Güncelleme Tarihi:
MERKEZ Bankası, 1 Ocak 2009’dan bu yana tedavülde olan banknotların üzerindeki imzaları değiştirdi. Pazartesi günü piyasada dolaşıma girecek banknotlarda Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz’ın imzası çıkacak yerine mevcut Başkan Erdem Başçı’nın imzası girecek. Böylelikle Nisan 2011’den bu yana yaklaşık 20 aydır görevde olan Başçı’nın imzası ilk kez başkan olarak banknotlara girmiş olacak.
SADECE İMZA DEĞİŞTİ
Banknotların üzerindeki imza değişikliğinin duyurulduğu Merkez Bankası açıklamasında, “Bankamızca 1211 sayılı Kanun’un verdiği yetkiye dayanılarak, E-9 Emisyon Grubu II. tertip Türk Lirası banknotların, üretimleri gerçekleştirildikçe tedavüle çıkarılması kararlaştırılmıştır. 1 Ocak 2009 tarihinde tedavüle çıkarılmış ve halen tedavülde bulunan E-9 Emisyon Grubu I. tertip Türk lirası banknotlara kıyasla aşağıda belirtilen II. tertip banknotların sadece imzalarında değişiklik yapılmıştır” denildi.
GENEL GÖRÜNÜM AYNI
Merkez Bankası’nın açıklamasına göre, Başkan Erdem Başçı ile birlikte, Merkez Bankası başkan yardımcıları Necati Şahin ve Murat Çetinkaya’nın da imzaları banknotlarda yer alacak. Merkez Bankası’nın halen tedavülde bulunan E-9 Emisyon Grubu II. tertip banknotları 100 TL, 20 TL ve 10 TL’lik banknotlarda imza değişikliği olacak. Söz konusu banknotlarda imzalar dışında ön ve arka yüz kompozisyonları ile genel nitelik ve görünümleri bakımından I. tertişleriyle tamamen aynı olacak. I. ve II. tertip banknotlar birlikte tedavül edecek. Halen tedavülde olan 200 TL, 50 TL ve 5 TL’lik banknotlarla ilgili değişiklik duyurusu ise daha sonra yapılacak.
5 TL ve 200 TL’de yardımcı olarak var
ERDEM Başçı’nın imzası daha önce yine E-9 Emisyon Grubu I. Tertip içinde yer alan 5 ve 200 TL’lik banknotlarda başkan yardımcısı olarak yer aldı. Ancak 19 Nisan 2011’den bu yana görevde olmasına rağmen imzasının banknotlarda yer alması konusunda herhangi bir adım atılmadı.
Simgenin girmesi başka bahara kaldı
MERKEZ Bankası’nın Mart 2012’de kamuoyu ile paylaştığı Türk Lirası’nın simgesinin banknotlarda olup olmayacağı konusu ise henüz netlik kazanmış değil. Merkez Bankası’nın resmi web sitesinde konuyla ilgili soruya verilen yanıt şöyle: “TL simgesinin mevcut banknotlarda ve tertip değişikliklerinde kullanılması öngörülmemektedir. Bununla birlikte, banknotlarda simge kullanımı yeni bir emisyon grubu değişikliğinde tekrar değerlendirilecektir.” Bu konuda Merkez Bankası’na yakın kaynakların verdiği bilgi ise, yeni bir emisyon grubu banknotun tasarlanması durumunda, Euro’da olduğu gibi güvenlik bandında TL simgesinin kullanılması söz konusu olabilir. Euro banknotlarında Euro’nun ‘€’ şeklindeki simgesi yer alırken, ABD doları banknotlarında doların ‘$’ şeklindeki simgesi yer almıyor.
Türkiye’nin ilk banknotları savaş kurbanı oldu, Pire’de denize döküldü
MERKEZ Bankası Cumhuriyet tarihi boyunca 9 emisyon grubu halinde banknot tedavül etti. Osmanlı İmparatorluğu’ndan intikal eden paralar, Cumhuriyetin ilk yıllarında para bastırılamadığından, 1927 yılı sonuna kadar tedavülde kaldı. 9 aylık bir çalışma sonunda 1, 5, 10, 50, 100, 500 ve 1000 liralık kupürlerden oluşan Birinci Emisyon Grubu banknotlar basılmıştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından dolaşıma ilk çıkarılan banknot olan 5 Türk Liralık banknotu da içeren İkinci Emisyon Grubu banknotlar, 1937-1944 yılları arasında tedavüle çıkarıldı. Hem Atatürk, hem de İnönü portreleri yer aldı. Bu emisyon grubu içinde İngiltere’de bastırılan ancak, İkinci Dünya Savaşı sırasında banknotları Türkiye getiren geminin Pire Limanında hücuma uğrayıp batması sonucunda denize dökülen İnönü resimli 50 Kuruşluk ve 100 Türk Liralık banknotlar ile yine İngiltere’de bastırılan ancak, Londra’daki bir hava hücumu sırasında basıldığı matbaa zarar gören 50 Türk Liralık banknotlar dolaşıma verilemedi.