Güncelleme Tarihi:
Piyasadaki beklenti 2011 genelinde büyümenin yüzde 8.4 olacağı yönündeydi. Türkiye böylece yüzde 8.5 büyümeyle OECD ülkeleri arasında birinci, dünyanın ekonomik olarak en gelişmiş G20 ülkeleri arasında ise Çin'den sonra ikinci sırada yer aldı.
Bu veriyle, 2011 yılında, Türkiye'nin dolar cinsinden gayri safi yurtiçi hasılasının 772.3 milyar dolar, kişi başına milli gelirinin ise 10 bin 444 dolar oldu.
2011 genelinde büyümenin motoru ise perakende ile inşaat sektörü oldu. Toptan ve perakende sektörü 2011 genelinde yüzde 11.4, inşaat sektörü ise yüzde 11.2 büyüdü. Bu sektörleri yüzde 9.4 ile imalat, yüzde 8.8 ile enerji yüzde 5.2 ile de tarım sektörleri takip etti.
Büyümede ilk üç çeyrekteki büyüme ise sırasıyla yüzde 11.9, yüzde 9.1 ve yüzde 8.4 olmuştu.
İLK DEĞERLENDİRME ŞİMŞEK'TEN
Şimşek, şunları kaydetti:
“Son çeyreğe ait rakamlar ekonomideki yumuşak iniş sürecinin, hedeflerimiz doğrultusunda, dengeli bir biçimde devam ettiğini göstermektedir. Tüketim ve yatırımlardaki büyüme hızı yavaşlamaya devam ederken dış ticaretin büyümeye olan etkisi pozitif olmuştur. 2011 yılının ilk yarısında dış ticaret büyümeyi yüzde 5,2 aşağı çekerken yılın ikinci yarısında yüzde 1,9 artırmıştır. Büyümedeki sağlıklı yapının 2012'de de etkisini sürdürmesini ve büyümenin yüzde 4 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyorum. Nitekim,yılın ilk çeyreğinde bir yavaşlama öngörülse de ikinci çeyreğe ait öncü göstergeler ve beklenti anketleri ekonomide canlanmaya işaret etmektedir.”
ERGÜN: 2012 DE YÜZDE 4 YAKALANABİLİR
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de büyüme rakamlarına ilişkin, beklentiler istikametinde bir rakam geldiğini belirterek, "Bu büyüme rakamıyla 4'üncü çeyrek itibariyle 3'üncü sıradayız dünyada ve muhtemelen de yılın tamamı itibariyle de 2'inci sırada olabiliriz Çin'den sonra" dedi.
Ergün, 2012 yılındaki büyüme öngörülerine ilişkin ise yüzde 4'lük hedefin yakalanabileceğini belirterek, "2011'in ilk çeyreği bu konuda gerçek işareti vermeyecektir çünkü baz etkisi çok hissediliyor olacak. Döviz fiyatlarındaki, petrol fiyatlarındaki etkiler çok hissediliyor olacak. 2012'nin ikinci çeyreği ve ikinci yarısından itibaren özellikle Türkiye ekonomisindeki büyüme rakamları yüzde 4'ü yakalayabilecek bir performansı bize gösterebilecek" dedi.
BÖLGENİN EN İYİSİ
İngiliz Royal Bank of Scotland'ın gelişmekte olan ülkelerden sorumlu analisti Tim Ash, büyümenin önceki çeyreklere kıyasla düşüş sergilemesine rağmen hala bölgesine göre yüksek olduğunu belirtti.
Ash, "Geçen üç çeyrekte sırasıyla yüzde 11.9, yüzde 9.1 ve yüzde 8.4 büyüme rakamları açıklayan Türkiye'de son çeyrekte yüzde 5.2'lik büyüme ortalamaya bakıldığında düşüş olsa da yine de iyi bir rakam. Türkiye yıllık bazda yüzde 8.5'lik büyüme rakamıyla bölgenin en iyisi olmaya devam ediyor" dedi.
Ash, ek olarak Merkez Bankası'nın Türkiye'nin büyüme rakamlarından memnun olacağını ancak ekonomideki dengelenmenin yeteri kadar hızlı olup olmadığı yönündeki sorunun akıllarda olmaya devam ettiğini ifade etti.