Güncelleme Tarihi:
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Kurumsal İşlemler Pazarı'nda TURSP kodu ile işlem görmeye başlayan hisse halka açılan 17'inci borsa yatırım fonu oldu.
Yapı Kredi Yatırım Genel Müdürü Ahmet Yıldırım, TURSP ile yatırımcıların S&P Türkiye endeksinde yer alan 32 hisse senedine tek seferde yatırım yapma imkanına kavuştuğunu belirti.
Yıldırım şöyle konuştu:
"Fonu oluştururken S&P'nin IFS adı verilen büyük ve orta ölçekli hisselerinden oluşan endeksini baz aldık. 32 hisseden oluşan fonda yer alan 32 hissenin 26 tanesi İMKB 30 Endeksi'nden geri kalanlar ise İMKB 30 dışındaki hisselerinden oluşuyor. Bu endeksin İMKB 30 ile yaklaşık yüzde 95 düzeyinde korelasyonu bulunuyor. Bugün hem yatırım konusunda uzman hem de halk diliyle tabir edecek olursak 'Ayşe Teyze' yatırımcılar, eğer Türkiye'nin büyümesine güvenip İMKB'ye girerek tek bir hissede alım yaparak bu endeksi satın alabiliyor."
Yıldırım, tüm dünyada bu tip borsa yatırım fonlarıyla taşınan varlıkların büyüklüğü yaklaşık 1.5 trilyon dolar düzeyinde olduğunu ancak Türkiye'de bu rakamın henüz yaklaşık 220 milyon dolar olduğunu ve bunun sadece 45 milyon dolarlık kısmının hisse senedi bazlı olduğuna dikkat çekti.
2014 hedefi 100 milyon lira
Yıldırım, borsa yatırım fonlarındaki stopaj oranın sıfırlanmasıyla bu yatırım araçlarına ilginin hızlı şekilde artmasını beklediklerini ve şu anda 6 milyon lira olan fonun büyüklüğünü 2014 içinde 100 milyon liraya çıkarmayı planladıklarını söyledi.
Faiz ortamının bu şekilde düşük seyretmesinin borsanın önünü açtığını da belirten Yıldırım şöyle devam etti:
"Borsada sona geldiğimizi düşünmüyorum. Belki biraz kar realizasyonu gelebilir ancak temel göstergeler hale çok kuvvetli. Türkiye'de faizler düşük kalmaya devam edecek. Aynı şekilde dünyada da faizlerin düşük kalmaya devam etmesini bekliyoruz. O yüzden de düşük faiz ortamında borsanın çok aşağı gelmesini beklemiyorum. Mevcut şartlarda borsaya girmekten başka çok fazla seçenek de görünmüyor. Hem hisse hem de sektör bazında borsada yukarının mümkün olduğunu görüyorum. Tek risk ise yurtdışından kaynaklanan faiz artışı ve likiditenin çekilmesi hareketi olabilir."
Sermaye tavanı 50 milyon TL olarak belirlenen fonun yatırım yaptığı endeks içinde Akbank, Anadolu Efes, Arçelik, BIM, Coca Cola, Emlak Konut GYO, Enka, Ereğli Demir Çelik, Garanti Bankası, Halkbank, İş C, Koç Holding, Petkim, Sabancı Holding, Şişecam, Tüpraş, Türk Telekom, TAV, THY, Turkcell, Vakıfbank ve Yapı Kredi gibi hisseler yer alıyor.