Güncelleme Tarihi:
Yasayla kaldırılan hapis kararı yüzünden kimsenin çekini ödemediğini belirten Jan Cardin Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Biratlı “Elimizde dünya kadar çek var sonuç yok. Kimse çekini ödemiyor. Çek koçanını cebine alan piyasayı dolandırıyor. Üretici ve imalatçı zor durumda. Ne yapacağımızı şaşırdık. Devlet bu işe artık el atmalı. Çekteki riski bankalar almalı. Herkes çek kullanamamalı” diyor.
İstanbul’da tekstilin kalbi Bayrampaşa’da karşılıksız çekler yüzünden tezgahlar durma noktasına geldi. Ödenmeyen çekler yüzlerce firmanın batmasına sebep olurken, binlercesi için de tehlike çanları çalıyor. Biratlı, “Kimse çekini ödemiyor. Elimizde dünya kadar çek var sonuç yok. Özellikle üretici ve imalatçı zor durumda. Yüzlerce esnaf kepenk kapattı. Binlercesi de zor durumda. Çek koçanını cebine koyan piyasayı dolandırıyor. Tekstil sektörü Türkiye’nin lokomotifidir. En fazla istihdam tekstil sektöründedir. Acilen çek yasası değiştirilmeli, bu gidişe dur denilmelidir” dedi.
‘İŞSİZLİĞİN ÇARESİ TEKSTİLDİR’
Tekstil sektörünün Türkiye’nin lokomotifi olduğunu belirten Biratlı, tekstil sektörünün en fazla istihdam sağlayan sektörü olduğunu söyledi. Malatyalı girişimci Cemal Biratlı şunları söyledi: “Tekstil sektörü Türkiye’nin lokomotif sektörüdür. Yüzbinlerce insana iş imkanı veriyor. Son zamanlarda inşaat sektörü deyip duruyorlar. 1 milyon liraya bir bina yaparsınız, 6 ay sonra biter. Çalışan 15-20 kişinin işi de biter. Ama 1 milyon liraya tekstilde atölye kurarsanız 300 kişi çalıştırabilirsiniz. Hem de sürekli olur. Türkiye’de işsizliğin çaresi tekstildedir.”
‘RİSKİ BANKALAR ALMALI’
Tekstil sektörünün yüzde 80 çekle döndüğünü anlatan Cemal Biratlı, “Şu anki yasa diyor ki; çekini ödemeyenin evinde iki TV varsa, iki bilgisayar varsa biri alınır. Kimin evinde ikişer tane eşya var ki? Yaptırım olmadığı için kimse çekini ödemiyor. Mahkeme de, avukat da bir şey yapamıyor. Acilen çek yasasının değişmesi lazım. Çekin riskinin tamamının bankalarda olması lazım. Herkes çek alamamalı. Eğer risk bankada olursa 3-5 aylık çekler elden ele gezer ve vade farkı da ortadan kalkar. Bu da fiyatların düşmesine neden olur. Örneğin 50 liraya satılan bir ürünün fiyatı otomatikman 45 liraya düşer. Dolayısıyla enflasyon da düşer. İstihdam artar, işsizlik hızla azalır. Mahkemelerin işi azalır. Her türlü memleket kazanır. Türkiye’yi şaha kaldıracak sektör tekstil sektörüdür” diye konuştu.