Güncelleme Tarihi:
2011’de rekor büyümeyle iyi bir yıl geçiren sigortacılar, 2012’den umutsuz. Açıklanan son verilere göre, sigorta şirketleri 2011’in 11 aylık döneminde toplam 15.1 milyar lira prim üreterek, bir önceki seneye oranla yüzde 22.20 büyüme gerçekleştirdi. Enflasyonla mukayese edildiğinde ise reel büyüme yüzde 12.72 oldu. Aynı dönemde sigorta şirketleri 43 milyon 552 bin poliçe satarak, bir önceki yıla oranla poliçe sayısını da yüzde 21 artırdı. 2011’de ülke genelinde olduğu gibi sigorta sektöründe de yaşanan en önemli gelişme Van depremi oldu. Bölgede sigortalanma oranı düşük olduğundan depremin yol açtığı hasarın ödenmesinde sigorta sektörü her ne kadar etkin rol üstlenmese de başta Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) olmak üzere, sigorta şirketleri 90 milyon liraya yakın hasar ödedi.
Prim üretimi için olumlu
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Başkanı Mustafa Su, sigorta sektörünün 2011 yılını değerlendirerek, mevzuat düzenlemeleri, sigorta bilincinin artırılmasına yönelik tanıtım faaliyetleri, doğal afetler sonrasında sigortalıların güveninin kazanılması, istikrarlı ekonomik konjonktür gibi etkenlerle sigortaya olan talebin arttığını söyledi. Sektörün 2011’de reel büyüdüğünü belirten Mustafa Su, “Ancak prim üretimi açısından yaşanan olumlu gelişme ne yazık ki teknik sonuçlara yansımadı. Prim üretiminde ciddi bir reel büyüme oranı yakalayan sektör bu başarıyı karlılıkta gösteremedi ve teknik zarar açıkladı. Bu nedenle her ne kadar 2011 yılının prim üretimi için olumlu bir yıl olduğunu söylesek bile teknik karlılık açısından sektörün 2011 yılında iyi bir yıl geçirdiğini ve hedeflerine ulaştığını söylemek yanlış olacaktır” diye konuştu.
Aynı büyümeye ulaşamayabiliriz
TSRŞB Başkanı Mustafa Su, 2012 yılında sektörün yıkıcı fiyat rekabetini aşamaması durumunda özellikle bazı branşlarda teknik zararın devam edeceğini belirterek, şunları söyledi: “Global kriz açısından bakıldığında ise ülkemizde sigorta şirketlerinin sermaye ve mali yapılarının sürekli olarak denetlenmesi, finansal risklerin sigortalanmasına yönelik ürünlerin yaygın olmaması sektörümüzün kriz dönemlerinde avantajlı olduğu alanlardır. Ancak sigorta sektörünün büyüme potansiyeli ekonomi ile yakından ilgili olduğundan global ölçekli bir kriz yaşanması 2012’de sektörün, 2011 yılında sağladığı büyüme rakamlarına ulaşılamaması sonucunu doğurabilecektir.”
Yüzde 10 ancak büyürüz
MAPFRE Genel Sigorta Genel Müdürü Serdar Gül, 2011’de büyüme açısından başarılı ancak kârlılık açısından hüsran dolu bir yıl geçirdiklerini belirterek, “2012 de zorlu bir yıl olarak geçecek. Ekonomik büyümedeki düşüş sektörün büyümesini de olumsuz etkileyecek. Bu yılki gibi bir büyüme yerine yüzde 10 civarı bir büyüme bekliyorum” dedi.
Deprem, sigortaya talebi artıracak
DASK İdarecisi Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, 2011’de yaşanan Van depreminin etkilerine değinerek, şu değerlendirmeyi yaptı: “2011 yılında zorunlu deprem sigortalı konutların sayısı 3.7 milyonu aştı. Van’da, deprem sonrasında zorunlu deprem sigortası satışında yüzde 80’nin üzerinde artış yaşanıyor. Depremden önce 7 bin 300 olan deprem sigortalı konut sayısı bugün 13 bini geçmiş durumda. Günde, 500’e yakın sigorta poliçesi satılıyor. Aynı şekilde geçen yılın mayıs ayında meydana gelen Simav depremi öncesinde Kütahya’da sigortalılık oranı yüzde 14 seviyesindeydi. Simav’da DASK olarak yaptığımız etkin ve hızlı hasar ödemeleri sayesinde buradaki sigortalılık oranı yüzde 20 seviyelerine çıktı.”
2012 kolay bir yıl olmayacak
LIBERTY Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin, 2012’nin kolay bir yıl olmayacağını belirterek, şöyle konuştu: “Euro bölgesindeki kriz ve Arap Baharı’nın etkilerinden Türkiye’nin de etkilenmesi ihtimaller dahilinde. Bu etkinin sigorta sektöründe de görüleceği muhakkak. 2012’de sektörün yüzde 10’lar seviyesinde büyüyebileceğini tahmin ediyorum.”
Para piyasalarının oynaklığı risk yaratabilir
AVİVA Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat, 2012’nin zor bir yıl olacağına değinerek, şu açıklamaları yaptı: “Faizlerin artacak olması elimizdeki fonlar dikkate alındığında bizim için pozitif bir etki yaratacak. Para piyasalarının oynaklığı döviz cinsinden işlerde hem risk hem de fırsat yaratabilir. Avrupa ve dünya krizi bizim ekonomimizin de yavaşlamasını doğuracağı için sektör büyüme rakamlarında azalış olacak.”
Sigorta Şirketleri Birliği’nden Van’da eğitim projesine destek
TÜRKİYE Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Van depreminin ardından öğrenim gördükleri binaları, kaldıkları ev ve yurtları büyük hasar gören, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve öğrencilerine kalıcı destek vermek amacıyla bağışta bulundu. Eymir Kültür Vakfı tarafından başlatılan kampanya ile Van’da 500 kişilik 2 katlı prefabrik kalıcı öğrenim ünitesi ve 192 kişilik 2 katlı prefabrik yurt binası yaptırılması projesi hayata geçirildi. Projenin temeli 29 Aralık ‘da 2011 tarihinde atıldı. Ocak 2012 sonunda tamamlanması beklenen projenin amacı üniversitenin ilkbahar döneminde eğitime tekrar başlayabilmesi. TSRŞB, yaptığı bağış ile öğrenim ünitesindeki bir dersliğin maliyetini karşılıyor. Öğrencilere güvenli bir öğretim binası yapılmasına destek veren TSRŞB kesintisiz eğitimin sürdürebilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.