2023 memur ve memur emeklisi maaş zammı ne olacak?

Güncelleme Tarihi:

2023 memur ve memur emeklisi maaş zammı ne olacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2022 13:00

Memur ve memur emeklileri açıklanan enflasyon rakamlarını yakından takip ediyor. Yılda 2 defa maaşlarına zam alan memur ve memur emeklileri son 3 enflasyon oranına göre maaşlarına gelebilecek zamları tahmin etmeye başladı. İşte detaylar…

Haberin Devamı

Küresel ekonomideki kriz ve enflasyon sorunu devam ediyor. Türkiye ekonomisi istihdam, ihracat, üretim ve cari fazla çerçevesinde büyüme ve gelişmesini sürdürüyor.

Son açıklanan enflasyon rakamlarına göre de memur ve memur emeklilerinin alacakları maaşlar şekillenmeye başladı.

2023 yılının ilk 6 ayı için memur ve memur emeklileri sözleşmeden kaynaklanan yüzde 8’lik zammı hak etmiş durumdalar.

Bu zammın daha da artması için enflasyon rakamlarına dikkat edilmesi gerekiyor. 2022’nin son 6 ayında yüzde 8’i aşan enflasyon oluşursa memur maaşlarına bu enflasyon farkı da eklenecek.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI

En düşük memur maaşı Temmuz 2022'de 41,69 oranında zam yapılarak 9707 liraya yükseldi.

Memur ve memur emeklilerinin sözleşmeden dolayı hak ettiği 2023 yılı ilk 6 ayı için zam oranı yüzde 8 olarak belirlendi. 2022 yılın son 6 ayında enflasyon oranı yüzde 8'i aşmazsa memur ve memur emeklileri yüzde 8 zam alacak. Aşarsa da oluşan fark ne kadarsa o oran eklenerek zam belirlenecek.

Haberin Devamı

En düşük memur maaşı 9707 lira ve bunun üzerine yüzde 8 eklenirse maaş farkı 776,5 lira oluyor. Enflasyon yüzde 8'i aşmazsa en düşük memur maaşı 10 bin 483 lira olacak.

ŞU ANDA ENFLASYON FARKI NE KADAR?

Temmuz, Ağustos ve Eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı. Temmuz’da yüzde 2,37, Ağustos’ta yüzde 1,46, Eylül’de ise aylık enflasyon yüzde 3,08 olarak gerçekleşti. Böylece 3 aylık dönemde oluşan toplam enflasyon 7,08 oldu. Başka bir deyişle memur ve memur emeklileri için 3 aylık dönemde enflasyon farkı yüzde 7,08 oldu ancak toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 8 zam alacakları için bu rakam da aşılmadığından 3 aylık dönemde memur ve memur emeklileri için henüz zam ortaya çıkmadı. Bundan sonraki Ekim, Kasım ve Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte memur ve memur emeklilerinin alacağı enflasyon farkı da netleşmiş olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!