Güncelleme Tarihi:
AKILLI cep telefonu piyasasında rekabet eden teknoloji şirketlerinin yeni silahı ‘patent’ oldu. 220 milyar dolara ulaşan akıllı cep telefonu piyasasında, kendi geliştirdiği teknolojilerle fark yaratmayı amaçlayan şirketler, son 2 yılda patent satın almak ve mahkemelerde patent mücadelesi vermek için 20 milyar dolar harcadı. Apple, Samsung, Google, HTC ve Nokia gibi piyasadaki dev oyuncuların, küçük teknoloji şirketlerinin geliştirdiği patentleri almak ve mahkemede hakkını aramak için sürdürdüğü dev mücadele sırasında harcadığı para, yeni teknolojiler geliştirmek için ayırdıkları Ar-Ge bütçesini de geride bıraktı. Stanford Üniversitesi analistleri teknoloji şirketlerinin harcadığı bu parayla Mars gezegenine 8 kez keşif görevi gerçekleştirebileceğini belirtiyor.
Yüzde 20 ek maliyet
Boston Üniversitesi profesörleri tarafından yapılan bir diğer araştırma da patent davalarının oldukça karmaşık bir yapıya büründüğünü ve şirketlerin Ar-Ge bütçesine ayırdığı harcamanın yüzde 20’sinin üzerine çıkan oranlarda maliyet yarattığını ortaya koydu. 2012’ye 2 milyar dolarlık Ar-Ge bütçesi ayıran Samsung, sadece davalar nedeniyle bu yıl 2.4 milyar dolarlık ek maliyetlere maruz kalacak. 2010’dan bu yana ABD mahkemelerinde açılan dava sayısının, son 20 yıldaki davaların toplamını üçe katlayarak 3 bin 260’a ulaştığı belirtildi. Samsung, Motorola, Nokia ve HTC, patentleri kendilerine ait olan pek çok teknoloji standardını kullandığı gerekçesiyle Apple’a karşı dava açarken, Apple da kendisine ait olduğunu iddia ettiği tasarım ve yazılım patenti için mücadele ediyor.
Apple’a 135 dava
Geçmiş 10 yıllık dönemde patent ihlallerinin en büyük mağduru olduğunu savunan Apple, Jobs’un kararı ile markanın en çok kâr getiren ürünü iPhone’un patent haklarını diğer şirketlere karşı bir silah olarak kullanmaya başladı. Apple, HTC, Samsung ve Google’ın şemsiyesi altına giren Motorola Mobility’ye pek çok dava açtı. Bugün iOS işletim sistemindeki “yumuşak köşeli uygulama klasörleri” de dahil olmak üzere pek çok detayın patentini alan Apple, rakiplerinden de pek çok karşı atağa maruz kaldı. Şirketin kasasındaki 117 milyar dolarlık nakitten pay kapmaya çalışan pek çok şirket, son iki yılda sadece Apple’a 135 farklı patent davası açtı.
4G’ye geçmek fantezi olur
TÜRKİYE’nin 4G teknolojisine geçmesi için çok erken olduğunu belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yakın bir zamanda bu teknolojiyi kullanmanın ülke için fantezi olduğunu ifade etti. Mecliste bir grup gazeteciyle sohbet eden Bakan Yıldırım, 4G teknolojisi konusundaki gelişmeleri anlattı. 4G’nin teknolojisinin şu anda oldukça yüksek yatırım maliyeti gerektirdiğini belirten Yıldırım, “Şu anda 4G’ye yatırım yapmak için gereken bütçe bugünkü GSM altyapısını 20 kat aşan bir bütçe gerektirecek. Kaynakları israf etmeyi doğru bulmuyorum. Türkiye’nin kaynaklarının israf edilmesine izin veremem. 4G’ye geçiş için birkaç yıl daha beklenilebilir. 3G’de olduğu gibi teknolojinin ucuzlaması, altyapının buna uygun hale gelmesinin ardından 4G lisanslamasına gidebiliriz” dedi.
Apple savaşı bitirmek istemiyor
APPLE’ın davalı olduğu diğer şirketlerin yöneticileriyle bir araya gelse bile, mesafeli tavrını koruduğunu öne süren bir Google yöneticisi, “Bazen bizden para istiyorlar. Sonra bizden iPhone’un hiç bir özelliğini kopyalamamamız için söz vermemizi istiyorlar. Tam anlaşmaya yaklaşıyoruz, her şey tekrar değişiyor. Bize göre Apple bu savaşın bitmesini istemiyor. Biz davalarla uğraşırken, Apple iPhone’u satmaya devam ediyor” diye konuştu. 2010 yılında HTC’yi sadece Google ile ortak olduğu gerekçesiyle suçlayan Apple, dava öncesinde hiç bir şekilde HTC yöneticileriyle görüşmeyi kabul etmedi. Apple’ın asıl hedefinde ise Google bulunuyor. Google’ın Android işletim sistemini kullanan HTC ve Samsung da Apple’ın rakipleri.