2007'de enflasyon beklentisi yüzde 5,1

Güncelleme Tarihi:

2007de enflasyon beklentisi yüzde 5,1
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2007 10:53

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyon tahminlerini yüzde 70 ihtimalle 2007 yılı sonu için ortalama 5,1 , 2008 yılı sonu itibariyle de yüzde 3,4 olarak açıkladı.

Yılmaz, 2007’nin ilk enflasyon raporunu açıkladı. Raporda, politika faizlerinin 2007 yılının ilk üç çeyreğinde sabit tutulduğu ve sonrasında kademeli bir indirime gidildiği varsayımı ile yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 4 olarak belirlendi. Buna göre, yüzde 70 olasılıkla enflasyonun bu yılın sonunda yüzde 3.6-yüzde 6.6 (orta noktası yüzde 5.1) arasında, 2008 yılı sonunda da yüzde 1.6-5.2 (orta noktası yüzde 3.4) arasında gerçekleşeceği tahminine yer verildi.

MB Başkanı Yılmaz, son yıllarda emtia piyasalarında yaşanan fiyat artışlarının geçen yılın üçüncü çeyreğiyle birlikte yerini, özellikle enerji fiyatları kaynaklı bir düşüşe bıraktığını söyledi. Yılmaz, piyasalarda geçen yıl aralık ayında ortalama 62.3 dolar olan petrolün 12 Ocak 2007’de 52.4 dolar seviyesine gerilediğini kaydetti. OPEC’in vurguladığı ve 1 Şubat 2007’den itibaren uygulanacak olan ikinci kota indirimi ve buna bağlı ikinci bir indirime gitme ihtimalinin ham petrol fiyatlarının aşağı doğru hareketini tersine çevirebilecek önemli risk unsurları olduğunu söyledi.

Kuraklık sorununun enflasyonu etkileyebileceğini belirten Yılmaz, “Olumsuz hava koşulları ve kuraklığın sürmesi, fiyatlar üzerinde önemli bir risk oluşturuyor. Ocak ayında işlenmemiş gıda fiyatlarının yüksek artışlar gösterebileceğine işaret ediyor” dedi.

Mayıs ayında finansal piyasalarda yaşanan dalgalanma ile bozulan orta vadeli enflasyon beklentilerinin iyileşme sürecine girdiğini belirten Yılmaz, dalgalanma sonucunda oluşan güven kaybının ekonomik faaliyet üzerindeki olumsuz etkisinin azaldığını belirtti.

ÜCRET ARTIŞLARI UYARISI

Asgari ücrete yılın ilk yarısı için yüzde 6, ikinci yarısı için yüzde 4 oranında zam yapıldığını anımsatan Yılmaz, “Yılın ilk yarısında tamamlanması beklenen kamu işçileri ile yapılacak toplu iş görüşmelerinde önümüzdeki iki yılın ücret artışları belirlenecek. Kamu ücret ayarlamaları enflasyon beklentilerini ve özel sektör ücret artışlarını etkilemektedir. Kamu işçileriyle yapılacak toplu görüşmelerin önümüzdeki iki yılı kapsayacak olması nedeniyle ücretlerin enflasyon hedefiyle uyumlu belirlenmesi uzun vadeli enflasyon bekleyişlerinin hedefe yakınsaması açısından önemli” diye konuştu.

PROJEKSİYON UYUMLU, HARCAMA UYUMSUZ

2007 yılı merkezi yönetim bütçe hedefleri incelendiğinde, gelir artış projeksiyonunun, enflasyon hedefi ve büyüme tahmini

ile uyumlu bir oranda yapıldığını ifade eden Yılmaz, “Ancak harcamalardaki artışın bu oranın üzerinde olduğu gözlenmektedir. 2007 yılında maliye politikasının enflasyon düşüşüne yaptığı katkının önceki yıllara kıyasla daha sınırlı düzeyde kalması düşünülüyor” dedi.

Euro bölgesindeki büyümenin 2008 sonu itibariyle yaklaşık yüzde 2 olacağının öngörüldüğüne işaret eden Yılmaz, “Küresel büyümedeki yavaşlama, olumlu hava koşulları, ABD’deki yüksek ham petrol stoku, Ortadoğu’da yaşanan göreceli istikrar ve üretim artışları, petrol fiyatlarının, Ekim ayı varsayımlarımızdan daha olumlu gelişmesine neden oldu. Uluslararası petrol fiyatlarına ilişkin varsayımlar, 60 dolardan 55 dolar seviyesine çekildi” diye konuştu.

KAMU HARCAMALARINDA BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

Kamu harcamalarına ilişkin belirsizliklerin devam etmesinin, toplam talep ve enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir risk unsuru oluşturduğunu ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

“Enflasyonun hedefe yakınsamasını geciktirme potansiyeli taşıyan bir diğer risk unsuru, küresel piyasalarda ortaya çıkabilecek ani dalgalanmalardır. Merkez Bankası, mali piyasalarda gözlenmesi muhtemel dalgalanmaların enflasyon görünümünde kalıcı olumsuz etkiler oluşturması halinde, politika faizlerini gözden geçirebilecek.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!