Güncelleme Tarihi:
Ankara'da bir otelde düzenlenen toplantıda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bir süre önce yürürlüğe giren “Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği” hakkında bilgi verdi.
Toplantıda konuşan Bakan Eker, sağlıklı gıdaya erişme ve hijyenik gıdanın temini konusuna çok önem verdiklerini söyledi. Tarladan sofraya kadar yenilen içilen her türlü gıdanın, sağlıklı üretildiğinden, tedarik edildiğinden, ambalajlandığından ve sunulduğundan emin olmak gerektiğini belirten Eker, sağlığa zarar verebilecek bulaşanlardan insanları korumanın temel amaçları olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin bu konuda belirli bir standardı yakaladığını ve AB müzakerelerinde açılan fasıllardan birinin de gıda ve hijyen faslı olduğunu hatırlatan Eker, AB ile müzakere sürecinde 100'ün üzerinde düzenleme yaptıklarını söyledi.
Özellikle toplu tüketim yerlerinde tüketilen gıda maddelerinin sağlıklı ve hijyen olmasının önemine işaret eden Eker, bunun hem kalite hem standartlar hem de sağlık kültürü açısından da çok önemli olduğunu vurguladı.
Kantin çalışanlarına hijyen eğitimi
Bu çerçevede çıkarılan önemli düzenlemelerden birinin de Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği olduğunu belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, söz konusu yönetmelikle çocukların daha hijyenik koşullarda güvenilir gıdaya ulaşmasının amaçlandığını ifade etti.
Türkiye genelinde 12 bin 800 civarında okulda kantin bulunduğunu ve buralarda 24 bine yakın insan çalıştığını anlatan Eker, şöyle konuştu:
“Okullar için Türkiye Gıda ve İçecek Dernekleri Federasyonu'nun katkısıyla Okul Kantinleri İçin Hijyen Kılavuzu hazırladık. Bu kılavuzda okul kantinlerinde uyulması gereken pratik bilgiler var. Bunun yanı sıra Nisan ayından itibaren okul kantinlerinde çalışanlar zorunlu eğitimden geçirilecek. Belirli bir süreç içerisinde Türkiye'de kantinlerde çalışan herkes bu eğitimi alacak. Bu eğitimi almayan olursa ceza kesilecek ve hijyen eğitimi almayan kişilerin artık kantinlerde çalışmasına izin verilmeyecek.”
Bakan Eker, eğitimlerin 2014 yılına kadar devam edeceğini fakat 1 Haziran 2013 tarihine kadar bitirilmesinin hedeflendiğine dikkati çekerek, 81 ilde Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı teşkilatlarından oluşturulan komisyon vasıtasıyla, hafta sonuna denk gelecek şekilde kantinlerde çalışan görevlilerin eğitimden geçirileceğini vurguladı. Eğitimin ardından katılımcılara sertifika verileceğini kaydeden Eker, denetimler sırasında çalışanların söz konusu sertifikaları ibraz edeceklerini söyledi.