200 milyar dolar Çin’e 30 milyon kişi kapı önüne

Güncelleme Tarihi:

200 milyar dolar Çin’e 30 milyon kişi kapı önüne
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2004 01:37

İTKİB’in girişimiyle Çin’in haksız rekabetine karşı yayınlanan İstanbul Deklarasyonu, Brüksel’de güçlendirildi. İTKİB’in çağrısıyla toplanan 47 tekstil ve hazır giyim örgütü, ‘200 milyar dolarımız ve 30 milyon işçimiz tehlikede, Çin’in kotaları 3 yıl gecikmeli kalksın’ çağrısı yaptı.

İSTANBUL Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İTKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, 2005’te dünyada tekstil ve hazırgiyim kotalarının ortadan kaldırılmasıyla 30 milyon tekstil ve hazırgiyim işçisinin işsiz kalacağını belirtti. Orakçıoğlu, ‘Ayrıca tekstil ve hazırgiyim alanında bir veya iki ülkenin tekel durumuna gelmesi halinde 200 milyar dolar boyutunda da bir pazar payı kaybedilecektir’ dedi.

Çin’in 2005’te kotaların kalkmasıyla tekstil sektörüne yönelik yaratacağı tehdide karşı İTKİB ve Amerikan tekstil endüstrisinin çatı örgütü NTCO ve AMTAC’ın başlattığı ve destek veren ülke sayısının 47’ye çıktığı İstanbul Deklarasyonu’nun Brüksel zirvesi sona erdi. Zirveye katılan ülkeler, yayınladıkları bildiride, 2005’te kotaların kalkmasıyla Çin’in oluşturacağı tehdit ve haksız rekabete karşı Dünya Ticaret Örgütü’nü (DTÖ) olağanüstü toplantıya çağırdı.

Bildiride, 2005’te sona erecek tekstil ve hazırgiyim kotalarında 3 yıllık bir süre için uzatılmasının, tekstil ve hazırgiyim ithalatında yıkıcı dalgalanmaları engelleyebilecek otomatik güvenlik mekanizmalarının uygulanmasının ve bazı büyük tedarikçi ülkelerin haksız ticari uygulamalarına karşı hızlandırılmış ve etkili düzenlemelerin desteklendiği belirtildi.

DEVASA FELAKET OLUR

İTKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, tekstil ve hazırgiyim kotalarının ortadan kaldırılmasıyla dünya çapında benzeri bulunmayan bir krizin yaşanabileceğine dikkat çekti. Orakçıoğlu, ‘30 milyon tekstil ve hazırgiyim işçisi işini kaybedecek, dünya tekstil ve hazırgiyim pazarında bir veya iki ülkenin tekel durumuna gelmesi halinde 200 milyar dolar boyutunda bir dünya pazar payı kaybedilecektir’ dedi.

Eurocoton Başkanı Jean-Francois Gribomont ise DTÖ’nün hiçbir şey yapmaması halinde devasa boyutlarda bir ekonomik felakete şahit olacağını söyledi. ABD Tekstil Organizasyonları Ulusal Konseyi temsilcisi Allen Gant ise hükümetlerin harekete geçme zamanının geldiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

HAREKETE GEÇME ZAMANI

‘Az sayıda ülke pazarında tekelleşebilecek konumdadır. Örneğin Japonya ve Avustralya tekstil ve hazırgiyim ithalatında kota uygulamayan gelişmiş ülkelerdir. Çin bu pazarların yüzde 75’lik bir pazar payını kontrol etmektedir. Birleşik Devletleri’nde Çin 1 Ocak 2002 tarihinde hazırgiyim kategorilerinin serbest kalması ile 2001 yılındaki yüzde 9’luk pazar payından Mart 2004 itibarı ile yüzde 65 pazar payına yükselmiştir.’

Amerikan Üreticileri Ticari Eylem Koalisyonu Genel Müdürü Auggie Tantillo da son birkaç günde Çin’in Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan gümrük antrepolarına kotaların sürelerinin dolmasını müteakip pazara sürmek için mal yolladığını bildirdi. Tantillo, ‘Son olarak büyük bir Birleşik Devletler hazır giyim şirketi geçen hafta kotaların kalkmasının beklentisi içinde yaklaşık 4 bin kişilik iş sahasını Kuzey Amerika’dan Uzakdoğu’ya kaydıracağını açıklamıştır’ diyerek felaketin büyüklüğüne dikkat çekti.

Çin’e ‘dur’ diyelim imzası atan örgütler

* AVUSTURYA HAZIRGİYİM SANAYİ BİRLİĞİ

* AVUSTURYA TEKSTİL SANAYİ BİRLİĞİ

* BANGLADEŞ TRİKO ÜRETİCİLERİ VE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ

* FEBELTEX (BELÇİKA)

* CRIET (AVRUPA TEKSTİL ORGANİZASYONLARI-AB)

* EUROCOTON (AB)

* AIUFFASS (ULUSLARARASI SENTETİK, YAPAY İPLİK VE İPEK KULLANICILARI BİRLİĞİ-AB)

* BULGARİSTAN KONFEKSİYON VE TEKSTİL İHRACATÇILARI BİRLİĞİ

* KAMBOÇYA GİYSİ ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ

* ATOK (TEKSTİL HAZIRGİYİM VE DERİ SANAYİ BİRLİĞİ-ÇEK CUMHURİYETİ)

* UFIH (FRANSIZ KONFEKSİYON BİRLİĞİ)

* UIT (UNION DES INDUSTRIES TEXTILES-FRANSA)

* INDUSTRIEVERBAND GARNE - GEWEBE TECHNISCHE TEXTILIEN E.V (ALMANYA)

* YUNAN MODA SANAYİ BİRLİĞİ

* ASSOCIAZIONE TESSILE ITALIANA

* SISTEMA MODA ITALIA

* LAOS (LAO TEKSTİL VE GİYSİ SANAYİ GRUBU)

* GROUPEMENT DES ENTREPRISES FRANCHES ET PARTENAIRES OF (MADAGASKAR)

* MAURİTİUS İHRACAT İŞLEM ALANI BİRLİĞİ

* CAMARA MEXICANA DE LA INDUSTRIA TEXTIL

* MEKSİKA ULUSAL KONFEKSİYON SANAYİ ODASI

* AMITH (FAS TEKSTİL VE HAZIRGİYİM ODASI)

* SOCIEDAD NACIONAL DE INDUSTRIAS COMITE TEXTIL

* PORTEKİZ TEKSTİL VE HAZIRGİYİM BİRLİĞİ

* PORTEKİZ TEKSTİL VE HAZIRGİYİM SANAYİ FEDERASYONU

* TEXFED/SATIEC 8GÜNEY AFRİKA)

* CONSEJO INTERTEXTIL ESPANOL

* BİRLEŞİK KONFEKSİYON BİRLİK FORUMU (SRİ LANKA)

* ULUSAL KONFEKSİYON İHRACATÇILARI BİRLİĞİ (SRİ LANKA)

* İSTANBUL TEKSTİL VE KONFEKSİYON BİRLİĞİ (TÜRKİYE)

* TUTSİS (TÜRKİYE)

* TÜRK-AMERİKAN İŞ KONSEYİ (TÜRKİYE)

* AMERİKAN ÜRETİCİLERİ TİCARİ EYLEM KOALİSYONU

* TEKSTİL ORGANİZASYONLARI ULUSAL KONSEYİ (ABD)

* ULUSAL TEKSTİL BİRLİĞİ (ABD)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!