Güncelleme Tarihi:
Mayıs 2018’de ilk duyurusu yapılan satışın 3 ülkenin düzenleyici kurumlarının onaylarının ardından tamamlanması bekleniyor. Zorlu Holding’in 1997’de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan (ÖİB) aldığı Denizbank, 2006 yılında Belçikalı Dexia’ya satılmıştı. 2008 küresel kriz sürecinde zora giren Dexia, Denizbank’ı 2012’de Rus Sberbank’a sattı. Sberbank da, ABD ve AB’nin Rusya’ya ekonomik yaptırım uygulamaya başlamasıyla birlikte uluslararası operasyon imkanının daralması nedeniyle Denizbank’ı satma kararı aldı. Bu kez banka Dubai merkezli Emirates NBD’ye geçmiş oldu.
BİREBİR DEFTER DEĞERİ
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, 22 yıllık bir banka olarak Denizbank’a gösteliren bu ilgiyi, “Bu durum tabi öncelikle bankamıza ve Türkiye ekonomisine gösterilen güvenin bir göstergesi. Denizbank ülkemiz ve bizim için çok kıymetli, pahabiçilemez bir varlık. 4 kere aynı yönetim ve isimle el değiştirdi ve büyümesini sürdürdü. Biz yeni potansiyel hissedarımız ile inceleme aşamasında yoğun çalışmalarımız oldu. Dolayısıyla onlar da beğenmiş olacak ki ısrarla bu kadar türbülansa rağmen, satış gerçekleşti. Bu Türkiye ve bankamız adına büyük bir kazanım ve onurdur. Kızımız güzel ki isteyeni var, öyle düşünüyoruz” şeklinde değerlendirdi. Sberbank ile Emirates NBD arasında ilk anlaşmanın imzalandığı mayıs 2018’den bu yana piyasalarda çok ciddi dalgalanmaların olduğunu ve doların 7 TL gibi seviyelere kadar yükseldiğini hatırlatan Ateş, şunları kaydetti: “Taraflar arasında geçtiğimiz mayıs ayında ilk anlaşma imzalandığında bankacılık sektörünün defter/fiyat çarpanı 0.7’ler civarındaydı. Yani 100 liralık öz varlığın 70 lira gibi işlem gördüğü bir ortalama vardı. Sektörde bugünkü değeri tam bilmiyorum ama 100 liralık öz varlık 50 lira civarında işlem görüyor. Denizbank ise birebir değerle el değiştirdi. Bu arada bankamız anlaşmadan bu yana kârlı ve başarılı gelişimini sürdürdü. Kamu bankalarının ardından en çok büyüyen bankalardan biri olduk. Sektörde şube kapatanlar varken, yeni şubeler açtık. Kısaca yurtiçi ve yurtdışı operasyonlarımızı arttırdık. O arada da bizim 14.6 milyar lira olarak ekim sonu itibarıyla değerlenen satış fiyatımız, şu anda 15.5 milyar lira oldu. Bu da aşağı yukarı defter değerimizle birebir ölçüşüyor. Çok büyük ve 100 yıllık mazisi olan bankaların defter değerlerinin bir hayli altında işlem gördüğü bir ortamda DenizBank hisselerinin birebir değerle el değiştirmesi çok önemlidir.”
AKTİF BÜYÜKLÜĞÜ 500 MİLYAR DOLARI AŞIYOR
ARALIK 2018 itibariyle aktif büyüklüğü 197.3 milyar TL’yi aşan ve Türkiye’nin 5. büyük özel bankası Denizbank, 2006’da defter değeri üzerinden 4.7 çarpanla Dexia’ya satıldı. Bu satışta Denizbank’a 3.2 milyar dolar değer biçildi. Dexia 2012 yılında Denizbank’ı 1.33 çarpanla Sberbank’a sattı. Bu satışta ise bankanın yüzde 100’üne 6.4 milyar dolar değer biçildi. Sberbank Denizbank’ın yüzde 99.85 hissesi aktif büyüklüğü 500 milyar doları aşan Emirates NDB’ye 14.5 milyar TL’ye (2.8 milyar dolar) satmak üzere anlaştı.
KAYNAK TAMAMEN TÜRKİYE’DE KALDI
TOSYÖV, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve KOSGEB iş birliği ile Denizbank ana sponsorluğunda gerçekleştirilen 15. KOBİ Zirvesi’nin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ateş, satış görüşmeleri sırasında Denizbank’ın adının ya da yönetiminin değiştirilmesi gibi bir konunun gündeme gelmediğini belirtti. Ateş, DenizBank’ın satışının Türkiye için önemli bir sermaye hareketi olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: “DenizBank olarak biz her durumda yolumuza aynen devam edeceğiz. Günün sonunda sermaye piyasalarına daha kolay erişim ve oradan kaynakların cezbedilmesi konusunda bizi destekleyecektir. Bu da ülkeye yatırım ve finansman olarak geri dönecektir şimdiye kadar olduğu gibi. Banka bugüne kadar 4 kere el değişti ama hiç temettü ödemedi. Türkiye’deki bütün kaynak Türkiye’de kaldı.”