20 milyon dolarlık köfte sattı, Moskova yolunu tuttu

Güncelleme Tarihi:

20 milyon dolarlık köfte sattı, Moskova yolunu tuttu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2005 00:00

Türkiye genelinde 55 mağazası bulunan Sultanahmet Köftecisi, 20 milyon dolarlık ciroya ulaştıktan sonra Rusya pazarına da açıldı. Sultanahmet Köftecisi, Moskova Ramstore Alışveriş Merkezi Sevastopolsky’de ilk mağazasını Rusça’da ’çok güzel, harika’ anlamına gelen ’Bot-Tak’ ismiyle açtı.

TÜRKİYE’de İstanbul, Bodrum ve Marmaris olmak üzere toplam 55 mağazası bulunan Sultanahmet Köftecisi, Türkiye’de 20 milyon dolarlık ciroya ulaştıktan sonra Rusya pazarına girdi. Sultanahmet Köftecisi, Moskova Ramstore Alışveriş Merkezi Sevastopolsky’de ilk mağazasını Rusça’da ’çok güzel, harika’ anlamına gelen ’Bot-Tak’ ismiyle açtı. Rusya’da açılacak alışveriş merkezleriyle anlaşmalar yaptıklarını belirten Sultanahmet Köftecisi’nin sahibi Önder Tor, Rusya’da 50 mağaza açmayı planladıklarını, önümüzdeki günlerde Polonya’da bir mağaza açacaklarını söyledi.

MALİYET DAHA DÜŞÜK: Rusya’daki mağazalarında bilgi veren Önder Tor, maliyetlerin bu ülkede düşük olduğunu belirterek, "Türkiye’de maliyetin içinde et fiyatı yüzde 50 oranında etkili iken, Rusya’da bu oran yüzde 35" dedi. Rusya’daki mağazada 7 kişinin çalıştığını belirten Tor, bir et tesisi ile anlaştıklarını etleri Rusya’dan temin edeceklerini söyledi. Köfte ustasını Türkiye’den götürdüklerini belirten Önder Tor şunları söyledi:

EN BÜYÜK SIKINTI: "Rusya’daki mağazada biri Türk 7 kişi çalışıyor. Burada yabancı firmaların en büyük sıkıntısı eleman. Çünkü Rusya’da 2 gün çalışan 2 gün çalışmıyor. Personele önem veriyoruz. Türkiye’de olduğu gibi bir yer kiralayıp üniversite öğrencilerini eğiteceğiz. Ve saat ücretiyle çalışan eleman alacağız. Burada aylık ücretler 300- 400 dolar arasında değişiyor."

ZOR ŞARTLARDA GELİŞTİK: Sultanahmet Köftecisi 2008’de Türkiye genelinde 75 mağazaya ulaşmayı planlıyor. 20 milyon dolar ciroya ulaştıklarını belirten Önder Tor, Türkiye’de etleri kendi tesislerinde ürettiklerini, yıllık tüketimlerinin 800 bin ton olduğunu söyledi. Tor, İstanbul Dudullu’da yeni bir et parçalama ünitesi kurduklarını, 2006 yılında devreye gireceğini söyledi. Türkiye’de 9 yıldır altyapı ile uğraştıklarını belirten Tor, "Zor şartlar altında geliştik. Türkiye’de profesyonelliğe ulaştık. Artık yurtdışında yaygınlaşacağız" dedi. Türkiye’deki mağazaları İstanbul konsepti ile yeniden dizayn ettiklerini belirten Tor, "Açtığımız bütün şubeler kendimizin. Yurt dışındakini de kendimiz açıyoruz. Türkiye’deki bütün şubelerimizi yeniliyoruz. Konseptimizi Milattan Önce’den Cumhuriyete İstanbul şeklinde yapıyoruz" dedi.

Ruslar ’Sultanahmet Gecesi’ni sevdi, Rusya’ya girme kararı aldık

RUSYA’da mağaza açmalarını Koç Holding Perakende ve Turizm Grubu Başkanı Ömer Bozer’in önerdiğini belirten Önder Tor, Rusların yoğun olarak tatil yaptığı Antalya’da ’Sultanahmet Köftecisi Gecesi’ yaptıklarını ve gösterilen ilgi üzerine ilk mağazayı açtıklarını söyledi. Öner, "2007 yılında yurtdışına açılmayı planlıyorduk. Daha önce Migros ile çalışmıştık. Ömer Bey’in ricasıyla öne çektik" dedi. Tor, Rusya dışında Balkan ve Avrupa ülkelerinde de mağaza açacaklarını söyledi.

Tarihi Sultanahmet Köftecisi ile amca çocukları

SULTANAHMET’te bulunan ve ’başka şubemiz yoktur’ yazısıyla hizmet veren Sultanahmet Köftecisi’nin (Selim Usta) sahibinin amcası olduğunu ifade eden Önder Tor, "1985’te amcamdan ayrılarak, zincir mağaza kurduk. Onlar tek mağaza olarak kaldılar. Amcam, ’Başka yerde şubemiz yoktur’ diyor, ailem adına üzülüyorum. Sınırlı bir müşteri kitlesi yerine daha çok kişiye ulaşıyoruz. Sultanahmet Köftecisi’nin isim hakkını önce biz aldık. Amcamlarda bu isim hakkını kullanabiliyor. Biz izin verdik" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!