2008’de 200 milyon TV’yi cepten izleyecek

Güncelleme Tarihi:

2008’de 200 milyon TV’yi cepten izleyecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2004 01:26

Dünyanın en büyük mobil cihaz üreticisi Nokia Monaco’da gerçekleştirdiği Mobility Konferansı’nda vizyoununu açıkladı ve yeni ürünlerini tanıttı. HP CEO’su Carly Fiorina’nın da katıldığı konferansta cepten ses iletme devrinin sona erdiği, cepten eğlence ve ticaret döneminin başladığı bildirildi.

NOKIA Başkan Yardımcısı Antti Vasara 2008 yılında mobil telefon kullanıcı sayısının 2 milyara ulaşacağını ve 200 milyon kişinin cepten televizyon izlemeyi sağlayan akıllı telefonlara (Smart Telefon) sahip olacağını söyledi.

Nokia tarafından Monaco’da düzenlenen Mobility Konferansı’nda konuşan Vasara, mobil iletişimde büyük gelişme sağlandığını ve önümüzdeki 4 yılda mobil abone sayısının bugünkünün 2 katına çıkarak 2 milyara ulaşacağını söyledi.

Mobil dünyada en önemli trendin akıllı telefonlar olacağını vurgulayan Vasara, bu abonelerin yüzde 25’inin akıllı telefonlara kavuşacağını söyledi.

Akıllı mobil cihazlar ile görüntü iletimi ve depolamanın kolaylaşacağını belirten Vasara şöyle devam etti:

‘Akıllı telefonlar mobil dünyayı yeni bir yere götürüyor. Akıllı telefonların bilgisayar uyumlu olması, kapasitelerinin ve pil sürelerinin uzunluğu kullanıcıya yeni olanaklar sağlıyor. Dünyanın farklı yerlerindeki operatörlerin üçüncü kuşak (3G) hizmeti vermeye başlaması ile akıllı telefonların kullanım alnı daha da artacak. Son kullanıcı ve kurumsal kullanıcılar akllı telefonları kişiselleştirebilecekler.’

Vasara 2008 yılında 500 milyona ulaşacak akıllı telefonların 200 milyonunun televizyon izlemeyi, video çekmeyi olanaklı hale getireceğini operatör desteği ile milyonlarca kişinin cepten televizyon izleme olanağına kavuşacağını söyledi.

Fiorina: Her şey, dijital mobil, kişisel ve görüntülü olacak

DÜNYANIN
en tanınmış kadın yöneticisi olan HP CEO’su Carly Fiorina, Nokia’nın Monaco’da düzenlediği ‘Mobility Konferansı’nın konuğu oldu. Nokia ile birlikte Visual Radyo (Görüntülü Radyo) uygulamasını geliştiren HP’nin CEO’su Bilgi Çağı’nda yeni bir döneme girildiğini söyledi. Yeni dönemde iletişim ve Bilgi Teknolojileri şirketlerinin biraraya geldiğini ve şirketler arası işbirliğinin daha geniş alana yayılacağını belirten Fiorina, ‘ Bu dönemde mobil ortamda dijital cihazlarla, görüntülü olarak iletişim sağlanacak ve ürünler kişiselleştirilebilecek’ dedi.

Yeni dönemde şirketler ve kullanıcılar için çok önemli olanakların ortaya çıkacağını vurgulayan Fiorina HP’nin mobil şirketler ve operatörler ile işbirliğini geliştireceğini söyledi.

Ollila: Cepten ses iletme devri geçti

NOKİA
CEO’su Jorma Ollila ‘Nokia Mobility Konferans’ ta yaptığı konuşmada, cepten konuşma devrinin 10 yıl önce başladığını ancak bugün cepten eğlence ve iş devrinin başladığını söyledi.

Bu günün cep telefonlarının video çekecek, televizyon seyredecek, görüntü montajlayacak şekilde tasarlandığını belirten Ollila, mobil alandA yeni bir devrin başladığına işaret etti.

