygulama, bütçeden karşılanmayan harcamaların giderek fon sistemine kaydırılması, mali disiplinin bozulması, bütçe birliğinin zedelenmesi ve kaynakların etkin kullanımı ilkesinden uzaklaşılmasına neden olmuştur’’ dedi.

Önal, milletvekillerinin fonların tasfiyesinin özellikle kırsal kesimde yapılan bir çok yatırımın aksaması anlamına geleceği endişelerine de yanıt vererek, şunları söyledi:

‘‘Kaldırılacak fonların gelirleri bütçeye ödenek kaydedilecek. Bunların harcama kapıları açık olacak. Bu gelirlerin havuzda kaybolması sözkonusu değil. Aynı hizmetlere tahsis edilmeye devam edilecek. 2002 yılına kadar uygulama böyle olacak. 2002'den sonra da özel gelir ve ödenek olarak değerlendirilmeye devam edilecek. Fonların sağladığı harcama kolaylığı devam edecek, ancak disipline edilmesi ve amaç dışı kullanılması kontrol edilecek’’

TASFİYE EDİLEN FONLAR

Tasarı ile Çiftçi ve Kooperatifcilik Tanıtma, Eğitim ve Ödüllendirme Fonu, Kooperatifçilik Tanıtma ve Eğitim Fonu, Tabi Afetlerden Zarar Gören Çiftcilere Yapılacak Yardım Fonu, Turizmi Geliştirme Fonu, Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Katkı Fonu, Çevre Kirliliğini Önleme Fonu, Trafik Hizmetlerini Geliştirme Fonu, Madencilik Fonu, Sinema ve Mizik Sanatını Destekleme Fonu, Federasyonlar Fonu, Özel İskan Fonu, Ağaçlandırma Fonu, Orman Köylülerine Kalkındırma Fonu, Milli Parklar Fonu, Tarım Reformu Fonu, Tütün Fonu, Adalet Teşkilatını Güçlendirme Fonu, Ölçüler ve Ayar Fonu, Belediyeler Fonu, Mahalli İdareler Fonu (Bayındırlık), İl Özel İdareleri Fonu(Bayındırlık) Mahalli İdareler Fonu (İçileri), Özel İdareler Fonu (İçişleri), Yüksek Öğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Fonu, Sermaye Piyasası Kurulu Fonu, Garanti Fonu.

Önal, hiç kaldırılmayacak fonları da şöyle sıraladı:

Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu, Sigorta Murakabe Kurulu Fonu, Savunma Sanayii Destekleme Fonu, Tanıtma Fonu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Özelleştirme Fonu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!