2 milyar lira kayıp

Güncelleme Tarihi:

2 milyar lira kayıp
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2013 00:00

Alkollü içki yasağıyla ilgili düzenleme Türkiye çapında 185 bin Tekel bayisini de yakından ilgilendiriyor.

Haberin Devamı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yasaklarla satışların yüzde 50 düşeceğini belirterek, “Alkol ve sigara yasağının Türkiye’ye faturası 2 milyar lira. Bu yasaklar hem imajımızı olumsuz etkileyecek hem de illegal satışları artıracak” dedi. Hükümetin alkolü yasaklayan düzenlemesine tepki gösteren Palandöken, “Türkiye 35 milyon turist bekliyor. Sana ne insanlar kaçta içki içerse içsin?” tepkisini gösterdi. Vatandaşın bilinçli şekilde alkolü azaltmasına dönük tedbirler alınmasını isteyen Palandöken, “Türkiye, demokratik, çağdaş, inançlara saygılı bir ülkeyse sana ne rakıdan, biradan, şaraptan. Alkolü yasaklayan düzenlemeyle satışlar dibe vuracak” dedi. Palandöken, şöyle devam etti:

ESNAFI SİLER

“Gece belli bir saatten sonra hipermarketler kapalı olduğu için küçük çaplı işletmeler hayatını alkol satışıyla idame ettiriyor. Türkiye çapında 185 bine yakın Tekel bayisi bulunuyor. Yasakları getirince ne olacak? Bu karar esnafı siler, bitirir. Kapının önünde illegal satışlar başlayacak. Sigarayı kapının önünden 3 liraya alan adam bundan sonra içkiyi de bu yolla alacak. İllegaliteyi heveslen-direcek. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirlerde satışların yüzde 20’si kapı önünden yapılıyor. Bu da 2 milyar dolarlık zarara neden oluyor. Alkolle alakalı kamu spotları yap, eğitimle uyar, ama bunu yapma. Siz çocuğuna ‘içki iç’ diye nasihatte bulunanı gördünüz mü? Sadece içerisi için yasakları düşünmeyelim, 35 milyon turist bekleyeceksin, adam gelecek bir bira alamayacak. Niye alamasın?”

Haberin Devamı

Vur abalıya durumu

İSTANBUL Bakkallar Odası Başkanı İsmail Keskin de, ‘Vur abalıya gibi bir durum oldu. Bundan sonra ne olacak bilmiyoruz’ dedi. Esnafın vatandaşın yükünü sırtladığına ve toplum hayatı için çok önemli olduğuna işaret eden Keskin, “Esnaf sahada ve sokakta olduğunda oralar cıvıl cıvıl olur, canlıdır, hareketlidir. Sıkıntıya düşen esnafa koşar. Ama saat 10’dan sonra içki satışını yasaklayıp bakkalları kapattığında yeni problemler ortaya çıkacak” dedi.

Haberin Devamı

101 METRE NE OLACAK

Eğitim kurumları ve camilerin 100 metre yakınında tekel ürünlerinin satılamayacak olmasını da eleştiren Keskin, “101 metre olduğunu düşünün. Ne olacak şimdi? Adam oradan alıp belki caminin arka duvarında içecek. Başka bir çözüm üretmek lazım. Kapatarak yasaklayarak çözüm olmaz” dedi. Esnafın zaten AVM’ler nedeniyle zor durumda olduğunu kaydeden Keskin, destek verilmesi gereken yerde elindekileirin de alındığını ve bu yaşananların esnafları büyük sıkıntıya sokacağını savundu.

En çok bira içiyoruz

TÜRKİYE’de alkol tüketimi 1 milyar 60 milyon litreden, 1 milyar 127 milyon litreye çıkarken en çok tercih edilen içki ise bira oldu. TAPDK verilerine göre, Türkiye genelinde alkollü içki satışı geçen yıl 67 milyon 206 bin litre arttı. 2012’de bira hariç şampanya ve şarap gibi fermente alkollü içki tüketimi yüzde 2.7; rakı, cin, votka, viski ve kanyak tüketimi ise yüzde 5.9 azaldı. Bu düşüşe karşılık bira tüketiminde yüzde 7.9’luk artış meydana geldi. Böylece Türkiye’de alkollü içki tüketimi 2012 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6.3 arttı. Bira tüketimi 73 milyon 259 bin 88 litrelik artışla 998 milyon 823 bin 252 litreye yükseldi. Alkollü içki satışlarındaki en büyük artış ise şampanyada oldu. Şampanya tüketimi geçen yıl yüzde 91 artarak 826 bin 771 litreye yükseldi. Geçtiğimiz yıl rakı, şarap, vermut, kanyak, brendi, cin ve votka tüketimi düştü. Rakı tüketimi yüzde 8.6’lık düşüşle 44 milyon 611 bin 11 litreye gerilerken, şarap tüketimindeki düşüş yüzde 3.8 oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!