200 fabrika kapandı 400 milyon dolarlık iplik yatırımı şaşırttı

Güncelleme Tarihi:

200 fabrika kapandı 400 milyon dolarlık iplik yatırımı şaşırttı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2010 00:00

İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, sektörün ihracatta kriz öncesi yıl 2008’i de aştığını, şu andaki temponun devam etmesi halinde yılı 6.6 milyar dolarlık ihracatla tamamlayacaklarını söyledi.

Gülle, 2009 yılı ihracatının 5.5 milyar dolar olduğunu belirterek, “Bazı hammaddelerde fiyat yükseldi. Kriz döneminde, hammadde fiyatlarının yükselmesi, alıcıların az ve sık siparişe yönelmesi, kurların yükselmesi gibi faktörlerin etkisiyle sektör yatırıma da yöneldi. Son iki yılda toplam iplik üretim kapasitesinin yüzde 20’si kadar yaklaşık 400 milyon dolarlık yeni yatırım yapıldı. Aslında son 3 yılda sektörde çok fazla kapasite oluştuğu da ortaya çıktı. Çünkü bu dönemde 200’e yakın fabrika kapandı ama sektörün kapasite kullanım oranı krizdeki yüzde 59 seviyelerinden en son yüzde 80’e kadar çıktı” dedi.

Jamaika’ya peluş

Tekstil sektörünün krizli dönemde daha önce hiç satış yapmadığı yeni pazarlara da girdiğini anlatan İTHİB Başkanı İsmail Gülle, şöyle konuştu: “Mesela Belize’ye pamuk ipliği; sıcak ülke Jamaika’ya da peluş satmışız. Yeni pazarlara giriş için çalışmalarımız da sürüyor. Brezilya ve Şili’de fuarlara katılmıştık, Güney Amerika’nın en büyük tekstil fuarı Kolombiya’da yapılıyor. Yaklaşık 30 firma ile Ocak ayında bu fuara ilk kez katılacağız.”

İki haneli artış sürüyor

İsmail Gülle, şunları anlattı: “Bizim ihracatımız, 2010 yılı Ocak-Temmuz döneminde 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 22.3 yükseldi ve 3.7 milyar dolara ulaştı. Bizim ihracatımız Ocak’ta yüzde 21.1, Şubat ayında yüzde 29, Mart ayında yüzde 32.5 ve nisanda yüzde 23.9, mayısta yüzde 18.4, haziranda yüzde 19, temmuzda ise ise yüzde 13.9 yükseldi. Aylık ihracat artış oranlarımız Türkiye’nin genel ihracatının üzerinde ve halen çift haneli olarak devam ediyor.”

Bu sektörde ekmek var

Gülle, Türkiye mevcut iplik kapasitesinin yüzde 20’si kadar yeni yatırım yapılmasını da “Bitti, denilen kısa ömür biçilen sektörümüzde 400 milyon dolarlık yeni yatırım yapıldı. Demek ki sektörün ışığı hala yanıyor” şeklinde değerlendirdi. Yüksek oranda ikinci el makine alımının da devam ettiğini vurgulayan İsmail Gülle, bu durumun da yatırım sayıldığını ifade etti.

Makine üreticileri ‘2 yıl bekle’ diyor

İTHİB Başkanı İsmail Gülle, dünyada yılda 24 milyon ton pamuk tüketildiğini geçen yıl üretimin 20 milyon tonda kaldığını belirterek, “Kişi başına 5 kilogram pamuk tüketimi var. Bu durumda aslında daha yüksek miktarda pamuk gerekiyor. Bunu da işleyecek iplik ve kumaş yapacak tesisler gerekiyor” dedi. Gülle, şöyle konuştu: “Dünya genelinde bir tesisin ortalama ömrü 30 yıl ve eskimiş tesislerle üretim maliyetleri yükseliyor. Bu nedenle de rekabette yeni tesisler öne geçiyor. Şu anda çok ciddi kapasite eksiği var. Bu yüzden de iplik ve kumaş tesisi yatırımları hızlanmış durumda. Şu anda bir işadamı iplik tesisi kurmak istese, makine üreticileri 2 yıl sonrasına gün veriyor. Sektörün dünya cirosu yaklaşık 250 milyar dolar, Türkiye iç pazar cirosu ise 20 milyar dolar.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!