Güncelleme Tarihi:
SAKARYA’da yaklaşık 2 milyar TL’lik yatırımla hayata geçmesi planlanan ve Türkiye’nin ilk EKO Endüstriyel Yeşil OSB’si olacağı belirtilen projede sona gelindi. Proje tamamlanıp, firmalar üretime başladığında yıllık 2.5 milyar dolarla 4.5 milyar dolar arasında değişen ciroya ulaşması öngörülüyor. OSB’nin aynı zamanda bölgeye kademeli olarak 100 bin istihdam potansiyeli sunacağı tahmin ediliyor. EKO Endüstriyel Yeşil OSB’de, Biyokütle Enerji Santrali ile enerjiden tasarruf edilirken; yağmur ve üretimden ortaya çıkan su ise işlemlerden geçerek yeniden kullanıma sunulacak.
Geçtiğimiz günlerde PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu’nun düzenlediği toplantıya katılan Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ile yapılan görüşme sonrasında, Büyükdede bakanlık olarak, proje üzerindeki çalışmaları hızlandırdıklarını söyledi.
PROJE GENİŞLEYECEK
GEKADER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Turhan, geri dönüşüm sektörü temsilcilerinin birçok engeli aşarak üretim yaptıklarını hatırlatarak, “Bugün geri dönüşüm sektöründeki üretim zorlukları, hem hammadde tedariği hem de fabrikaların OSB’lerde faaliyet gösterememesiyle devam ediyor. Zira birçok OSB geri dönüşüm işi yapan firmayı OSB’ye almak istemiyor. Bu da üreticiye sıfırdan bir tesis kurmak için ciddi bir yatırım maliyetini beraberinde getiriyor. Hayata geçirmeyi planladığımız Sakarya Karasu Limanı’nda Türkiye’nin ilk EKO Endüstriyel Yeşil OSB adeta geri dönüşüm sektörüne deyim yerindeyse kol kanat gerecek. Sektördeki anlık değişim ve sıcak gelişmelerin hayata geçmesi de kolaylaşacak. OSB aynı zamanda limana komşu konumuyla ithalat ve ihracatı da daha konforlu bir hale getirecek” diye konuştu. Geri Dönüşüm OSB projelerine Sakarya ile başlayıp tüm Türkiye genelinde sürdürmek istediklerini kaydeden GEKADER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Turhan, “Bugün baktığımızda geri dönüşüm OSB projemiz sadece Sakarya ile sınırlı kalmayacak. Sakarya’daki hayata geçirmeyi planladığımız projemiz pilot OSB projesi olacak. Üretim hacmi olan birçok ilimizde OSB projelerini hayata geçirmeyi hedefliyoruz. GEKADER olarak BTSO Başkanı İbrahim Burkay ile görüştük. BTSO’da yapılacak seçim sonrasında Sakarya’dan sonra ilk olarak Bursa’da Yeşil OSB’yi hayata geçirmeyi planlıyoruz” değerlendirmesini yaptı.
KAPASİTE 250 FİRMA
SAKARYA Karasu Limanı’nda 2 milyar TL’lik yatırımla hayata geçecek EKO Endüstriyel Yeşil OSB, ilk etapta 2 bin dönüm içinde inşa edilecek. OSB’de kademeli olarak 250 firmaya kadar kapasite artırabilecek. Sakarya Karasu Limanı’na 10 ila 50 kilometre uzaklıkta konumlanacak OSB, doğrudan 25 bin, kademeli olarak 100 bin kişiye iş imkânı sunacak. Lojistik cirosunun ise 1 milyar dolar civarında olması bekleniyor.
1 MİLYAR DOLAR
Türkiye geri dönüşüm sektörü
350 BİN GERİ DÖNÜŞÜMDE İSTİHDAM
900 milyar dolar Plastik geri dönüşümünde 2050 pazar hedefi