20 milyar liralık 4 yatırıma destek

Güncelleme Tarihi:

20 milyar liralık 4 yatırıma destek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2022 07:00

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı kararıyla 20 milyar lira değerindeki 4 yatırım için verilecek proje bazlı devlet yardımının detaylarını paylaştı. Bakan Varank, “Sakarya, İzmir, Adana ve Kocaeli’deki yatırımlar Milli Teknoloji Hamlesi’ni güçlendirecek. Söz konusu yatırımlarla ithalatımız azalırken, istihdam ve üretim artacak” dedi.

Haberin Devamı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, toplamda 20 milyar lira değerindeki 4 yatırım için verilecek proje bazlı teşviklere ilişkin açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan ve Cumhurbaşkanlığı kararlarıyla Sakarya, İzmir, Adana ve Kocaeli’nde devasa yatırımları başlattıklarını kaydeden Varank, proje bazlı teşviklerle hayata geçecek olan yatırımların Milli Teknoloji Hamlesi’ni güçlendireceğini belirtti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı proje bazlı teşvikler verdiğini hatırlatan Bakan Varank, Toyota’nın, Sakarya’da yeni nesil şarj edilebilir hibrit otomobil ve batarya yatırımını 7 milyar liralık bütçeyle hayata geçireceğini ifade etti. İzmir’de Smart Enerji’nin yılda 2 bin megavatın üzerinde fotovoltaik güneş paneli üreteceğini açıklayan Varank, Türkiye’de ilk defa bulaşık makinalarında kullanılan kapsül deterjanın yılda 2.4 milyar adet ile Adana’da üretileceğini belirtti., Kocaeli’de faaliyete geçen maleik anhidrit tesisiyle de 100 milyon dolarlık ithalatın önüne geçileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

İSTİHDAM VE ÜRETİM

Milli Teknoloji Hamlesi’ni tahkim edecek 20 milyar liralık bu büyük yatırım hamlesini önemsiyoruz” diyen Varank, yatırımlarla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Smart Enerji, 7.5 milyar liranın üzerinde yatırımla yılda 2 bin megavatın üzerinde fotovoltaik güneş paneli üretecek. Bu yatırımla 2 bin 300’e yakın istihdam sağlanacak. Türkiye bugün güneş paneli üretiminde Avrupa’nın bir numarası, dünyada dördüncü sırada. Ancak ben eli artırıyorum ve diyorum ki Türkiye kısa sürede dünyanın bir numaralı güneş paneli üreticisi olacak. Bugüne kadar Türkiye’ye kapsül şeklindeki bulaşık makinesi deterjanları hep ithal geliyordu. Adana’daki yatırımla beraber, Türkiye’de ilk defa bulaşık makinalarında kullanılan kapsül deterjan üretilecek. Yatırımın sonunda yılda 2.4 milyar adet kapsül üretilecek.”

100 MİLYON DOLARLIK İTHALAT BİTECEK

Bakan Varank, “Bir diğer yatırımımız da farklı endüstriyel alanlarda kullanılan maleik anhidrit diye bir kimyasal malzeme. Kocaeli’de 3 milyar liranın üzerinde yatırımla yıllık 50 bin ton kapasiteli maleik anhidrit üretilecek. Oradaki ithalatımız 100 milyon dolar. Bu ithalatın da önüne geçeceğiz” diye konuştu. Varank’ın konuşmasında bahsettiği, Kocaeli’nde yatırıma konu olan maleik anhidrit, keskin kokuya sahip renksiz bir sıvı olarak biliniyor. Üretimi, dünya genelinde her yıl artan maleik anhidrit, birçok kimyasalın üretiminde kullanılıyor. Böcek ilacı, kâğıt işleme, su arıtma kimyasalları, epoksi sertleştirici, saç spreyi, tarım kimyasalları gibi alanlarda da uygulanıyor.

BAKMADAN GEÇME!