22 bin 172 gıda ürünü analize girdi, 1171’i ‘sorunlu’ çıktı

Güncelleme Tarihi:

22 bin 172 gıda ürünü analize girdi, 1171’i ‘sorunlu’ çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2010 00:00

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın geçen yıl 22 bin 172 gıda örneğinde yaptığı analiz sonucunda, 1171 örnek olumsuz bulundu. Gıdada, ortalama olumsuz örnek oranı yüzde 5.28 çıkarken, bal, pekmez, tavuk eti, kırmızı toz-pul biber ve incir ezmesi, en fazla olumsuzluk tespit edilen ürünler oldu.

Haberin Devamı

Etiket bilgileri uygun

Etiket bilgilerinin mevzuata uygunluk oranı yüzde 97.84 oldu. Denetimler, gıda üreticilerinin etiketleme kurallarına, ambalaja çok önem verdiğini, gıdanın içeriği konusunda ise o kadar hassas davranmadığını ortaya koydu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 2009 yılı gıda denetim programlarına ilişkin sonuçları açıkladı. Verilere göre, bakanlık, içerik ve etiket denetimi olarak iki ayrı kategoride denetim programı yürütürken, etiket denetimlerindeki olumsuz örneklerin oranının çok düşük kaldığı, içerik denetimlerinde ise olumsuz örneklerin kanatlı eti, bal ve pekmezde yoğunlaştığı belirlendi.

Süt ve süt ürünleri, kırmızı et ve unlu mamuller denetiminde olumsuz örnek oranı ortalamanın altında kalırken, kanatlı eti, pekmez, bal, kuru meyveler, bitkisel yağlar, şekerli mamullerdeki denetim sonuçlarındaki olumsuz sonuç oranı oldukça yüksek çıktı. Ekmek örneklerinin büyük bölümü, mikrobiyolojik kriterler yönünden uygun. Analiz edilen 309 ekmek örneğinden sadece 5’inde (yüzde 1.62) mikrobiyolojik yönden olumsuzluk tespit edildi.

Haberin Devamı

Bitkisel sıvı yağlar

Geçen yıl, sıvı yağlarda taklit ve tağşişin tespitine yönelik 521 zeytinyağı örneğinde yaptığı analiz sonucunda 13, 175 ayçiçeği+yağı örneğinde yaptığı analiz sonucunda 14, 160 mısır yağı örneğinde yaptığı analiz sonucunda ise 2 olumsuz sonuç tespit etti. Örneklere göre taklit ve tağşiş oranı, mısıryağında yüzde 1.25, zeytinyağında yüzde 2.50 olurken, ayçiçekyağında yüzde 8 düzeyinde tespit edildi.

Olumsuzluk oranı en yüksek ürünler

 Pekmezde yüzde 33.96
 Ballı çerezde yüzde 21.62
 Bal örneklerinde yüzde 16.74
 Kanatlı etlerinde yüzde 17.98
 İncir ezmesinde yüzde 17.39
 Kırmızı pul biberde yüzde 14.77

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!