2014 yılı vergileri

Güncelleme Tarihi:

2014 yılı vergileri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2014 10:43

VERGİLERLE ilgili 2014 yılı değişiklikleri belli oldu. Yaklaşık 23 milyon vatandaşı ilgilendiren “Emlak Vergisi”, bir milyonu aşkın mükellefi ilgilendiren 2014 yılı “konut ve işyeri kira gelirlerinin” beyan sınırı, istisna tutarı ve gayrimenkullerini satacak olanların vergilendirme esasları açıklandı. 15 milyonu aşkın ücretliyi ve 3 milyonun üzerindeki gelir vergisi mükellefini ilgilendiren “2014 yılı Gelir Vergisi Tarifesi” de belli oldu.

Haberin Devamı

2014 yılı fiş-fatura düzenleme sınırı, defter tutma hadleri, yeni vergi cezaları da açıklandı.

Sayısı 18 milyon civarında olan taşıtlar için 2014 yılı Ocak ayında ödenecek Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarı da belli oldu. 2014 yılında da otomobil ve cipler için “indirimli vergi” ödenebilecek. 2014 yılında tasarrufların vergilendirilmesi; mevduat, repo, fon, döviz tevdiat hesabı, hazine bonosu ve tahvil faizleri ile alım-satım kazancının vergilendirilmesi ile ilgili esaslar da merak edilen konular arasında.

2014 EMLAK VERGİSİ

2014 yılı Veraset ve İntikal Vergisi, Damga Vergisi, Harç Uygulamaları, Belediye Gelirleri ile ilgili son düzenlemeleri ve vergilendirme ile ilgili diğer hususları, bir dizi halinde bugünden itibaren açıklayacağız.
Gayrimenkullerle ilgili vergiler, Hürriyet okurlarının en çok ilgilendiği konuların başında geliyor.
O nedenle, 2014 yılı vergilerini, emlak vergisinden başlayarak açıklıyoruz.

Haberin Devamı

SÜRPRİZ OLABİLİR

2014 yılı emlak vergisine esas olan, “arsa m2 birim değerleri” yeniden belirlendi.
Bazı belediyelere bağlı arsalarda, yıllık enflasyonun yüzde 100-200 ya da yüzde 400-500’ü kadar artırım yapıldı. Öyle ki yüzde 1.000 artış yapılan semtlere bile rastlanıyor.

YÜZDE 3.93 OLACAKTI

2014 yılı arsa değerleri yeniden belirlenmeseydi, arsa ve binaların emlak vergisi değerleri, “yeniden değerleme oranına göre” yani yüzde 3,93 oranında artırılacaktı. Ancak 2014 yılı arsa değerlerindeki yüksek artırımlar, sadece arsaların değil, binaların da yani ev, apartman dairesi, büro, dükkan, mağaza ve diğer vb. binaların da “arsa payı” nedeniyle, emlak vergisi değerini, yüksek oranda artırabilecek.

Türü Normal Oran Büyükşehir Belediyesi
KONUT 1 2
KONUT DIŞI BİNA 2 4
ARSA 3 6
ARAZİ 1 2

3 ÇOCUĞU OLANA VERGİ YOK MU?

DÜNKÜ gazetelerin bazılarında “Üç çocuğu olana 2014’de vergi yok” müjdesi vardı. Başbakan Yardımcısı bunun için bir yasa çıkartılacağını açıklıyordu. Üç çocuğu olanlar, hemen sevinmesinler. Olay sadece asgari ücretlileri kapsıyor. Diğerleri ödeyecek!
Mevcut durumda asgari ücretliler; 4 çocukları varsa vergi ödemiyorlardı.
Yasa çıktığında üç çocuklu asgari ücretliler de vergi ödemeyecek.
Yasa çıktığında “8 (sekiz) TL” bir vergi avantajları olacak.
Yani üç çocuklunun eline “ayda 8 TL” fazla para geçecek!

