Güncelleme Tarihi:
ÇİKOLATA ve şekerleme sektörünün uluslararası yayını Candy Industry’nin “Global Top 100” listesinde Yıldız Holding, 10’uncu sırada yer aldı. Dünyada çikolata ve şekerleme sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin ciro, çalışan sayısı ve üretim tesisi sayısı bazında Candy Industry’nin hazırladığı yıllık rapora göre 2009 yılında 12’nci sırada iken 2010 yılında 9’unculuğa yükselen Yıldız Holding, bu yıl bir basamak gerilese de ilk 10’da kalmayı sürdürdü. Yıldız Holding, çikolata-şekerleme kategorilerinden elde ettiği 2 milyar 96 milyon dolarlık cirosuyla, dünyada bu alanda faaliyet gösteren 10’uncu büyük şirket oldu.
Borç krizi etkiledi
Candy Industry, listeyi yayınladığı raporda küresel ekonomideki belirsizlikler ve Euro Bölgesi’nde yaşananan borç krizi nedeniyle üreticilerin kredi bulmakta zorlandığına dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı: “Geçtiğimiz yıl bütün üreticiler genel olarak oldukça düşük bir profille yılı kapattı. Birleşme ve satın almaların 2010 yılına göre oldukça sönük kaldığı 2011’de listede büyük değişiklikler yaşanmadı. Şeker üreticisi Baronie Grup, Barry Callebaut’u satın alırken, Nestle de, daha önce listenin ilk 100’ünde kendi çabası ile yer alan Çinli Hsu Fu Chi firmasının yüzde 60’ını satın aldı. 16 bin çalışanı bulunan Çinli şirketin cirosu 750 milyon dolar.”
2011’de meyvesini verdi
Yıldız Holding’de 2011’de çikolata konusundaki en önemli gelişme, tüm atıştırmalık faaliyetlerin ‘Ülker’ çatısı altında toplanması oldu. 2010’da başlatılan çalışma kapsamında bisküvi-çikolata-kek kategorisini tek elden temsil edecek yeni bir yapı oluşturuldu. Şirketin iştirakleri arasında yer alan İdeal Gıda, Fresh Cake, Birlik, AGS üretim şirketleri ve Atlas satış şirketi Ülker Bisküvi ile; benzer şekilde Atlantik satış şirketi de Ülker Çikolata ile birleştirildi. Sonrasında Ülker Çikolata şirketinin hisseleri Ülker Bisküvi tarafından satın alındı ve “Ülker” tüm atıştırmalık grubunun faaliyetlerinden sorumlu şirket oldu.
En büyük gıdacı
Şirketlerin Ülker çatısı altında toplanmasıyla yıllık 2.9 milyar dolarlık ciro büyüklüğü ile Türkiye’nin en büyük gıda şirketi ortaya çıkmışoldu. Yıldız Holding’in, 2010 yılında sakız ve şekerleme alanında dünyanın lider şirketlerinden Danimarkalı Gumlink ile yüzde 50-50 ortak olarak kurduğu CCC şirketi, 2011 yılında meyvelerini vermeye başladı. CCC’nin, İstanbul ve Çorlu’daki fabrikalarında sakız ve şeker üretimi yapılıyor.
3.9 trilyon dolarlık dünya perakende liginde BIM ve Migros da var
DENETİM, vergi, yönetim danışmanlığı ve kurumsal finansman hizmetlerinde dünyanın önde gelen kuruluşlarından Deloitte, küresel perakendecilik sektörüne yön veren en büyük 250 şirketin performansını değerlendiren “Perakendenin Küresel Güçleri 2012” raporunu yayınladı. Raporda, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Türkiye’den Migros Türk A.Ş. ve BİM Birleşik Mağazalar A.Ş. yer aldı. Geçen yıl Migros’un arkasında yer alan BİM, bu yıl 194’üncü sıraya yükselerek, Migros’u geride bıraktı. BİM, 4 milyar 371 milyon dolar satış geliri elde ederken, 199’uncu sırada yer alan Migros da 4 milyar 232 milyon dolar gelir elde etti. 250 perakande kuruluşunun toplam satışları 3.9 trilyon dolara ulaştırken, ilk sırayı yine 418 milyar dolarlık geliriyle Wal-Mart aldı.
Deloitte Research Direktörü Dr. Ira Kalish, küresel ekonominin yavaşladığına ve 2012’deki büyümenin dünyanın lider pazarlarının çoğunda 2011’dekinden daha yavaş olacağının beklendiğine dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Euro Bölgesi krizi yatırımcı ve tüketici güvenini etkilemeye devam ediyor ve önümüzdeki yıl ABD’deki büyümenin işsizliği önemli oranda azaltması pek de muhtemel görünmüyor. Çin ve diğer BRIC ekonomileri ise daha sıkı mali politikalar ve daha zayıf küresel büyümenin sonucu olarak yavaşlarken Japonya’nın önümüzdeki yıl güçlenmesi bekleniyor. Perakendeciler için en büyük teselli ise uzun vadededir. Her ne kadar 2012’deki ortam zorlu olsa da küresel ekonominin uzun vadeli gidişi iyi görünüyor. ”