Güncelleme Tarihi:
Bu ihracatın parasal değeri yaklaşık 400 milyon lira olarak tahmin ediliyor.
ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Irak’a elektrik ihraç etmek isteyen iki şirkete onay veri. Böylece Irak’a 2 milyar kilovatsaate (kWh) yakın elektrik ihracatının önü açılmış oldu. Bu ihracatın parasal değerinin yaklaşık 400 milyon lira olarak tahmin ediliyor.
EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Trabzon’da gazetecilerle yaptığı sohbette bu yılın sonunda Gürcistan ile yaklaşık 700 MW’lık iletim kapasitesi yatırımının da tamamlanacağını belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye elektrik piyasasının gelişimi tüm komşu ülkelerle enerji ticareti imkanını arttırıyor. Enterkoneskiyon yatırımları tamamlandıkça ülkemiz arz güvenliği ve enerji ticaret kapasitesi açısından hızlı bir gelişme yaşanacak.”
LİSANSSIZ İLGİSİ
Köktaş, artık herkesin kendi elektriğini üreterek, ihtiyaç fazlasını sisteme satmak üzere proje geliştirme olanağına sahip olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Bine yakın başvuru var. Bunların kurulu gücü 230 megavata (MW) ulaştı ve başvurulardan 630’una olumlu görüş verildi. Evlerin ve kamu binalarının çatılarına güneş panellerinden oluşan bu yatırımların tamamlanarak sisteme verildiği bir döneme girildi.”
SÜRECİ DURDURMADIK
Köktaş, bir süre önce dağıtım şirketlerinin lisanssız elektrik başvurularını kabul etmeyi durdurması hakkında ise şunları söyledi: “Bazı yeni düzenlemeler yapıldı. Yeni tanımlar geldi ve 500 KW olan sınır 1 MW’a çıktı. Uygulamaya yönelik ikincil mevzuat hazırlanması hükmü getirildi. Biz de kurum olarak bu konuda ilgili mevzuatımız yürürlüğe girene kadar hukuki bir işlem olmaması için şirketlerden geçici olarak yeni başvuruların alınmamasını istedik. Ayrıca ikinci bir yazı ile, bağlantı başvurusu uygun bulunmuş olan proje onaylarının yapılmasında herhangi bir sakınca olmadığını da bildirdik.”
‘Güneş’te son günler
? 10-14 Haziran tarihleri arasında güneşten elektrik üretimi için özel sektörün başvurularını kabul edeceklerini anımsatan Köktaş, “Bu konuda çok heyecanlıyız. Tüm hazırlıklarımızı yaptık. Sektörü bilgilendirdik” dedi. 2013 yılı için 600 MW’lık ve yaklaşık yatırım tutarı 1.2 milyar lira olan başvuru alacaklarını kaydeden Köktaş, “Ancak özellikle lisanssız elektrik üretimi sayesinde bu kapasitenin birkaç kat daha artacağını düşünüyoruz” diye konuştu.