Güncelleme Tarihi:
Bir grup basın mensubu ile bilgilendirme toplantısı gerçekleştiren Ataol, Türkiye’de pazarın daraldığına, karlılık oranlarının azaldığına işaret ederken Afrika gibi cazip pazarlarda yeni yatırımların peşinde olduklarını söyledi. Dernek olarak işadamlarının işbirliği ve konsorsiyum yaparak büyük projelere girmelerine öncülük ettiklerini anlatan Ataol, Afrika gibi pazarlarda da yatırım yapmanın kolay olmadığını belirterek, “Afrika bölgesine ufak sermayelerle giderseniz batmaya mahkumsunuz” dedi.
Ataol, Afrika’da yatırım yapacaklar için şu uyarıyı yaptı: ”Afrika'nın ne olduğunu bilmeden oralara gidenler küçük sermayelerle iş yapamıyorlar. 200 bin dolarla iş yapacağını sananlar paralarını batırıp geldiler. Afrika ülkelerine ufak sermayelerle giderseniz batmaya mahkumsunuz. Oraya minimum 2 milyon dolar sermayeyle giderseniz başarılı ticaret yapabilirsiniz. Bunun için de güç birliği ve konsorsiyum oluşturmanız gerek. Gana'nın ticaret şehri Akra'da bir ofis kirası bile 20-30 bin dolar. Afrika diye geçmeyin, maliyetler çok yüksek. Kar marjları dünyanın diğer bölgelerine göre hayli iyi ama bu karlı ticareti yaparken sermayenizin de güçlü olması gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda orta ölçekli firmalar az sermayelerle iş yapabileceklerini düşündüler ve paralarını oralarda batırıp geldiler. Bundan ders çıkarmak gerekir".
15 EURO YERİNE 50 EURO'YA SATTIK
Türk işadamalarının dışarıda ve içeride ortak hareket etmesine dikkat çeken Ataol, Angola'da başlarına gelen ilginç ama bir o kadar da kârlı bir olayı anlattı.
Ataol, kısa bir süre önce bir grup işadamıyla birlikte gittikleri bu ülkede ortaklaşa hareket ederek ihracatta en pahalısı 15 euro olan bir gömleği 50 Euro'ya ihracat etmeyi başardıklarını söyledi. Ataol bunun sadece ortak hareket edilebilen dernek ve çatı örgütleri sayesinde mümkün olduğu mesajını da verdi.
Ataol söz konusu olayı şöyle anlattı: "Angola çok kolay gidilebilen bir pazar değil. Türklerin gelmesi de o pazardakileri rekabet açısından tedirgin ediyor. Ayrıca yaşam standardı yüksek bir ülke. Oradaki stand yerini de bulmamız oldukça zor şartlarda mümkün oldu. Ancak kirası pahalı bulunmasına rağmen bir grup tekstilci arkadaşla oraya gittik. Angola sokaklarında gezerken bir baktık orta kalite gömleklerin fiyatları 60 Euro'dan başlıyor. Oysa Türkiye'den ihraç edilen en kaliteli gömleğin ihraç bedeli 15 Euro'yu geçmiyor. Orada ortak bir karar alındı ve yapılan anlaşmalarda bu kalitede bir gömleğin 50 Euro'nun altında satılmaması üzerine anlaşıldı. Ardından çok sayıda sipariş aldık ve hepsi de 50 Euro ve üzerine satıldı. Bu da ortak hareket etme ve bir çatı altında olunca gerçekleşebiliyor. Bu ülke geneline yayılırsa ülke olarak çok daha fazla kazanabiliriz" dedi.
SEPET 2.15 TL'YE GELİNCE MERKEZ MÜDAHALE EDER
Türkiye'deki ekonomik gidişatı da değerlendiren Ataol, barış sürecini memnuniyetle izlediklerini, dolardaki artışın ise özellikle tekstilcileri sevindirdiğini belirtti. Ataol, “Bugün Türkiye’de çok büyük tekstilciler çok düşük maliyetlerle, sırf işler dönsün diye çalışıyor. Değerli TL onlar için dezavantajdı. Bizim ihracatçılar şu anda doların yükselmesinden memnunlar” dedi. 1-2 ay öncesinde dolarda böyle bir yükseliş olacağını öngördüklerini, ona göre hesapları yaptıklarını söyleyen Ataol, bugün itibariyle döviz kuru sepetinin 2.12’lerde olduğunu, 2.15’lere geldiğinde Merkez Bankası’nın kura müdahale etmesinin beklendiğini kaydetti.
Ataol, yaşanan barış süreciyle ilgili ise şunları söyledi: "Beyaz sayfa açılmasını İGED olarak olumlu karşılıyoruz. Bu süreç sonrasında Doğu bölgelerine yatırım yapmak isteyenlerin sayısında önemli bir artış yaşanıyor. Batı'daki yatırım maliyetleri arttıkça, Doğu iştah kabartan bir bölge olarak öne çıkmaya başladı. Diğer taraftan başta 6'ıncı Bölge olmak üzere verilen teşvikler de işin cazibesini artırıyor. Ancak, hala işadamlarında 'acaba işler yolunda gitmeyebilir mi' ya da 'bir aksilik olur mu' tedirginliği de tamamen ortadan kalkmış değil."
SON ABD GEZİSİNDEN ÜMİTLİYİZ
Başbakan ve beraberindeki işadamları heyetinin son ABD gezisinden umutlu olduklarını da dile getiren Ataol, "Üzerinde sözleşilen ABD ile serbest ticaret anlaşmasından ümitliyiz. Bu iş bitti gözü ile bakıyoruz. Çünkü ABD ile ticari potansiyelimiz komik seviyede bunun her iki ülkeye de yakışan düzeye çıkarılması gerekiyor.
ASGARİ ÜCRET 2 BİN LİRA OLMALI
Dünyanın değiştiğini, yeni sektörler ve iş alanları ortaya çıktığını belirten Ataol, gelen para iyi değerlendirildiği sürece büyük grupların satılmasının Türkiye açısından faydalı olduğunu söyledi. Gelirin tabana yayılmasının önemine işaret eden Ataol, “Zenginler daha zengin olmaya devam ediyorlar ama milli gelirdeki artışı tabana iletemediğiniz sürece bu ileride toplumsal sorunlar doğurabilir. Bugün asgari ücret minimum 2 bin lira olmalı” dedi.
2002 yılında kurulan ve bugün bugün toplam cirosu 12-13 milyar TL’yi bulan 700 genç üyeye sahip İGED üyelerinin yüzde 30’u inşaat, yüzde 30’u IT, yüzde 25’i tekstil geri kalanı da hizmet sektöründe faaliyet gösteriyor.