20 mühendisle ‘kablosuz’a yüklendi 4 yılda 48.8 milyon dolar ciro yakaladı

Güncelleme Tarihi:

20 mühendisle ‘kablosuz’a yüklendi 4 yılda 48.8 milyon dolar ciro yakaladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2009 00:00

Kayserili Bülent Çelebi, ABD’de bilgisayar mühendisliği okudu, Silikon Vadisi’nde önemli projeleri yönetti.

Haberin Devamı

20’den fazla gurbetçi mühendisle Türkiye’ye dönüp kablosuz internet ve network bağlantıları için yazılım ve teknoloji geliştirdi. Çelebi’nin 2004’te kurduğu ve ilk yıl sadece 400 bin dolar ciro yapan Airties Wireless Networks geçen yıl 48.8 milyon dolar ciro yakaladı.

KAYSERİLİLERİN ‘ticarete yatkın olmayan gençleri okuttuklarına’ dair genel inanışı kıran bir örnek ABD’nin ünlü Silikon Vadisi’nden çıktı. 20’den fazla mühendisle Türkiye’ye dönen ve 2004’te kablosuz internet ve network bağlantıları için yazılım ve teknoloji geliştiren bir şirket kuran Bülent Çelebi, geçen yıl 48.8 milyon dolar ciro yakaladı. Çelebi, Yunanistan, Ukrayna, Hindistan, Hollanda başta olmük üzere birçok ülkeye teknoloji ihracatına da başladı. ABD’de bilgisayar mühendisliği okuyan ve Silikon Vadisi’ndeki bazı şirketlerde üst düzeyde profesyonel olarak çalışan Bülent Çelebi, yurt dışında eğitim görmüş ve işbaşı yapmış çok sayıda başarılı Türk mühendisi olduğunu bunların Türkiye’ye dönüşünü teşvik edecek bir sistem kurulması gerektiğini söylüyor.
Babam ABD’ye yerleşince
Kayserili bir aile olduklarını belirten Bülent Çelebi, şöyle konuşuyor: “Babam Mehmet Bey, eğitimciydi ve burslu olarak ABD’ye okumak için gitmişti. Ben de 7 yaşındayken, ailemle birlikte Amerika’ya gittim. Babam California Üniversitesi’nde okumak istiyordu. Okudu ve eğitimini tamamladı. Ailece Türkiye’ye geri döndük. Ama bir süre sonra Türkiye’de hayal kırıklığına uğradığı için babam tekrar Amerika’ya yöneldi. Bu kez ben 15 yaşındaydım. Yeni bir çevre, yeni bir dille karşılaştım ve zor günler yaşadım. Biraz da bu nedenle derslerde matematik ve fen’e yöneldim. Sonra Berkeley Üniversitesi’nde elektronik ve bilgisayar mühendisliği okudum. Stanford Üniversitesi’nde AEA yönetici programına katıldım.”
Hong Kong’da da çalıştı
Bülent Çelebi, mühendis olarak kariyerine Process Control Equipment Co.’da başladı. Bu şirkette 10 yıl görev yaptı. Çelebi, “National Semiconductor’dan, Asya pazarının yönetimiyle ilgili bir teklif alınca Hong Kong’a gittim. Orada Asya bölgesi için pazarlama direktörü olarak çalıştım. Bu deneyim bana farklı ülkelerde, farklı kültürlerle iş yapmayı öğretti. Sonra ABD’ye döndüm ve Silikon Vadisi’nde çalışmaya başladım. Multi fonksiyonlu ‘yazıcı faks tarayıcı’ özelliği taşıyan cihazlara ait teknolojiyi ilk biz geliştirdik. Bu sayede de National SemiConductor 10/100 Mbit Ethernet pazarında lider oldu” diyor. Bülent Çelebi, National SemiConductor’dan sonra da Başkan Yardımcısı ve Genel Müdür sıfatıyla Analog Devices firmasına transfer olduğunu söylüyor ve şöyle devame diyor: “Orada 250 milyon dolarlık yatırımı yönettim ve bu beni biraz daha önemli hale getirdi. Ardından, Cisco ve Dell’in de ortak olduğu, risk sermayesi destekli Scenix/Ubicom isimli şirkette CEO oldum. Bu şirketi yeniden yapılandırdık ve WLAN uygulamaları için network işlemcileri piyasasında lider konuma geldik. Ubicom’daki başarı ABD’de bilgi teknolojisi sektöründe adımızı biraz daha yukarı çıkardı. Adımıza Red Herring’in ‘En Yaratıcı İlk 10’ listesinde yer verildi.”

