2 milyar dolarlık yoğurt pazarında büyük yarış

Güncelleme Tarihi:

2 milyar dolarlık yoğurt pazarında büyük yarış
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye ekonomisinin devleri, 2 milyar dolarlık yoğurt pazarından daha fazla pay alabilmek için kıyasıya rekabet ediyor. Giderek kızışan rekabet, geleneksel yoğurdun yanısıra, sarımsaklısından, bakterilisine kadar çok sayıda yeni yoğurt çeşidini vitrinlere çıkardı.

HOLDİNGLER Nasreddin Hoca'nın izinde. Sanayi ve finans dünyasının dev grupları ‘‘yoğurt’’ sektörünü sevdi. Yaşar Grubu, Koç ve Sabancı Holding, Nestle yeni fabrikalar satın alarak ya da yeni yatırımlara bu alandaki üretim faaliyetlerini artırarak sürdürüyor. Yılların Sek, Tikveşli gibi markaları artık Koç ve Sabancı Grubu'na ait.

‘‘Türkiye'de süt içilmiyor, yeniyor’’ tezini doğrulayan Türk tüketicisi peynir ve yoğurdu süte oranla daha fazla tüketiyor. Özellikle yoğurt tüketimi oldukça yüksek'' anlayışıyla hareket eden büyük gruplar, yaklaşık 2 milyar dolara ulaşan yoğurt pazarından daha fazla pay almak için yarışıyor.

KAYMAKLI REKABET

Piyasadaki çok sayıda irili ufaklı süt ve süt ürünleri üreticisi firmalar da artık büyük grupların bünyesine katılmaya başladı. Danone-Sabancı ortaklığı Danonesa, Tikveşli'nin tamamını satın aldıktan sonra, geçtiğimiz günlerde Ankaralı süt ve süt ürünleri üreticisi Birtat şirketini de yaklaşık 30 milyon dolar ödeyerek bünyesine kattı. Geçen haziran ayında piyasaya sunduğu Danone Doğal Yoğurt için Lüleburgurgaz'da Tikveşli Fabrikası'nın yanında 20 milyon dolarlık yatırımla ilave bir üretim hattı kuran Danonesa, Tikveşli geleneksel yoğurt, Tikveşli 4 mevsim, altın yoğurt, ayran, cam kasede yoğurt ve homojenize yoğurt, Petit Danone üretimine de devam ediyor.Sabancı Holding yetkilileri, Birtat firmasını satın alma nedenlerini de şöyle açıklıyor:

‘‘Biz katkı maddesiz yoğurt üretiyoruz. Dolayısıyla ürünlerin dağıtımının hemen yapılması gerekiyor. Yılda 10 bin ton kapasiteli Lüleburgurgaz'daki fabrikanın yanı sıra, Birtat'ın Ankara fabrikası ile birlikte dağıtım daha da kolaylaşacak ve tüm Türkiye'ye yayılacağız. Birtat markası aynen sürecek. Ambalajların üzerinde ‘Danonesa üretimidir' yazılı Birtat ürünleri ile, Urfa'ya da Diyarbakır'a da gideceğiz’’

Light’ından meyvelisine, Probiyotik yoğurdundan homojenize yoğurda kaymaklısından ballısına ve yerel üreticiler tarafından üretilen yöresel yoğurtlara kadar Türkiye'de yaklaşık 150-200 çeşit yoğurt üretiliyor. Bu üretilen yoğurtlar arasında en fazla rağbeti ise tam yağlı kaymaklı yoğurtlar görüyor. Meyveli yoğurtlar özellikle gençler ve çocuklar tarafından tercih edilirken, tüketimi de her geçen gün artıyor.

KOÇ, SEK'LE BÜYÜYECEK

Koç Grubu'nun 60 milyon dolar ödeyerek geçtiğimiz yıllarda bünyesine kattığı SEK tümüyle yenileniyor. 30 yıllık SEK yoğurtları yeni görünümleriyle raflardaki yerini alıyor. SEK, yakın zamanda Türkiye'nin tamamen yağsız ilk yoğurdunu da üretecek.

