2001 küçülmeyle başlayacak

Güncelleme Tarihi:

2001 küçülmeyle başlayacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, mali krizin reel sektöre maliyet artışı ve satışların durması şeklinde yansıdığını belirterek, 2001 yılının ilk çeyreğinde negatif büyüme beklediklerini açıkladı.

TÜSİAD (Türk Sanayici ve İşadamları Derneği) Başkanı Erkut Yücaoğlu, kasım ayının ortalarında ortaya çıkan mali krizin asıl yansımalarının 2001 yılında görüleceğini kaydetti. Faizlerdeki ani yükselişin sanayi ve üretim sektöründe maliyetleri artırırken, satışları durdurduğunu söyleyen Yücaoğlu, bunun da 2001 yılının ilk çeyreğinde negatif büyümeye neden olacağını ifade etti.

Sektör Dernekleri Platformu'nun kuruluş amaçları ve çalışma ilkelerini kamuoyuna duyurmak ve hazırlanan ‘‘Sektörel durum Anlizi, Sorunlar ve Çözüm Önerileri-1’’ raporunun tanıtımına katılan Yücaoğlu, ‘‘Faizlerin istendiği anda, bir gecede değiştirilmesi, piyasadaki bütün ödemeler zincirini kırıyor’’ dedi. Yücaoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

‘‘Son 10 ayda piyasalar stabilize hale geldi. Devlet kağıtları repo faizleri yüzde 35-40 civarındaydı. Bu programının yürüdüğünün işaretleriydi. Bir hafta, on gün içinde değişti. Bankalar üzerindeki baskı arttı. Bankalar bunu hızla reel sektöre aktardı.’’

MİRAS'A DESTEK

TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Başkanı Fuat Miras'ın önceki gün Başbakan Bülent Ecevit'e ilettiği şikayeti de haklı bulan Yücaoğlu, Miras'ın bankalarla ilgili görüşlerine destek verdi. TOBB'un isteğinin bankalar ile reel sektör arasındaki kontratların gözden geçirilmesine yönelik olduğunu kaydeden Yücaoğlu, bankalarla diyaloğa ihtiyaç bulunduğunu vurguladı. Erkut Yücaoğlu, şöyle dedi: ‘‘Bankaların kredi sözleşmelerinin metin yapısı bugün hakikaten reel sektör kuruluşlarını sıkıntıya sokmaktadır. Faizler istendiği anda değiştirilmekte, kredi şartları istendiği anda, bir gecede değiştirilmekte, piyasadaki bütün ödemeler dengesini kıracak bir konu yaratmaktadır. Çünkü o karınca duası denen sözleşmenin içeriğinde buna imkan veren hukuk çerçevesi var.’’

BANKALAR KIRIYOR

Özel sektörün ricasının, bu sözleşmelerin doğru koşullarla, piyasalarda kırılganlık yaratmayacak şekilde yeniden oluşturulması olduğunu söyleyen Yücaoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

‘‘Çünkü bir anda siz faizleri 5-10 misline çıkarırsanız, siz ondan sonra sanayinin satış şartlarının, vadelerinin, dağıtım, müşteri iş kanallarının nasıl kırıldığını takdir edebilirsiniz. Bugün yaşadığımız şok budur.’’

Yaşanan bu şokla birlikte üretim sektörünün maliyetlerinin fırladığını, bir yandan da satışların durduğunu anlatan Yücaoğlu, ‘‘Hakikaten ciddi bir şekilde büyümenin durduğunu göreceğiz. Senenin birinci çeyreğinde hiçbir büyüme olmayacağı gibi negatif büyüme bile olabilir’’ dedi. Yücaoğlu, ‘‘Ekonomi biraz belki yavaşlatılmak isteniyor program gereğince ama her halde böyle değil’’ diye konuştu.

Sektörel Dernekler Platformu Başkanı Güngör Keşçi ise, bankacılık sektörüyle ilişkilerin bir aracı olmadan sürdürülmesinin gerektiğini söyledi. Keşçi, başkanlığını yaptığı Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'nin (TGSD) bankalarla ilişkilerde bu ilke ile hareket ettiğini, doğrudan doğruya banka yöneticileriyle sorunların ele alınarak, neler yapılabileceğini görüştüklerini kaydetti.

Sektörlere ‘laik ve demokrat’ platform

REKABET Gücü Çalışma Grubu olarak faaliyetlerini 5 yıldır sürdüren 35'e yakın sektör kuruluşu, TÜSİAD'la birlikte daha geniş güçbirliği oluşturmak amacıyla Sektörel Dernek Platformu'nu (SDP) oluşturdu.

TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu ile SDP'nin iki yıl başkanlığını yürütecek olan Güngör Keşçi, platformun amaç ve ilkelerini açıkladı. SDP'ye katılacak kuruluşların uyması gereken ilke ve kriterler arasında, ‘‘Atatürk'ün çizdiği çağdaş uygarlık hedefine, laik, demokratik ve insan haklarına saygılı bir hukuk devletine, piyasa ekonomisinin erdemlerine inanmak ve Türkiye'nin AB üyesi olması yönünde fikir birliğine sahip olmak’’ da yer alıyor.

Yücaoğlu, bu organizasyona gidilmesinin nedenini ‘‘Ekonomide hem sorunları yaşayan hem de çözümler üreten, sektörlerinin vizyonunu geliştiren dernek ve birliklerin işbirliğinin daha resmi bir boyuta taşımak’’ olduğunu kaydetti. Güngör Keşçi başkanlığındaki platformun icra kurulunda, Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği'nden Timur Erk, Otomotiv Sanayii Derneği'nden Ali İhsan İlkbahar ve Türkiye Elektronik Sanayicileri Derneği'nden Ali Akurgal Başkan Yardımcısı olarak görev yapacak. Türkiye Müteahhitler Birliği'nden Ruhi Tarkan, Makina İmalatçıları Birliği'nden Sedat Silahtaroğlu ve Türkiye Süt Et ve Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği'nden Ali Güler de üye olarak görev alacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!