Güncelleme Tarihi:
Her zaman olduğu gibi tahminler farklı piyasaları ve coğrafyaları kapsıyor. Petrolün tekrar 100 dolara çıkması ve Silikon Vadisi'nin 'tekboynuzlu atları'nın ait oldukları efsanelere geri dönmesi çarpıcı tahminlerin arasında yer alıyor.
Diğer tahminler Rus Rublesi'nin Dolar/Euro sepetine karşı yüzde 20 değer kazanması, Olimpiyatların Brezilya'nın ekonomik toparlanmasında turbo etkisi yapması ve şirket tahvillerinde çöküşü içeriyor.
Saxo Bank'ın 2016 yılı için yayınladığı “Sıradışı Tahminler” şöyle:
1. EUR/USD'nin yönü? 1.23…
Avrupa büyük bir cari fazla biriktirirken sahip olduğu düşük enflasyon makroekonomik mantık bakımından daha zayıf değil, daha güçlü bir para birimine işaret ediyor. Dibi görme devri tamamlandı. Bu da ABD faiz politikasının doğrudan sonucu olarak zayıf ABD doları dönemine geri döndüğümüzü gösteriyor.
2. Rus Rublesi 2016 sonunda yüzde 20 artmış olacak
2016 sonunda petrole olan talebin artması ve FED'in faizleri beklenmeyen biçimde yavaş artırması Rus Rublesi'nin Dolar/Euro sepetine karşı 2016 sonunda yüzde 20 artmasına neden olacak.
3. Silikon Vadisi'nin tek boynuzlu atlarının ayakları yere basacak
2016, Silikon Vadisi'nde 2000'i hatırlatacak. Daha fazla start-up iş modellerini paraya çevirmeyi erteleyip, daha fazla kullanıcı kazanmaya odaklanacak.
4. Olimpiyatlar, gelişen piyasaların Brezilya öncülüğünde toparlanmasına turbo etkisi yapacak
Stabilizasyon ve Olimpiyatlar için yapılan yatırım harcamalarının yanı sıra mütevazi reformlar Brezilya'da toparlanmaya neden olacak. Ayrıca gelişmekte olan pazarların ihracatı daha ucuz yerel para birimleri sayesinde artacak. Sonuç: Gelişmekte olan pazarların hisseleri harika bir yıl geçirecek. Tahvil ve diğer hisselerden daha iyi bir yıl geçirecekler.
5. Demokratlar başkanlığı ellerinde tutacak, 2016'da Kongre'yi açık farkla alacak
Cumhuriyetçi Parti, iç mücadeleler nedeniyle güçlü bir pozisyondan dramatik bir zayıflığa kayıyor. Bu da Demokrat Parti açısından, başarılı bir 'oy verin' kampanyası yürüttükleri için açık farkla bir zafere işaret ediyor. Y kuşağı da politik karışıklık ve zayıf istihdam beklentilerine tepki olarak sandıklara yöneliyor.
6. OPEC'in iç huzursuzluğu petrolde 100 dolara kısa bir dönüşe neden olabilir
OPEC'in ham petrol sepeti 2009'dan bu yana en düşük seviyesine inecek ve kartelin varlıklı üyeleriyle zayıf üyeleri arasında arz yoluyla piyasayı yönetme stratejisi nedeniyle devam eden huzursuzluk büyümeyi sürdürecek. Uzun zamandır beklenen OPEC üyesi olmayan ülkelerin üretimi kısma hızındaki artış kendini göstermeye başlayacak. OPEC de uyum sağlama adına üretimi buna göre aşağı yönlü ayarlayacak. Yatırımcılar pazara tekrar girmek için birbiriyle yarışırken petrol fiyatı hızlı bir düzelme gösterecek ve tekrar varil başına 100 dolarlık fiyat ufukta görünecek.
7. Gümüş, Altın’da zincirlerini kırıp yüzde 33'lük çıkış yakalar
2016’da gümüş tazelenmiş bir güven görecek. Karbon emisyonlarını düşürmek için gösterilen politik talep yenilenebilir enerji kaynaklarının önünü açacak, bu da güneş panellerinde kullanılan bu metale talebi artıracak. Böylelikle gümüş yüzde 33'e varan ortada yükseliş gösterip, diğer metalleri geride bırakacak.
8. Agresif Fed, şirket tahvillerinde çöküşe neden olacak
2016'nın sonu FED Başkanı Janet Yellen'in şahin görüşlere sahip olup agresif faiz artışlarına yönelmesine tanıklık edebilir. Böylelikle tahvil-bono piyasalarında büyük çaplı satış dalgası görülebilir. Banka ve aracı kurum bilançolarının kayda değer bölümleri tahvil-bono işlemlerine ayrıldığı ve piyasa yapıcılığı neredeyse ortadan kalkacağı için artık işleyen bir pazarın önemli bir parçası ortadan kalkmış olur. Panik satışlar tetiklenebilir.
9. El Nino enflasyonu artırır
Gelecek yılın El Nino'su kayıtlara geçen en güçlüsü olacak. Güneydoğu Asya'da yağışların azalmasına ve Avustralya'da kuraklığa neden olacak. Küresel ekonomik genişleme devam ederken tarım emtialarına talep artışı olacağı bir dönemde düşük rekolteler arzda azalmaya neden olacak. Bunun sonucunda Bloomberg Tarım Spot Endeksi'nde yüzde 40'a varan bir artış yaşanacak ve enflasyonist baskılar ortaya çıkacak.
10. Eşitsizlik lükste son gülen olacak
Yüzde 10'u geçen işsizlik ve artan eşitsizlik karşısında Avrupa asgari evrensel gelir uygulamasına geçmeyi tartışmaya başladı. Böylelikle vatandaşlarının temel ihtiyaçlarını karşılamasını garanti altına almaya çalışıyorlar. Daha fazla eşitliği savunan ve buna göre değerler empoze eden bir toplumda lüks mallar için talep keskin bir düşüş gösterir. Sektör, çöker.