Güncelleme Tarihi:
Etiket bilgileri uygun
Etiket bilgilerinin mevzuata uygunluk oranı yüzde 97.84 oldu. Denetimler, gıda üreticilerinin etiketleme kurallarına, ambalaja çok önem verdiğini, gıdanın içeriği konusunda ise o kadar hassas davranmadığını ortaya koydu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 2009 yılı gıda denetim programlarına ilişkin sonuçları açıkladı. Verilere göre, bakanlık, içerik ve etiket denetimi olarak iki ayrı kategoride denetim programı yürütürken, etiket denetimlerindeki olumsuz örneklerin oranının çok düşük kaldığı, içerik denetimlerinde ise olumsuz örneklerin kanatlı eti, bal ve pekmezde yoğunlaştığı belirlendi.
Süt ve süt ürünleri, kırmızı et ve unlu mamuller denetiminde olumsuz örnek oranı ortalamanın altında kalırken, kanatlı eti, pekmez, bal, kuru meyveler, bitkisel yağlar, şekerli mamullerdeki denetim sonuçlarındaki olumsuz sonuç oranı oldukça yüksek çıktı. Ekmek örneklerinin büyük bölümü, mikrobiyolojik kriterler yönünden uygun. Analiz edilen 309 ekmek örneğinden sadece 5’inde (yüzde 1.62) mikrobiyolojik yönden olumsuzluk tespit edildi.
Bitkisel sıvı yağlar
Geçen yıl, sıvı yağlarda taklit ve tağşişin tespitine yönelik 521 zeytinyağı örneğinde yaptığı analiz sonucunda 13, 175 ayçiçeği+yağı örneğinde yaptığı analiz sonucunda 14, 160 mısır yağı örneğinde yaptığı analiz sonucunda ise 2 olumsuz sonuç tespit etti. Örneklere göre taklit ve tağşiş oranı, mısıryağında yüzde 1.25, zeytinyağında yüzde 2.50 olurken, ayçiçekyağında yüzde 8 düzeyinde tespit edildi.
Olumsuzluk oranı en yüksek ürünler
Pekmezde yüzde 33.96
Ballı çerezde yüzde 21.62
Bal örneklerinde yüzde 16.74
Kanatlı etlerinde yüzde 17.98
İncir ezmesinde yüzde 17.39
Kırmızı pul biberde yüzde 14.77