Haberin Devamı

Emekli, işsiz ev hanımı ve engelliye emlak vergisi yok

EMEKLİ, işsiz ve ev hanımları ile engellilere, 2014 yılında da konutları nedeniyle yine emlak vergisi yok. Nedenine gelince, “Sıfır oranlı Emlak Vergisi avantajı” 2014 yılında da devam edecek. Buna göre, brüt alanı 200 m2’yi aşmayan, bir konutu nedeniyle, bu kişiler 2014 yılında da emlak vergisi ödemeyecekler. Ancak birden fazla evi olanlar, tüm konutları için emlak vergisi ödeyecekler. Emekli, işsiz ve ev hanımlarının, “sıfır oranlı” emlak vergisi avantajından yararlanabilmeleri için, başka gelirlerinin olmaması gerekiyor. Bunların, 26 bin lirayı aşmayan faiz, repo, fon, kâr payı ve temettü gibi, menkul sermaye iradı gelirleri, sıfır oranlı emlak vergisine engel değil (Bkz. 45 No.lu Emlak Vergisi Tebliği).

Haberin Devamı

EMEKLİNİN İKİ EVİ VARSA BİRİ MUAF MI?
Hayır, her ikisi de emlak vergisine tabi. Emekli, bir evinin olması halinde, koşulları taşımasına bağlı olarak, “sıfır oranlı” emlak vergisine tabi tutulur.

EMEKLİ OLUP ÇALIŞANLAR
Emekli olduktan sonra, ücretli olarak ya da kendi adına bağımsız olarak çalışanlar, indirimli yani sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanamazlar.

BİR EVİ OLAN VE KİRAYA VERENLER
Emekli, ev hanımı, işsiz ya da engellinin, brüt alanı 200 m2’yi aşmayan bir evinin olması ve
bunu da kiraya verip,
kendisinin kirada oturması durumunda, emlak vergisi ödemesi söz konusu olmaz.

2014 konut kira gelirleri

KONUT kira geliri olanlara, 2013 yılında uygulanan 3 bin 200 TL’lik istisna, 2014 yılında elde edilecek kiralar için 3 bin 300 TL’ye yükseltildi. Buna göre, Neriman Teyze ya da Abdi Bey Amca, 2014 yılında yıllık konut kira gelirleri 3.300 lirayı aşmadığı sürece, bu gelirlerini beyan etmeyecekler. Aşması durumunda, beyanname verdiklerinde, 3.300 TL istisnayı düşecekler.

Haberin Devamı

2014’TE İŞYERİ KİRASININ AVANTAJI

Nuri Amca ya da Zehra Hanım, 2014 yılında elde edeceği, yüzde 20 stopaja (vergi kesintisine) tabi tutulan işyeri kira gelirlerini, yıllık brüt tutarı 27 bin lirayı aşmadığı sürece, beyan etmeyecekler.
İşyeri kira gelirinin yıllık brüt tutarı 27 bin lirayı aşması halinde, yıllık gelir vergisi beyannamesi verecekler ancak yılda 115.840 lira yani aylık yaklaşık 9.650 lira civarındaki işyeri kira gelirleri için gelir vergisi ödemeyecekler hatta üste vergi iadesi alacaklar.
Buradaki vergi iadesi, işyeri kira ödemelerinden, yıl içinde yapılan yüzde 20 stopajın mahsubundan kaynaklanıyor.

2014’TE EVİNİ SATANIN GELİR VERGİSİ
2014 yılında evini ya da başka bir gayrimenkulünü, edinme tarihinden itibaren 5 yıl içinde satanların, elde edecekleri kazanç “değer artışı kazancı” kabul edilecek. Bu kazancın 9.700 lirası gelir vergisinden müstesna tutulacak, kalan kısım yüzde 15-35 oranında vergiye tabi tutulacak.
2014 yılında, birden fazla gayrimenkul satılması halinde, olayın rengi değişecek ve “ticari kazanç” hükümlerine göre vergilendirilecek.

Haberin Devamı

Bedriye Hanım’a miras kalan gayrimenkulün satışı

MİRAS kalan ya da bağış yolu ile edinilen ev, dükkan, büro, yazlık, arsa ve arazi, ne zaman ve kaç liraya satılırsa satılsın, satış kazancı gelir vergisine tabi tutulmayacak. Buna göre Bedriye Hanım, iki yıl önce ölen babasından miras kalan (300 bin TL beyan ettiği) arsayı, 3 Ocak 2014 tarihinde 2,5 milyon liraya satarsa, bundan doğan gelir vergiye tabi olmayacak (GVK. Mükerrer Madde 80/6).

YARIN: 2014’DE OTOMOBİLİNİZİN VERGİSİ KAÇ TL? DAHA AZ OTOMOBİL VERGİSİ ÖDEMENİN FORMÜLÜ NE?

skizilot@hurriyet.com.tr


BAKMADAN GEÇME!