Güncelleme Tarihi:
Türk-İş'in verilerine göre, çeşitli işyerlerinde çalışan 16 bin 201 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde de grev kararı alınması aşamasına gelindi.
130 bin 68 işçiyi kapsayan toplu sözleşme görüşmeleri resmi arabulucu aşamasına geldi, 94 bin 471 işçiyi kapsayan görüşmelerde ise uyuşmazlık zaptı imzalandı ve arabulucu atanması bekleniyor. 191 bin 576 işçinin toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ise halen sürüyor.
EMNİYET GREV KAPSAMINDA
Türk-İş'e bağlı sendikalar tarafından grev kararı alınan işyerleri arasında, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Eti Bakır ile Emniyet Genel Müdürlüğü Emniyet Kademeleri bulunuyor.
Grev kararı alınma aşamasına gelinen işyerleri arasında Türkiye Taş Kömürü, MKEK, TEKEL, SSK İlaç Fabrikası, Başkent Öğretmenevi gibi işyerleri yer alıyor.
TOPLU GÖRÜŞME SÜRECİ
Kamu toplu iş sözleşmesi görüşmeleri her işletmede farklı olarak ocak, şubat, mart, nisan ve mayıs aylarından geçerli olmak üzere başlatıldı. Kamu toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için 60 günlük müzakere süreci bulunuyor.
2003-2004 kamu toplu iş sözleşmesi görüşmeleri kapsamında kamu işveren sendikaları ile işçi sendikaları arasında görüşmeler yapıldı. Ancak görüşmelerde ücret maddesine girilmedi. Bu madde hükümet ile Türk-İş arasında yürütülecek görüşmelere bırakıldı. Türk-iş söz konusu dönem için ücret zam taleplerini hükümete iletti. Ancak hükümet teklifini ancak geçen hafta içinde Türk-İş yönetimine sundu.
Yasa gereği 60 günlük yasal görüşme süresinin tamamlanmasının ardından uyuşmazlık zaptı imzalanıyor ve arabuluculuk süreci başlıyor. Bunun hemen ardından da hükümet ile Türk-İş arasında anlaşma sağlanamaması durumunda grev kararı alınacak.
Grev kararının alındığı günden itibaren 60 gün içinde uygulanması gerekiyor. Uygulanmazsa sendikanın yetkisi iptal ediliyor.