Güncelleme Tarihi:
Gayrimenkul sektöründe uzun süredir azalan üretim, arz-talep dengesinde bozulmaya neden oldu. 2022’de de özel sektör yeni yatırımlar için temkinli ilerledi. Kimi firmalar ise talebi gördü ve hazırlıklarını yaptı. Bunlardan biri de DAP Holding oldu. “Güneşli havada da yağmurlu havada da konut üretmekten vazgeçmiyoruz” diyen DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, yeni yılda 5 projeye başlayacaklarını açıkladı. Yeni yatırım planları hakkında bilgi veren Yılmaz, “Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılına yakışır yatırımların arifesindeyiz. Önümüzdeki yıl bir yandan Yeni Levent projemizde ikinci etabın inşaatını hızlandırırken, diğer yandan da; Pendik, Ataşehir, Beykoz, Çeşme ve Maşukiye olmak üzere 5 yeni projenin çalışmalarına başlıyoruz. Çeşme’de denize sıfır, marinaya yakın bir proje geliştireceğiz. Pendik’te 2 binin üzerinde konut olacak. Beykoz’da villa, Ataşehir’de lüks konut planlıyoruz. Maşukiye’de ise köy hayatını özleyenlere hitap eden bir proje hayata geçireceğiz” diye konuştu.
TALEBE GÖRE ÜRETİM
Çekmeköy’de inşa edilen Ormanköy projesinde konutları taahhüt ettikleri süreden önce teslim ettiklerini, Nişantaşı projesinde ise teslimlerin 2023 yılında olacağını belirten Yılmaz, inşasına başladıkları Yeni Levent için şunları söyledi: “ilk etapta kaba inşaatlar bitti. 2. etap için temeller atıldı. Lokasyonu ile iddialı projemize ilgi oldukça yoğun.” Yeni yatırım öncesinde on binlerce kişiye dokunan kapsamlı araştırmalar yaptıklarını ifade eden Ziya Yılmaz, ihtiyaca ve talebe göre proje geliştirdiklerini dile getirdi. Yeni 5 projenin de lokasyonundan mimarisine kadar tüm detayını tüketici beklentilerine şekillendirdiklerini belirten Yılmaz, bu sayede hızlı satış imkânı yakaladıklarını kaydetti.
10 KATA VARAN ARTIŞ
Konut fiyat artışındaki temel nedenin maliyetler olduğunu belirten Ziya Yılmaz şu değerlendirmeyi yaptı: “Emtia fiyatlarındaki küresel artış nedeniyle inşaat maliyetleri düzenli bir artış eğiliminde. İki yılda bazı kalemlerde 6, bazı kalemlerde 10 kata varan artışlar var. Bu dönemde konut üretmek oldukça güç ve ince matematik gerektiriyor. En kısa zamanda biten konut projeleri bile 24 aydan önce bitmiyor. O yüzden markalı konut üreticileri olarak bizler, günlük maliyetlere bakamayız. Gayrimenkul sektöründe maliyetler, ‘emtia fiyatları yıllık bazda ne kadar arttı?’ diyerek hesaplanmıyor. 24 ay sonrasının maliyetini bugünden öngörmek gerekiyor. O yüzden; konut üreticisinin bu matematiği yapıyor olması, konut alıcısının ise bu fiyatların ‘fırsat fiyatlar’ olduğunu görüyor olması lazım. Yıllardır şunu söylüyorum; ‘Konut almak için dün bitti, yarın çok geç. En doğru zaman bu zaman.” 2023 yılında emtia fiyatlarındaki artış hızının yavaşlayacağını, enflasyonun yatay seyredeceğini öngördüklerini belirten Yılmaz, inşaat sektörü açısından verimli bir yıl beklediklerini ekledi.
‘EKONOMİYE GÜÇ VERİR’
Orta gelirli vatandaşların konuta erişimini kolaylaştıracak yeni bir konut kampanyası hazırlanıyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan kampanyada faizin yüzde 1’in altına düşmesi, vadenin 15 yıl olması ve ilk kez ev alacaklara avantaj sağlanması planlanıyor. Ocak ayında başlaması beklenen kampanya ile ilgili değerlendirme yapan Ziya Yılmaz, “Konutta yeni bir kampanya hazırlığı olduğunu biliyoruz. Bu kampanyalar, gayrimenkul sektörüne olduğu gibi ekonomimize de güç verecektir. Geçtiğimiz aylarda gerçekleşen 250 bin konutluk sosyal konut kampanyasının 500 bin adede tamamlanacağının açıklaması da sektörümüz ve ekonomimiz açısından son derece önemli” diye konuştu.