200 lira kime kalacak

Güncelleme Tarihi:

200 lira kime kalacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2012 00:00

5 milyon asgari ücretliden vergi alınmamasıyla ilgili Meclis’te sağlanan 4 partili uzlaşma, devleti yılda 6 milyar lira gelirden edecek. Bir taraftan bu vergi gelirinin yaratacağı açığın hangi yolla karşılanacağı endişesi yaşanırken, 200 liralık verginin işçiye mi işverene mi kalacağı tartışılıyor.

Haberin Devamı

ASGARİ ücretten vergi alınmamasıyla ilgili Meclis’te 4 partinin uzlaşması, bu yolla yılda 6 milyar lira gelir elde eden devleti zora sokacağı tartışması başladı. Yılda 5 milyon kişiden elde edilen bu vergi gelirinin yaratacağı açığın hangi yolla karşılanacağı endişesi yaşanıyor. Bir başka tartışma ise alınmayan verginin, işçiye mi işverene mi kalacağı yönünde. Meclis’te dört partinin üzerinde uzlaştığı çalışmada “Herkes, adil ücret hakkına sahiptir. Asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları göz önünde bulundurulur, asgari ücretten vergi alınamaz” ifadeleri yer alıyor. Ancak, Anayasa kapsamında yapılan çalışmanın netleşmesi için yasal düzenlemelerin de hayata geçirilmesi gerektiği ifade ediliyor.  Türkiye’de 5 milyon 130 bin asgari ücretli bulunuyor. Asgari ücret alan 16 yaşından büyük bir işçinin eline brüt 940 lira, net 739 lira geçiyor. 16 yaşından küçük işçilerin eline de brüt 805 lira, net 643 lira para geçiyor. Asgari ücretten vergi ve sosyal güvenlik kesintileriyle birlikte 200 liralık kesinti yapılıyor. Asgari ücretten alınan vergilerin kaldırılması halinde bu miktar işçinin üzerinde yük olmaktan çıkacak. Ancak devletin gelirlerinde meydana gelecek açığın nasıl kapatılacağı ayrı tartışma konusu olacak.  Maliye Bakanlığı yetkilileri, “Vergi alınmadığında o pay işçiye mi verilir, yoksa işverenin cebinde mi kalır, şimdilik bu da bilinmiyor” dediler. Yetkililer konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

Anayasa çerçevesini çiziyor

“Bu tutar çalışana da, işverende de kalsa istihdam üzerinde yük azalır. Ancak bu düzenleme bütçe gelirlerinde de azalmaya neden olur. Asgari ücretten vergi alınmaması dengeleri etkiler. Hesabın iyi yapılması gerekir. Anayasa asgari ücretle ilgili çerçeve çiziyor. Bunun ayrıntıları yasal düzenlemeyle ortaya çıkacak. Henüz kesinleşen bir karar yok. Düzenleme kayıtdışı istihdamın önlenmesine büyük katkı yapar. Ancak mali kaynakların yeterliliği de dikkate alınmalıdır. Yasal düzenlemeler yasa koyucunun ikinci boyutta yapacağı çalışmalarla netleşecek. Burada asgari ücretle ilgili yasal sorumluluklar sadece devletin sorumlulukları arasına sokuluyor.

Haberin Devamı

Asgari ücret ve kesintileri

BRÜT ÜCRET: 940,50
SSK primi işçi hissesi: 131,67
İşsizlik sigortası: 9,41
Gelir vergisi: 53,42
Damga vergisi: 6,21
Toplam kesinti: 200,71
Asgari geçim indirimi: +53,42
NET ÜCRET: 739,79

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!