Haberin Devamı

Çinliler dışardaki gençlerini ülkeye topluyor

Haberin Devamı

AIRTIES Wireless Networks CEO’su Bülent Çelebi, hükümetin yeni Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) teşviklerinin çok yerinde ve başarılı olduğunu söylüyor. Çelebi, “Ancak Türkiye’nin teknolojide öne çıkması için başka şeyler de yapmak lazım. Mesela ben Çin’de gördüm ki Çinliler bütün dünyada dağılmış yetişmiş insanlarını geri getirdiler. Çünkü birşeyi sıfırdan icat çok zordur. Bilgi birikimi ve tecrübe olmadan olmaz. Yurt dışındaki Türkleri getirip teşvik etmek en doğru adımlardan biri olur. Ayrıca devlet ve özel sektör de Türkiye’de geliştirilmiş teknolojiye kullanma konusunda daha istekli olmalı. Bizim de bazı sektörlere fokuslanıp, ortam kurmamız lazım” diyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de bir şeyler yapma fikri hep kafama takılmıştı

2002’den itibaren Türkiye’ye dönmek ve mutlaka Türkiye’de birşeyler yapmak isteği olduğunu söyleyen Bülent Çelebi, 2004 yılında arkadaşı Metin İsmail Taşkın ile Airties Wireliss Networks’ü kurar. Hedefini de ‘kablosuz bağlantılar’ ya da ‘Dijital Ev’ olarak belirler. Çelebi, şöyle konuşuyor: “Kablosuz ağlarda uzmanlaşmıştık ve bu konuya odaklanmak en akılcı geldi bize. Evin içindeki bütün elektronik cihazları ve interneti birbirine kablosuz bağlamak için yola çıktık. Silikon Vadisi’nden 20’den fazla mühendis arkadaşımı da alıp geldim buraya. Orada çok başarılı Türkler var. Her yıl yüzde 100 büyüdük. Modem pazarında yüzde 60’lık pay aldık ve lider olduk. Bugün, AirTies’ın Türkiye pazarındaki modem sayısı 4 milyona aşmış durumda.  Türkiye piyasasının bu kadar büyük olabileceğini düşünmemiştik. Şu anda bizde 180 kişi çalışıyor ki bunların 65’i mühendis. VOIP teknolojisini destekleneyen ürünler, IPTV için cihazlar set top box’lar geliştirdik. Mesh Teknolojisini geliştirdik. Çok katlı, beton binalarda, sinyallerin ulaşmaması sorununu bitirdik.”

Haberin Devamı

Yunanistan’da modem  pazarı lideri olduk

YURTDIŞINA 2008’de açıldıklarını belirten ve “Bu sene 7-8 milyon dolar yurt dışı cirosu bekliyoruz” diyen Bülent Çelebi, şöyle konuşuyor: “Yunanistan’da en büyük perakende teknoloji marketi Multirama ile çalışmaya başladık. 90 mağazası, 350 bayisi olan dev bir teknoloji market zinciri. Kısa sürede Yunanistan’da modem pazarında lider olduk. Ukrayna’da Versiya-Trading ile satış ve dağıtım anlaşması yaptık. Mayısta da Hindistan’ın en büyük IPTV operatörlerinden Smart Digivision ile çalışmaya başladık. Smart Digivision, AirTies Set-top box’ı tercih etti ve yıl sonunda 200.000 IPTV kullanıcısına ulaşmayı hedefliyor. Hollanda’nın önde gelen servis sağlayıcılarından Caiway’i de müşteri portföyümüze kattık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!