200 milyon zeytin ağacı dikelim Avrupa yolunda krize girmeyelim

Güncelleme Tarihi:

200 milyon zeytin ağacı dikelim Avrupa yolunda krize girmeyelim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2006 00:00

Avrupa Birliği’yle (AB) müzakere sürecinde zeytin ve zeytinyağı üretimine getirilebilecek kısıtlamalara dikkat çeken CHP’li Prof Dr. Gürol Ergin, "Türkiye’de 107 milyon olan zeytin ağacı sayısı en kısa zamanda 3 katına çıkarılmalı. Böylece AB’nin getireceği kısıtlama bizi mümkün olduğunca az etkiler" dedi.

CHP, Türk zeytin ve zeytinyağının AB kısıtlamalarından etkilenmemesi için, Türkiye’nin yaklaşık 200 milyon daha zeytin ağacı dikmesi gerektiğini ortaya koydu. CHP Muğla Milletvekili Prof Dr. Gürol Ergin, Avrupa Birliği’nin (AB) üyelik sürecinde zeytin üretiminde bir indirim isteyebileceğine dikkat çekerek, "Eğer biz şu anda gerekenden daha fazla üretimde bulunuyorsak bu bizi sıkıntıya sokmayacak. Ama biz ihitiyacımızı zar zor karşılayacak durumdaysak, azaltma istediklerinde daha çok sıkıntıya gireceğiz. Sıkıntıya girmemek için üretimi İtalya, İspanya seviyelerine çıkarmalıyız" diye konuştu.

107 MİLYON AĞAÇ VAR:
/images/100/0x0/55ea6645f018fbb8f87d6620


Florya’daki Atatürk Köşkü’nde, CHP Zeytin ve Zeytinyağı Üreticilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı raporun açıklandığı toplantıda sorularımızı yanıtlayan Ergin, dünyada bir arz fazlası olmadığını ve Arjantin, Yeni Zelanda gibi ülkelerin de üretime başlamasının Türkiye açısından risk yarattığını vurguladı. AB’nin de büyük desteklerle üretimi artırdığını hatırlatan Ergin, şöyle konuştu: "Bu süreçte tüketimde bir artış olmazsa üretimde kısıtlamaya gidilecek. Onlar çok ürettikleri için fazla etkilenmeyecek. Biz etkileneceğiz. Türkiye var yılında 240 bin ton zeytinyağı, yok yılında ise 80 bin ton zeytinyağı üretiyor. İspanya’nın var yılı üretimi 1.5 milyon ton. Türkiye’deki ağaç sayısı 107 milyon ama ürün verenlerin sayısı 95 milyon. Türkiye acilen ağaç sayısını 3 katına çıkarmalı. Yılda en az 10 milyon ağaç dikilmeli."

KOOPERATİF DESTEKLERİ:

Gürol Ergin, rapora ilişkin sunumda ise şunları söyledi: "Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri Yasası’nda 2000 yılında yapılan değişiklikle, üreticilerin üye olduğu kooperatiflere her türlü devlet desteği kaldırıldı. Dünyada görülmeyen bu uygulama ciddi sıkıntıya neden olmakta."

TÜKETİM DÜŞÜK:

Zeytinyağı tüketiminin diğer ülkelerle karşılaştırıldığında çok düşük olduğunu belirten Ergin, "Türkiye’de kişi başına bir kilogram civarında olan yıllık tüketim, Yunanistan’da 21, İtalya’da 11.5 ve İspanya’da 10.4 kilogram" dedi.

İTHALATA İZİN VERİLMESİN:

Türkiye’nin son 3 yıldaki zeytinyağı ihracatının sırasıyla 74, 44 ve 89 bin ton olduğunu anlatan Ergin, "Bu rakamlar AB’nin zeytinyağı ihracatçısı ülkelerinin çok gerisinde. Öte yandan zeytin ve zeytinyağı ithalatına izin verilmemesi gerekiyor" dedi.

CHP’ye göre zeytin nasıl kurtulur

Uzman ziraat mühendisleri yetiştirilmeli.

Ege Bölgesi’nde ilgili meslek yüksekokulları açılmalı.

Zeytin üretim alanları turizm ve konut yapımı ile sanayileşmeye kapatılmalı.

Zeytin ağacına uygun yaklaşık 12 milyon dekarlık alanın bu yönde değerlendirilmesi gerek.

Üretim tesisleri modernize edilmeli.

Üreticilere devlet desteği sağlanmalı.

Kaliteye önem verilmeli.

İthalata izin verilmemeli.

Üretim, işleme ve pazarlama ile ilgilenen bir Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi oluşturulmalı.

Zeytin ve zeytinyağı birliklerinin borcu silindi

TBMM zeytin ve zeytinyağı üretiminde karşılaşılan sorunları araştırmak için komisyon kurulmasına karar verdi. Sanayi Bakanı Ali Coşkun, zeytin ve zeytinyağı üretim birliklerinin borçlarının silindiğini söyledi. Buna göre Tariş Birlik’in 75 milyon YTL, Trakya Birlik’in 179 milyon YTL, Marmara Birlik’in de 160 milyon YTL’lik borcu silindi. TBMM Genel Kurulu dün AKP ve CHP milletvekillerinin araştırma önergeleri nedeniyle zeytin üreticilerinin sorunlarını tartıştı. Coşkun zeytinin en önemli ihraç ürünlerinden biri olduğunu vurgularken 644 bin hektarlık alanda zeytincilik yapıldığını söyledi. Birlikleri yeniden yapılandırmak için 1 Mayıs 2000 öncesi borçların silindiğini anlatan Coşkun şartları yerine getiren birliklerin bu tarihe kadar olan borçların da silinmesine devam edileceğini söyledi.

Dünyada zeytin ağaçlarının yüzde 98’i Akdeniz’de

DÜNYANIN 7.5 milyon hektarlık alanı üzerinde 800 milyon zeytin ağacı bunuluyor. Bu ağaçların 98’i Akdeniz havzasında ve dünya zeytinyağı üretiminin 95’i Akdeniz’de.

Türkiye’nin geleceğini şarap, su ve zeytinyağı belirleyecek

CHP Grup Başkanvekili ve Komisyon Başkanı Kemal Anadol, Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı politikası bulunmadığını belirterek, "Zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin sorunlarını araştırmak amacıyla komisyon kurduk. Sorunları yerinde inceleyerek tespitlerde bulunduk. Üreticiden, pazarlamacıya, ihracatçıya sektördeki herkesle konuştuk. Sektörün sorunlarının fotoğrafını çektik" dedi. Anadol, TBMM çatısı altında bir Zeytin Komisyonu kurulmasını aralık ayı başında önerdiklerini fakat AKP’li milletvekilleri yüzünden komisyonun kurulamadığını söyledi. Anadol "Ancak aradan bir ay geçti Meclis’te komisyon kurma kararı alındı. Sanırım bu süreçte üzerlerinde bir baskı oluştu" diye konuştu. Anadol, "Türkiye’nin bu yüzyılda geleceğini su, şarap ve zeytinyağı olmak üzere üç sıvı belirleyecek" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!