Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2005 01:58
AB'den müzakere tarihi alan Türkiye'ye dış piyasalarda duyulan güven patladı. Hazine'nin bu yılki ilk uluslararası tahvil satışına 13 milyar dolarlık talep geldi. 2 milyar dolarlık satış gerçekleşti. Türkiye, talepte de satışta da rekor kırdı.
TÜRKİYE Avrupa Birliği'nden (AB) 3 Ekim 2005 tarihi alındıktan sonra çıkılan ilk dış borçlanmada bir rekor kırdı. Devlet Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin tarihinde ilk defa uluslararası piyasalarda gerçekleştirdiği bir tahvil satışında 13 milyar dolarlık rekor taleple karşılaştığını ve 2 milyar dolarlık satış gerçekleştirildiğini söyledi.
BİR GÜNDE BİTTİ: Önceki gece saat 00.05'te tamamlanan ve dün saban 08.50 itibariyle
haber ajanslarından geçen uluslararası tahvil satışında Türkiye, kendi rekorunu kırdı. Hazine Müsteşarlığı'nın 13 Ocak 2005 tarihinde açıkladığı bu yılın ilk uluslararası tahvil ihracı, aynı gün gece yarısında tamamlandı. Citigroup ve Morgan Stanley tarafından satılan 20 yıllık tahvillere toplam 13 milyar dolarlık talep geldi. Hazine ise bu talebin 2 milyar dolarlık kısmını karşıladı. Yapılan satışın sonuçlarına göre 20 yıllık tahvilin kupon oranı yüzde 7.35, yatırımcısına kazandırdığı ise yüzde 7.52 olarak hesaplandı.
35 ÜLKEDEN TALEP: Hazinenin 2004 yılına ilişkin finansman durumu ile 2005 projeksiyonunu anlatmak üzere basın toplantısı düzenleyen Devlet Bakanı Ali Babacan, bu basın toplantısında vadesi 20 yıl olan tahvilin ihracına 35’in üzerindeki ülkeden 13 milyar dolarlık talep geldiğini, bu tutarın bugüne kadar yükselen piyasa ülke tahvillerine gelen en yüksek taleplerden biri olduğunu, Türkiye içinde bir rekor oluşturduğunu söyledi. Babacan, ihraç edilen tahvillerin üzerinde, ABD Hazine tahvili faizinin üzerinde, yaklaşık yüzde 2.8’lik bir risk primi olduğunu belirtti.
PARA 24 OCAK'TA KASADA: Tahville sağlanan borçlanmaya ilişkin tutar 24 Ocak’ta Hazine hesaplarına girecek. Ali Babacan, tek ihraçta gidilen 2 milyar dolarlık satış tutarının, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde gerçekleştirilen en yüksek ihraç olduğunu belirtti.
Babacan satış ile ilgili şu bilgileri verdi:350 KURUMSAL YATIRIMCI:
Toplam satışın yüzde 35’i ABD’den yüzde 33’ü Avrupa’dan, yüzde 20’si Türkiye yüzde 5 Asya ve diğer bölgelerin yatırımcılarına yapıldı. 35 ülkeden yaklaşık 350 kurumsal yatırımcı bu tahvilden aldı. Yatırımcılar arasında dünyanın önde gelen kurumsal yatırımcıları önemli paya sahip. AB’nin 17 Aralık kararından sonrasında yaptığımız bu ihraca, daha önce portföyünde hiç Türkiye tahvili taşımamış çok önemli kuruluşlar da teklif vermiş ve satın almıştır. Yatırımcı bazımız önemli ölçüde güçlendi. Bu finansman konusunda önümüze yeni kapıların açıldığını, çıkarılan menkul kıymetlere daha önce ilgi göstermeyenlerin de bundan sonraki dönemde ilgi göstereceğini gösteriyor."
ÜÇTE BİRİ TAMAM:
Babacan, yapılan ihraçta, 2005 yılı için planlanan 5.5 milyar dolarlık uluslararası piyasalardan tahvil yoluyla borçlanma hedefinin üçte birinin tamamlandığını bildirdi.
İmar'ın bize maliyeti neredeyse bir savaş kadarTÜRKİYE'nin sorunlarının çözümü için en önemli unsuru güven olarak gördüklerini ve iktidara geldiklerinden bu ortamı sağlamak için çalıştıklarını dile getiren Devlet Bakanı Ali Babacan, İmar Bankası gibi yüksek maliyetli sorunlar yaşadıklarını da hatırlattı. Babacan, İmar Bankası'nın yükünün "küçük çaplı bir savaşa eşit olduğunu" söyledi.
Turizm yatırımcılarına bekledikleri sözü vermediBABACAN , turizm yatırımcılarına KDV indirimi konusunda söz vermekten kaçınarak, bu sorunları ile ilgileneceğini söylemekle yetindi. Yüzde 18'lik KDV'nin indirilmesi ya da ihracatda olduğu gibi KDV iadesi konusunda Babacan, "KDV yakından incelediğimiz bir konu. İadesiyle uğraşmak yerine KDV indirimine bakalım. Ama bu konuda hiç bir sözüm yok, yanlış anlaşılmasın" dedi.