Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’de üniversiteye girme yaşı 18. Bir kaza olmazsa mezun olma yaşı 22. 25 yaşında da evlenildi mi yaşamın önemli bir kısmı geride bırakılmış oluyor. Bu rutin bir hayatın tasviri. Peki ya dünya üzerinde kaç kişi 21 yaşında 12 kişiyi kovdu? Onu da geçelim kaç kişi 20 yaşında 100’ün üzerinde insana iş verdi?
Şu an 22 yaşında olan Lucas Duplan iş dünyasına son derece hızlı girdi. İşi teknoloji. Fakat ortada henüz bir ürün olmamasına rağmen yatırımcılar onun Clinkle isimli ödeme sistemleri uygulamasına güveniyor. Zaten güvenmese kimse 22 yaşında bir delikanlıya 30 milyon dolar emanet etmez!.. Duplan 22 yaşında. Şaire göre yolun yarısından uzak! Ama yolun yarısında yapacaklarından belki de daha fazlasını şimdiye kadar başardı.
VEZNE KUYRUKLARI BİTECEK
Online bankacılığın önümüzdeki yıllarda ‘vezne’ kuyruklarını bitirmesi bekleniyor. Stanford Üniversitesi’nde okuyan Lucas Duplan ise bunu daha 19 yaşındayken fark edenlerden... Duplan, arkadaşlarıyla 2011 yılında Londra’ya gittiği bir seyahatte havalimanında beklerken acıkıyor. Bu son derece sıradan bir ayrıntı gibi gözükse de aslında öyle değil. Duplan daha sonra yanında para olmadığını ve kredi kartıyla da yemek alamayacağını anlıyor. Bunun üzerine Clinkle’ı geliştirmeye karar veriyor. Clinkle özetle cep telefonundan ödeme yapmanızı sağlayan bir sistem. Şu an 100 bin kişi uygulamanın beta sürümünü kullanıyor. Uygulama henüz Android Market veya App Store’da yerini almış değil.
FACEBOOK’U MU ANDIRIYOR NE?
Lucas Duplan Londra’dan döndükten sonra yanına iki üniversite arkadaşını da alıp Clinkle’ı geliştirmeye başlıyor. Bunu yaparken dersleri de aksıyor ama aileden ‘yazılımcı’ oldukları için babasının da desteğiyle ortaya bir uygulama koymayı başarıyor. Clinkle’ın şirketleşme aşamasında yola beraber çıktığı iki arkadaşı işi bırakıyorlar. (Hikaye bu yönüyle biraz da Facebook’un kuruluşunu andırıyor.) Duplan ilerleyen yıllarda Clinkle’ı iyice geliştirip büyükçe bir ofise taşınıyor. Yanında 100’e yakın insan çalıştıran Duplan yaşına rağmen iş hayatında oldukça acımasız biri olarak tanınmakta. Eski çalışma arkadaşları onun için, “Odasından son derece seyrek çıkar. Koridorlarda kimseye gülümsemez. Hatta kimseyle konuşmaz bile” diyor.
Duplan’in eski bir çalışanı da iş ortamının çok boğucu olduğundan kimsenin birbiriyle insanı ilişkiler geliştirmediğinden dem vuruyor. Çalışan, “Bir gün Lucas bizi odasına topladı. ‘Biz Google değiliz’ dedi. Google’da insanlar bütün gün ofis içinde bisiklet binip birbirlerine gülümserler. Biz daha çok asker gibiyiz. Bazı insanlar şirketlerde kültürün aile olmaktan geldiğini düşünür. Biz bir aile değiliz. Bizdeki kültür en iyi çalışanların şirkette olması gerektiği üzerine kurulu. Sol tarafınızdaki insan yarın işten ayrılmış olabilir. En iyi arkadaşınız işten ayrıldı diye üzülmeyin demek ki o kadar iyi değil” dedi.
12 kişiyi kovdu
DUPLAN daha 22 yaşında olmasına rağmen katı disipliniyle iş dünyasında tanınır oldu. Bir gece Clinkle’ın 100.000 kişiye ulaşmasını kutlamak için şirket bir parti verdi. Partiden iki gün sonra 12 Clinkle çalışanı sabah firmalarından aldıkları bir telefonla uyandılar. Telefondaki ses son derece netti: Yarın işe gelmeyin! Duplan şirket çalışanlarını motive etmek için verdiği partiden iki gün sonra tam 12 kişiyi kovmuştu.
‘Ben de hatalar yaptım’
22 yaşındaki Hırvat asıllı genç işadamı Clinkle’ın kurcu ortağı ve CEO’su. Kendisi yöneticilik kariyerinde hatalar yaptığını kabul ediyor. Duplan’ın yakınındaki insanlar genç işadamının yaptığı hataları kabul ettiğini bu yüzden yanına hep tecrübeli insanlar aldığını belirtiyor. Duplan’in adı şu an teknoloji dünyasının Donald Trump’ına çıkmış durumda. ‘Apprentice’ (Çaylak) isimli programıyla iş hayatında ne kadar katı olduğunu milyonlara ispatlamış olan ABD’li milyarderin veliahtı Lucas Duplan olacak gibi...
Bu makale Business Insider’dan Alyson Shontell’in yazısından ve diğer kaynaklardan derlenmiştir.