PINAR YENİLENDİ

Pınar markalı tüm ürünlerini yenileyen Yaşar Grubu, günde 1100 ton ve yılda da yaklaşık 270 milyon litre çiğ süt işliyor. Homojenize yoğurt, light yoğurt, süzme yoğurt, ayran, çilekli, vişneli, franbuazlı, muzlu, ballı yoğurt çeşitleri ile piyasada yer alan Pınar, ‘‘Canım Çekti’’ ürünü ile de büyük ilgi görüyor. Endüstriyel yoğurt pazarında Pınar, Tikveşli, Mis ve Sütaş'ın ağırlığı hissediliyor.

MİS LC1 İLE İDDİALI

Çoğunluk hissesi Tekfen Grubu'ndan Nestle'ye geçen Mis Süt, mucize yoğurt olarak lanse ettiği LC1 ile pazar payını artırırken, geçtiğimiz günlerde LC1 Probiyotik ayranı da pazara sundu. LC1 mayası, Nestle Lozan Araştırma Merkezi'nde 4 yıl süren araştırmalar sonucu keşfedildi.

HANGİ YOĞURDU KİM ÜRETİYOR?

YAŞAR GRUBU

Pınar Homojenize

Pınar Light

Pınar Süzme

Pınar Ayran

Pınar Light meyveli

Canım Çekti Fresh

Biodenge Probiyotik

Prebiyotik

Pınar Özel kıvamlı

Ballı Canım Çekti

SABANCI-DANONE

Tikveşli geleneksel

Tikveşli 4 mevsim

Altın yoğurt

Ayran

Cam kase yoğurt

Homojenize yoğurt

Danone Özel Kıvam

Danone Doğal

Petit Danone

Birtat

TEKFEN-NESTLE

Tam yağlı Mis

Mis Light meyveli

Mis homojenize yoğurt

Probiyotik LC1

LC1 Mis Ayran

Mis Light

KOÇ

Sek normal

Sek kaymaklı

SÜTAŞ

Homojenize

Light

Sarımsaklı

Cam kase

Light yoğurtlara 4.3 milyon dolar ödedik

KAYMAKLI yoğurtlar halen pazarda en fazla paya sahip olmasına rağmen, özellikle büyük şehirlerde light ve sağlıklı ürünlerin de payı giderek artıyor. Müşterilerin formuna ve sağlığına özen gösteren firmalar, light ürün çeşitlerini de hızla artırıyor. Artık sade ve meyveli yoğurtların, yüzde 50-60 daha az yağlı çeşitleri de tüketiciler tarafından geçmiş yıllara göre daha fazla tercih ediliyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye'de toplam 2 bin 719 ton satılan light yoğurtlar toplam 4.3 milyon dolarlık bir pazara ulaştı.

Bakterili rekabet

ÇOĞUNLUK hissesi Tekfen Grubu'ndan Nestle'ye geçen Mis Süt de yoğurt çeşitlerini hızla artırıyor. Nestle, Mis markasıyla, mucize yoğurt olarak lanse edilen Türkiye'nin ilk probiyotik yoğurdundan sonra, Yaşar Grubu'na ait Pınar da geçtiğimiz aylarda tüketicileri Biodenge Ailesi ile tanıştırdı. Probiyotik ve Prebiyotik yoğurt düzenli olarak tüketildiğinde içindeki yararlı bakteriler sayesinde vücudun mikroplara karşı direncini artırarak bağışık sistemini güçlendiriyor. Prebiyotik ise bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin gelişimini güçlendiriyor. Çok uzun süren araştırmalar sonucu piyasaya sunulan Danonesa Doğal Yoğurt da, vücudun direncini artıran, katkı maddesi içermeyen, en sağlıklı yoğurt olarak lanse edildi.

Süpermarketlerle birlikte tüketim de artırıyor

2000'li yılların lokomotif sektörü olarak görülen perakendecilik sektörünün gelişimine bağlı olarak gıda sektörü de hızla büyüyor. Türkiye'de parekendecilik sektöründe ardarda yeni marketlerin açılması toplu alışverişi de artırıyor. Bu da gıda üreticilerinin daha çok çeşidi pazara sunmasına yol açıyor.

Süpermarketlerde homojenize yoğurttan meyveliye, probiyotik yoğurda, cheddar, katar, maribo, camembert, top mozeralla gibi özel peynirlerden, pratik peynirlere, daha çok kalsiyum içeren sütten gaz yapmayan süte, çocuklar için üretilen özel aromalı sütlere kadar pek çok çeşidi birarada bulmak mümkün.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!