Yeni dönemde sadece kişilerin değil, işletmelerinde hızla mobil ortama geçeceğine dikkat çeken Ollila şöyle devam etti:

‘Mobil telefon aboneliği sayısı sabit telefon aboneliğinden 6 kat hızlı büyüyor. Bu gün dünya nüfusunun yüzde 26’sı mobil telefon abonesi, bu oran 2008 yılında dünya nüfusunun yüzde 50’sine çıkacak. Bu gün dünyanın farklı yerlerinde 50 operatör 3G veya muadili hizmet veriyor. Mobil ortamda sağlanan gelişmden şirketler ve kurumlarda yararlanmak istiyor. Önmüzdeki 3 yılda dünyanın büyük şirketlerinin yüzde 60’ı mobil ortama geçecek, bu oran ABD ve Avrupa Birliği (AB) şirketleri için yüzde 80’i bulacak.’

Ollila mobil ortamda yüzlerce uygulamanın gelişitirileceği yeni dönemde farklı sektörlerdeki işletmeler arasında işbirliğinin gelişeceğini ve şirketlerin çok sayıda çözüm ortağı ile çalışacağını söyledi. İrlanda, Hollanda, Finlandiya ve Portekiz’de sağlık hizmetleri alanında mobil ortamın kullanılmaya başlandığını, bu ülkelerde ‘cepten reçete’ dönemine geçildiğini hatırlatan Ollila, ‘kurumsal uygulamaların cepten verilmesi’ anlayışının hız kazanacağını ve IBM, Cisco, HP gibi Bilgi Teknolojileri devleri ile mobil şirketlerin işbirliğinin artacağını söyledi. Mobil ortamda hızla gelişen bir başka sektöründe eğlence ( Entertainment) sektörü olduğunu vurgulayan Ollila, dünyada her ay 50 milyon oyunun ceplere yüklendiğini bildirdi.

Türkiye’deki payımız % 65, ama yeterli değil

NOKIA
Pazarlamadan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Heikki Norta Türkiye pazarında Nokia’nın 2004 yılı itibariyle pazar payını yüzde 60’ın üzerine çıkarttığını ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Monaco’da düzenlenen Nokia Mobility Konferansı’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Norta, Nokia’nın Türkiye’de elde ettiği pazar payının dünyanın bir kaç ülkesinde gerçekleştiğini, ancak Nokia olarak Türkiye pazarında daha yüksek pay almayı hedeflediklerini söyledi.

Nokia’nın Türkiye mobil cihazlar pazarında ki yerinin geçtiğimiz dönemde yüzde 65’in üzerine çıktığını hatırlatan Norta, tekrar aynı orana yaklaşılmasının kendileri açısından yeterli olmadığını Türkiye pazarından daha yüksek pay almayı amaçladıklarını bildirdi.

Nokia’nın önümüzdeki dönemde her segmentte mobil cihaz üretimine devam edeceğini belirtennorta, mobil dünyada gelişimin multi medya ve kurumsal uygulama alanlarında olacağını söyledi. Norta, Nokia’nın dünya mobil cihazlar pazarında yüzde 38 olan pazar payının geçtiğimiz yıl yüzde 29’a indiğini, bu yıl ise yüzde 33 olarak gerçekleşeceğini söyledi. Norta, Nokia’nın dünya mobil telefon pazarında güç kaybetmesinin nedenlerini şöyle açıkladı:

‘Nokia olarak bazı pazarlara ürünlerimizi tanıtmakta geç kaldık. Bazı pazarlarda piyasaların gelişimi seyrini göremedik. Bazı ülkelerde de operatörlerle sorun yaşadık, yeterli işbirliğini geliştiremedik. Yaşadıklarımızdan dersler çıkarttık ve yeniden pazar payımızı arttırmaya başladık.’

7710 ile cepten radyo dinle televizyon seyret

DÜNYA
mobil telefon pazarının lideri Nokia Monaco’da gerçekleştirdiği ‘Mobility Konferans’ında yeni ürünlerini tanıttı. Nokia’nın 60’lı serisinin en gelişmiş örneği olan 7710 ile birlikte orta segment telefonu olan kameralı 6020 ve kısmi olarak akıllı telefon özelliğine sahip 3230’un duyurusu yapıldı. Visual Radyo (Görüntülü Radyo) video , multi medya, internet uyumu, televizyon seyretme gibi olanakları kullanıcıya sunan 7710 geniş ilgi gördü. Dokunmatik ekrana sahip olan 7710’a yeni uygulamalar yüklemek, müzik ve görüntü kaydedip saklamak mümkün olacak. Önümüzdeki günlerde Asya pazarına sunulacak olan 7710 2005 yılının ilk çeğreğinde Türkiye’ye gelecek. 7710’nun satış fiyatı 450 Euro olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!